Румен Радев: Не бързам със служебен кабинет, не съм архитект на коалиции!

Президентът започна консултациите за връчване на мандат
Обновена: 19 апр 2021 10:21 | 19 апр 2021 09:26, Камелия Цветанова
151

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев увери, че иска да разсее спекулациите, че бърза със съставянето на служебен кабинет и че не може да бъде архитект на коалиции, защото няма такива правомощия.

Държавният глава провежда днес консултации са партиите в НС, като първата от тях е с ГЕРБ, като сила след вота.

„Искам да разсея спекулациите, че бързам със служебен кабинет, напротив аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната. Всички участници в този процес трябва да работят в рамките на отговорността“, отсече Радев.

„Ние трябва най-бързо и оперативно да работим, така че да имаме действащ отговорен и работещ кабинет. Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление, аз нямам такива правомощия по Конституция“, коментира още президентът.

Още по темата

„Отговорността за съставянето на правителството е изцяло на парламента. Аз осигуряват платформа за диалог, така че да заедно да търсим най- доброто оперативно и устойчиво решение за България“, отсече държавният глава.    

От ГЕРБ увери, че са готови с правителство като за премиер предлага Даниел Митов.

„Очакваме, че в 45-ото в Народно събрание ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ ще бъде в опозиция, въпреки че сме най- голямата парламентарна група“, посочи председателят на ПГ на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Според нея първото гласуване за избор на председател на НС ясно показа разпределението на силите в парламента.

„Ние сме готови с предложение за състав на Министерски съвет, очакваме да връчите първо мандата на нас като победилата партия и очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент“, обърна се тя към Радев.
 
Тя отново припомни становището на партията, че е готова и за управление, и за опозиция, и за служебен кабинет.

„Не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет“, увери Атанасова.

„Трябва обаче всички парламентарно представени политически сили да намерим баланс, надявам се, че патосът който владее първите дни парламента, ще отмине и ще сме по - прагматични и ще вземем решения за България“, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Господин президент,говорите за законност. Първо погледнете себе си! Юмрукът ви наруши конституцията! Вие много добре знаете, че нямате право да вземате страна на някоя партия, но го направихте! И ако имахте капчица достойнство, трябваше да подадете оставка! Нали вие, военните, сте хора на честта?Ама как се оставят 15 000 лв. заплата, съчетана с нищонеправене...
116
0
 
3
 
! Отговори
Зелен цръвул преди 2 години
Фигурастътвдъхновител на хаоса в България сега се изхлузва, че каквитп и издънки да натворят мародерите му, той уж нямал нищо общо!?*** такива шутове ще яде наесен на президентските избори!
115
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е класи над Плевналиев.
114
3
 
6
 
! Отговори
руския поп преди 2 години
>Гневни граждани на Прага развяха червени *** в знак на протест срещу президента си и връзките му с Русия.......решетката дали носи бельо , ...на фигурки...?
113
3
 
11
 
! Отговори
емигрант преди 2 години
Едва ли този случаен президент ще постигне нещо, но бъдете нащрек.Иначе може да завие България към Евразия. Ако това искате-подкрепяйте Радев.
112
5
 
14
 
! Отговори
Р.Радев-балалайка преди 2 години
Балалайка - руски музикален инструмент.
111
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сиднито, Чебурашката и Странджата са един и същи човек!
110
18
 
9
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До нищоправещият: Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова вършат това, което и е възложено по конституция. Четете конституцията. Текста със задълженията на президента няма да се побере тук.Но най-полезното, което Радев е направил за България е, че подкрепи протестите срещу корумпираната и некадърна гербаджийска дружинка на Бойко и им каза "МУТРИ ВЪН".
109
13
 
22
 
! Отговори
нищоправещият преди 2 години
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!
108
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сато гледаш портретите по стените на Левски,Захари Стоянов и тн. противници на Русия да се чудиш каква работа има човек като Радев там
107
10
 
5
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Казах ви селяни прости, да започните да работите качествено и ефективно, защото ще се въртите в един омагьосан кръг до като свят светува, и ще търсите спасители и големия брат!Живота е жесток селяни прости, българския елит и работодатели се издъниха и сега Има Такъв Народ, трябва да измие срама от неспособността на българския елит и статукво, да води българския народ така както лидера Мойсей е водил еврейския народ в най-трудните години в неговото биологическо оцеляване и съхранение!Грант!ЦРУ
106
7
 
27
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Правилно Румба, не си архитект на парламентарни правителства, а на служебни кабинети и на проекти за Президентска реСпублика, по Кремълски почин и разработка ... !!!
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВасилевНекой пак дойде от некъде и го излъга пак горкия български народ, все му идва некой и го лъже...
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българинА ти каво си направил за родината си, с какво си помогнал на родината си където си се родил?
103
6
 
15
 
! Отговори
Аа преди 2 години
Вече не бързал!Довчера метеше едни мутри,докато настани други мутри в НС!
102
3
 
10
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Посредствеността и чалгата от улицата влезе в новия парламент, и се сблъскаха мутрите,чалгата и посредсвеността!Това е стъпка назад и предстоят много тежки дни за българския народ, който пак беше излъган!!!Агент Ейдриън Гилрой!ЦРУ!!!
101
7
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 107Абе стига с тия герберски номера бе, няма да минават повече не разбрахте ли?!Никога не съм бил на власт защото никога не съм се занимавал с политика!Това не ви е футбол ако си фен на даден отбор значи си от тях!Не мога нищо да нареждам на никого, защото не съм началник.Върша си моята работа качествено и съвестно, за което си получавам съответната заплата и не се бъркам в работата на другите.Не съм аз този, който да им нарежда!
100
7
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 106Пак да повторя - бъркаш ме с някого май!Не съм на власт и никога не съм бил на власт.Не се занимавам с политика а си гледам моята работа, която не е свързана с полагане на асфалт.Но човек като пътува по света и вижда разликите.Извинявай, ама България прилича повече на Афганистан отколкото на Австрия например. България не случайно е най-бедната държава в ЕС.Не можеш да отречеш този факт!
99
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така бавно и славно няма да стане работата. Трябват сериозни промени в тази държава. Трябва да се забрани диктаторската партия ГЕРБ и да се обяви за антиевропейска партия. След това трябва да се изгради нова модерна европейска демокрация в България и да се махнат всички тези смешни партии от парламента. Има такива мутри, няма такива мутри, хайде не се занасяйте.
98
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българинЗащо не отидеш да им дадеш зор на тези работници дето се тутка, даже хвани и ти лопатата, качи се на машината.А, ама викаш не е твоя работа не умее, а какво умееш да се търкаляш покръстовищата.Имай предвид, че за хората Борисов вече не е на власт, всяко забавяне се пише на твоята сметка!