В ГЕРБ готови, внесоха законопроект за мажоритарен вот

В страната трябва да има 234 едномандатни района, в чужбина - 6
19 апр 2021 17:45, Красимир Ангелов
94
В ГЕРБ готови, внесоха законопроект за мажоритарен вот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния вот. В мотивите към Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от партията изтъкват, че мажоритарната система ще издига личности, които притежават високи професионални и нравствени качества. Също така ще може да се търси по-лесно персонална отговорност от съответните кандидати, ако не изпълняват поетите ангажименти към избирателите.

Като основание за законодателната инициатива се посочват резултатите от проведения национален референдум на 6 ноември 2016 г., съобщава БНТ.

От ГЕРБ предлагат изборите да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани в ендомандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой население според актуализираните данни от НСИ.

Ето основните насоки:

-Територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

-Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

-Мажоритарен кандидат, издигнат от една партия, коалиция или инициативен комитет, не може да бъде включен в кандидатска листа на друга партия или коалиция или издигнат от друг инициативен комитет.

-При мажоритарната система с абсолютно мнозинство, избраният кандидат трябва да получи повече от половината от всички действителни гласове, за да бъде избран.

- При мажоритарен избор с два тура, ако на първото гласуване никой от кандидатите не е получил абсолютно мнозинство, се провежда втори тур, на който се допускат двамата кандидати с най-много гласове на първия тур.

Законопроектът предвижда в едномесечен срок преди произвеждането на първите избори за народни представители по мажоритарната изборна система българите в чужбина да могат да подават заявление за активна регистрация за гласуване извън страната. То ще се осъществява чрез интернет страницата на ЦИК. В заявлението избирателят ще вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или лична карта, ЕГН и постоянния си адрес в България. По този начин независимите кандидати, които не могат да намерят партийна подкрепа, но имат значителна регионална подкрепа могат да получат по-голям шанс за мандат.

От ГЕРБ смятат, че мажоритарните избори ще улеснят значително създаването на парламентарни мнозинства, а оттам и на еднопартийни мнозинства, заради по-малкия брой партии и формирането на стабилни двупартийни системи. Подобна система ще избегне ,,тежки преговори" с парламентарни партньори заради липсата на коалиционни споразумения, допълват още от партията на Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пpocтaшко поведение и лъжи до безкрай.Това е кредото на селските бабаити.Бог чува и вижда.За всичко ще си платите.С лихвите.
72
4
 
1
 
! Отговори
Никк преди 2 години
И на вашите екрани, можете да видите поредно активизиране на троловете от ГЕРБ. Ще ги познаете по нискоинтелигентните, първосигнални, трагично-комични коментари.
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде честито, ЧЪЛГАРИ!!!!!!!!! Това искахте, това може би ще получите, за да преизбирате вождовете си до живот.
70
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ГЕРБ в момента им най добре в опозиция, а това, което внасят бе редно да бъде внесено от друг, който удобно "забрав" за приказките за преврат и "цветущият" словесен поток за всички роднини на политиците и "жертвата", която направи да стане политик за да реализира решенията от референдума.. Но очевидно всичко се забрявя в името на нещо далече от принципите и заканите...
69
1
 
11
 
! Отговори
до ЩИРЛИЦ преди 2 години
Ако беше по-информиран щеше да знаеш,че два пити го внасяха до сега (2017), ДПС и БСП не го подкрепиха , и не мина в зала....
68
1
 
4
 
! Отговори
сдс преди 2 години
До От народаи какво 850 000 българи не си плащат данъци ?***
67
7
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Много сте чевръсти,другари.Късно обръщате палачинката обаче.
66
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запари им под засниците герберастки и сега бързат да се представят те, но с проект, в който ще има само козметични промени.Хората казаха НЕ!!!
65
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, сетили се сега да сменят избирателната система, колко благородно!Я да кажат защо спъваха два пъти и създаваха изкуствени пречки само и само да не приемат референдума който Слави предложи? Мошеници, лъжци и мародери, това са герберунгелите и техните апапи от дпс!Марш в затвора и никога повече на власт!
64
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде бе бай Чалгар усмихни се бе стана твойта от референдума??!!Имаш ли топки!
63
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
Защо не внесете законопроект гласоподавателите да имат поне средно образование?
62
11
 
5
 
! Отговори
От народа преди 2 години
Това с мажоритсрния вот е като игра на руска ролетка. Може и герб повече никога да не спечели. Но не бива да се допуска. Всяка една партия се избира от хората. Трябва да се издаде закон, в който да има допитвания до хората, кое и как да стане. (Както е в Швейцария например). А цялата мутренска структура герб трябва да се разформирова. Да се потърси отговорност от Борисов, Доган, Костов и още много други къде са крадените пари на българите. За герб гладуват мутри, които не си плащат данъци....
61
8
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Ей, много са бързи тези в писането на закони! Вероятно Титанът на юридическата мисъл Дани Кирилов е ударил едно рамо в писането!
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде, чалгари! Да ви видя сега!
59
0
 
11
 
! Отговори
Состин преди 2 години
А другарката Нинова кога ше върне парите от надвзетите субсидии, за един приятел питам...
58
0
 
11
 
! Отговори
Состин преди 2 години
А другарката Нинова кога ше върне парите от надвзетите субсидии, за един приятел питам...
57
0
 
8
 
! Отговори
Состин преди 2 години
А другарката Нинова кога ше върне парите от надвзетите субсидии, за един приятел питам...
56
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ са пряк наследник на БКП. Чрез тях системата на БКП/ДС която се трансформира в Мутри/Едър капитал последните 30 г се опитва да оцелее като задушава малкия бизнес. Всички законодателни инициативи - проект Нова конституция и този сега за Мажоритарни избори цели запазване на статуквото. ГЕРБ са статуквото, което ще се бори със зъби и нокти да влезе в новите партии
55
2
 
12
 
! Отговори
1280 преди 2 години
Когато Герб предложи мажоритарен вот в 2 тура, тогава останалите го отхвърлиха. Сега ако го подкрепят ще настане голям смях
54
5
 
6
 
! Отговори
БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ... преди 2 години
..НЕМА ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО И НОВИ ИЗБОРИ.....!!!СЛАВА НА ГЕРБ И БОКО!!!!