В ГЕРБ готови, внесоха законопроект за мажоритарен вот

В страната трябва да има 234 едномандатни района, в чужбина - 6
19 апр 2021 17:45, Красимир Ангелов
94
В ГЕРБ готови, внесоха законопроект за мажоритарен вот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния вот. В мотивите към Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от партията изтъкват, че мажоритарната система ще издига личности, които притежават високи професионални и нравствени качества. Също така ще може да се търси по-лесно персонална отговорност от съответните кандидати, ако не изпълняват поетите ангажименти към избирателите.

Като основание за законодателната инициатива се посочват резултатите от проведения национален референдум на 6 ноември 2016 г., съобщава БНТ.

От ГЕРБ предлагат изборите да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани в ендомандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой население според актуализираните данни от НСИ.

Ето основните насоки:

-Територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

-Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

-Мажоритарен кандидат, издигнат от една партия, коалиция или инициативен комитет, не може да бъде включен в кандидатска листа на друга партия или коалиция или издигнат от друг инициативен комитет.

-При мажоритарната система с абсолютно мнозинство, избраният кандидат трябва да получи повече от половината от всички действителни гласове, за да бъде избран.

- При мажоритарен избор с два тура, ако на първото гласуване никой от кандидатите не е получил абсолютно мнозинство, се провежда втори тур, на който се допускат двамата кандидати с най-много гласове на първия тур.

Законопроектът предвижда в едномесечен срок преди произвеждането на първите избори за народни представители по мажоритарната изборна система българите в чужбина да могат да подават заявление за активна регистрация за гласуване извън страната. То ще се осъществява чрез интернет страницата на ЦИК. В заявлението избирателят ще вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или лична карта, ЕГН и постоянния си адрес в България. По този начин независимите кандидати, които не могат да намерят партийна подкрепа, но имат значителна регионална подкрепа могат да получат по-голям шанс за мандат.

От ГЕРБ смятат, че мажоритарните избори ще улеснят значително създаването на парламентарни мнозинства, а оттам и на еднопартийни мнозинства, заради по-малкия брой партии и формирането на стабилни двупартийни системи. Подобна система ще избегне ,,тежки преговори" с парламентарни партньори заради липсата на коалиционни споразумения, допълват още от партията на Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер тогава съвсем ще оредеете
52
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сбооогом сбооогооомм каааза народааа. Сбогом герберастияяяяяя
51
4
 
12
 
! Отговори
ТПК преди 3 години
До Анонимен 51Много къс памет имате.ГЕРБ внесе такова предложение, което обаче беше отхвърлено от дпс, бсп, атака и другите не ги помня. Тогава Бойко Борисов ако не бъркам чалгаджията го покани в шоуто си. А сега същите тези пак дават задна. Та кой крив кой прав ще видим.
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахаххаха. Да го бяхте внесли с тия дето ги наричаха патриоти!
49
2
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
САМО РЕФЕРЕНДУМ , ЗА "МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ" , НО И С ....ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ...ХА,ХА,ХАААААААААА ...САМО ТОВА Е ИЗХОДА ОТ СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ !НИКАКВИ НОВИ ИЗБОРИ!!!НИКАКВИ "СЛУЖЕБНИ ПРАВИТЕЛСТВА"!НИКАКВИ "ПРЕЗИДЕНТСКИ РЕПУБЛИКИ"--ПО ПУТИНСКИ....
48
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И защо ГЕРБ преди 4 години не уважиха референдума и не промениха избирателната система ?"Защото не им отърваше. Сега с подходяща реклама по медиите ще успят да заблудят народа, а и искат да спечелят отново загубеното доверие, но след дъжд - качулка.
47
7
 
10
 
! Отговори
ith преди 3 години
Толупите от гроб, трябваше да минат в опозиция, за да се сетят, че трябва и да се работи.
46
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом е така, предлагам ИТН да направи нов референдум за мажоритарен вот. След като ГЕРБ не спазиха закона при предишния референдум, сега е редно да има нов такъв. Да видим тогава какво ще говорят калинките от ГЕРБ.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ Е --ДВОЙНА ЦЕДКА ЗА "НЕКАДЪРНИЦИ"!"Защото пък с партийния вот само кадърници се намърдаха в парламента.
44
10
 
5
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
Тези от Герб вместо да са готови и да внасят законопроекти, ще е доста по-добре, ако внасят пари за да изплащат заемите на трите си правителства. Може и заедно с ВМРО да внасят за самолетите, които искат да си купят. Честито на гражданите Бойко Борисов и Станислав Трифонов. както и на останалите политици в България ! Депутатите ще се самоубият, ако разберат колко пари трябва да дават от заплатите си, за да няма бюджетен дефицит. Може и да актуализират бюджета за 2019 г., ако предпочитат !
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само по тая схема не сме експерементиралиЯвно в България най популярният метод за водене на политика е_проба грешка .
42
4
 
10
 
! Отговори
Tака де. преди 3 години
При повече секции в чужбина и електронно гласуване, в турция ще гласуват и умрелите. Това си е проект на доган.
41
9
 
6
 
! Отговори
НОВ РЕФЕРЕНДУМ... преди 3 години
ИСКАМЕ "МАЖОРИТАРЕН ВОТ"!!!!!!!!!!НИКАКВИ НОВИ ИЗБОРИ!!!!!!НИКАКВИ "СЛУЖЕБНИ ПРАВИТЕЛСТВА"!!!!НИКАКВА "ПРЕЗИДЕНТСКА ДИКТАТУРА" ПО ПУТИНСКИ...!
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропорционалната система е ЯЛОВА, ВРЕМЕТО ДОЙДЕ ЗА МАЖОРИТАРЕН ИЗБОР! ИЗБОРИ ПРЕЗ ЛЯТОТО С МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА В ДВА ТУРА! 2016 Г НЕ Е ПРЕДИ 100 ГОДИНИ, СЕГА МАЖОРИТАРЕН ВОТ ЩЕ ГО ИЗБЕРАТ И ПОНЕЧЕ ОТ 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ! НИКАКВИ " ПРОЧИСТВАНИЯ" НЕ МИНАВАТ ИНАЧЕ ПРОТЕСТИ ПРЕД НС ДОКАТО ПРИЕМАТ МАЖОРИТАРЕН ВОТ!
39
9
 
5
 
! Отговори
МУТРОРЕФЕРЕНДУМСЛАВ преди 3 години
ГЕРБ ако иска истински личности да се избират, е видно че не притежава такива. СЛАВИ ГЕРБ И ДПС ПЪР ДЯТ В ЕДНО ПЕЕВСКО ГЪРНЕ. ОПОМНИ СЕ НАРОДЕ И НА ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ ИЗМЕТИ ТОВА ТРИО ОТ ПОЛИТИКАТА!
38
3
 
9
 
! Отговори
Т К О преди 3 години
До рускиийТочно само герб го подкрепи и го предложи за гласуване ама твоите любимци го отхвърлиха!!!!!!!
37
4
 
5
 
! Отговори
nababatigaza преди 3 години
ГРоП - партията на бай Ставри
36
5
 
3
 
! Отговори
В допълнение преди 3 години
машинното гласуване задължително трябва да бъде съчетано с активна регистрация, за да има проследимост дали тези които са искали да гласуват са гласували и числата си съответстват. Видеонаблюдението нарушава тайната на вота и не трябва да се допуска.
35
4
 
4
 
! Отговори
Т К О преди 3 години
Суверена суверена суверена иска това!Който сега забави това което суверена иска особено след като е ясно, че сега може да мине и да се приеме скоро ще е история!
34
3
 
5
 
! Отговори
Това което преди 3 години
се предложи и одобри на референдума имаше смисъл именно във формата във който беше предложено да се изпълни изцяло. Видя се, че ако се извадят от контекста различните предложения те се обезмислят. Примерно мажоритарния вот би трябвало да върви с процедура по отзоваване, с намаляване броя на депутатите и с намаляване на субсидиите на партиите, както и със изсветляване на финансирането на партиите и лобизма. Когато се извадят нещата от контекста те придобиват гротесков вид и обслужват задкулисието