В ГЕРБ готови, внесоха законопроект за мажоритарен вот

В страната трябва да има 234 едномандатни района, в чужбина - 6
19 апр 2021 17:45, Красимир Ангелов
94
В ГЕРБ готови, внесоха законопроект за мажоритарен вот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния вот. В мотивите към Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от партията изтъкват, че мажоритарната система ще издига личности, които притежават високи професионални и нравствени качества. Също така ще може да се търси по-лесно персонална отговорност от съответните кандидати, ако не изпълняват поетите ангажименти към избирателите.

Като основание за законодателната инициатива се посочват резултатите от проведения национален референдум на 6 ноември 2016 г., съобщава БНТ.

От ГЕРБ предлагат изборите да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани в ендомандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой население според актуализираните данни от НСИ.

Ето основните насоки:

-Територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

-Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

-Мажоритарен кандидат, издигнат от една партия, коалиция или инициативен комитет, не може да бъде включен в кандидатска листа на друга партия или коалиция или издигнат от друг инициативен комитет.

-При мажоритарната система с абсолютно мнозинство, избраният кандидат трябва да получи повече от половината от всички действителни гласове, за да бъде избран.

- При мажоритарен избор с два тура, ако на първото гласуване никой от кандидатите не е получил абсолютно мнозинство, се провежда втори тур, на който се допускат двамата кандидати с най-много гласове на първия тур.

Законопроектът предвижда в едномесечен срок преди произвеждането на първите избори за народни представители по мажоритарната изборна система българите в чужбина да могат да подават заявление за активна регистрация за гласуване извън страната. То ще се осъществява чрез интернет страницата на ЦИК. В заявлението избирателят ще вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или лична карта, ЕГН и постоянния си адрес в България. По този начин независимите кандидати, които не могат да намерят партийна подкрепа, но имат значителна регионална подкрепа могат да получат по-голям шанс за мандат.

От ГЕРБ смятат, че мажоритарните избори ще улеснят значително създаването на парламентарни мнозинства, а оттам и на еднопартийни мнозинства, заради по-малкия брой партии и формирането на стабилни двупартийни системи. Подобна система ще избегне ,,тежки преговори" с парламентарни партньори заради липсата на коалиционни споразумения, допълват още от партията на Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
5
 
! Отговори
АБСОЛЮТЕН ФАКТ! преди 2 години
МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ Е --ДВОЙНА ЦЕДКА ЗА "НЕКАДЪРНИЦИ"!
32
10
 
3
 
! Отговори
Kit Chelin преди 2 години
Не съм убеденче Герб ще спечелят 160 депутати. Единствените, които ще спечелят на първи тур са ДПС и то в няколко области на страната. Герб, печели около 30 % в повечето избирателни райони. На втори тур, ако всички се обединят срещу Герб, както това се получава в НС, герберите ще спечелят много по малко мандати. Да не се окаже, че грешно са си направили сметката, ако се ограничат купените гласове и корпоративния вот. Да не се окаже хитрата сврака с двата крака. Досега защо дремеха, а не го напр
31
3
 
6
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
Мажоритарния вот --е начин, да се отсеят НЕКАДЪРНИЦИТЕ от всички партии и "НАЗНАЧЕНИТЕ КАЛИНКИ"!САМО ТОВА Е НАЧИНА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОТЪРСИ ОТ ОТБОРА "НЕГРАМОТНИЦИ"-- НАБЕДЕНИ ЗА "ПОЛИТИЦИ"! /..защото според Ленин -всяка "КУХАРКА" е годна за политик../
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19 2.5 млн. сте били преди 100 години . Навремето над 1.9 млн гласуваха за Симеон , сега колко са останали Все едно Симеон непрекъснато да дудне " навремето милиони гласуваха за мен , затова имам право пак да съм в парламента "
29
5
 
6
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
До Анонимен 20Пич хората просто допълват предложението на другите партии. Явно най-важно е промяната в изборния кодекс. Защото точно това внесоха като законопроекти Славиту и компания. Само, че пропуснаха частта с мажоритарния вот и от ГЕРБ просто ги подсещат. Щото само частта с увеличението на секциите в чужбина и гласуване по пощата намирисва на проект на Доган.
28
11
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
И защо ГЕРБ преди 4 години не уважиха референдума и не промениха избирателната система ?
27
8
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
МАЖОРИТАРНОТО Е ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН БОРИСОВ ДА СЕ ВЪРНЕ!!И ТО АКО НЕ СЕ ПРИЕМЕ ОТ ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ!!! АБСОЛЮТНО НЯМА ДА СЕ ПРИЕМЕ ОТ СЛЕДВАЩ ЩОТО ТАМ ГЕРБ НЯМА ДА ИМА И 70 ДЕПУТАТИ!--------------НО СМЯТАМ, ЧЕ ТОВА Е СЕРИОЗНА КОНСТИТУЦИОННА ПРОМЯНА И ЗА ТАКАВА САМО 121 ГЛАСА НЕ СТИГАТ!
26
13
 
10
 
! Отговори
Къде сте преди 2 години
крепостни селяни-електората на ГРОБ
25
8
 
5
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Късно е либе за китка.
24
5
 
3
 
! Отговори
Край преди 2 години
Народе партиите ти пдритват суверенитета и се гаврят с тебЕдната вика на другите - е сега ще му дам демокрацията като толко не щете да гепим съвместно
23
13
 
12
 
! Отговори
Ууу преди 2 години
ако има мажоритарен вот той ще облагодетелства ГЕРБ. Колкото и да правите внушения няма да ви мине номера.!!! Време е за справедливост!!!! ГЕРБ=ДС+БКП
22
3
 
18
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
До помнещПрекръсти се на не помнещ. ГЕРБ внесоха предложение през 2017 година. Не беше прието, всички освен ГЕРБ гласуваха против.
21
4
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Много майко-продажници има .
20
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъпиятт чалгар Славчо и Тошко Африкански вече не искат мажоритарни избори.Мажоритарни избори означава да има диктатура на една партия и по 1-2 представителя от други партии.Половината избиратели няма да бъдат представени и ще бъдат под диктатурата на болшевиките от една партия.Мажоритарните избори са болшевишка идея.
19
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДОГАН МОЖЕ ДА ГЛАСУВА ЗА МАЖОРИТАРНОТО!!НО ДА СИ ЗНАЕ, ЧЕ С ТОВА ПАРТИЯТА МУ ЩЕ ПРЕУСТАНОВИ СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ ЗАВИНАГИ :D
18
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мажоритарен вот след, като институциите бъдат прочистени от герберски калинки и парашутисти. За 12 години +, герб е пуснал пипала на всички нива
17
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще му дойде времето и на това. ГЕРБ се опитват да отвличат вниманието на парламента от важните сега реформи за да злорадстват после.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
12 165 са нищо понеже са делено на 5!!! А 75 са на едно място ГЕРБ! ЩЕ ИМА ПРОТЕСТИ ЗА МАЖОРИТАРНАТА СИСТЕМА- 2.5 МИЛИОНА Я ИЗБРАХМЕ, АКО 165 СА ПРОТИВ ЩЕ ВИ БОЛИ ГЛАВА!
15
7
 
4
 
! Отговори
nababatigaza преди 2 години
Тия още не са ли в затвора?
14
2
 
10
 
! Отговори
Празников преди 2 години
Няма измъкване сега!!! Или ще лъсне голата истина!!!!