Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна

Действията на Русия не са за първи път, посочи вицепремиерът
19 апр 2021 18:15, Красимир Ангелов
131
Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева изрази пред колегите си от Европейския съюз пълната солидарност на България с Чехия срещу нарушаването на националния й суверенитет от страна на Русия, както и потвърди пълната подкрепа на България за Украйна на фона на ескалацията и струпването на руски военни в източните части на страната, съобщават от МВнР.

"Напълно неприемливо е нарушаването на суверенитета на Чехия от страна на Русия. Това не се случва за първи път", каза Екатерина Захариева по време на състоялия се чрез видеоконферентна връзка Съвет "Външни работи".

Още по темата
В началото на заседанието Ян Хамачек, вицепремиер, вътрешен министър и и. д. външен министър на Чехия, информира колегите си от ЕС за експулсирането на 18 служители на посолството на Русия в Прага, както и за разкритията на чешките спецслужби за двама офицери от руското военно разузнаване, пряко свързани с взрива на чешки склад за боеприпаси през 2014 г.

Първите дипломати от ЕС и върховният представител Жозеп Борел изразиха пълна подкрепа и солидарност с Чехия срещу незаконните действия на Русия.

Основна тема на Съвета "Външни работи" днес бе ситуацията около Украйна, като онлайн в дискусията се включи и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Външните министри от ЕС потвърдиха категоричната подкрепа на Евросъюза за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за ускореното прилагане на ключовите реформи в областта на върховенството на закона, съдебната система и борбата с корупцията. Те изразиха дълбока загриженост от продължаващото масирано струпване на руски военни сили и оборудване по границите с Украйна и на полуостров Крим. Отправен бе настойчив призив към Русия за прекратяване на провокативните действия, деескалация на напрежението и съживяване на преговорите в рамките на Тристранната контактна група на ОССЕ и Нормандската четворка.

"Изразявам пълната солидарност с Украйна по повод опасната ескалация около границите й от страна на Русия през последните седмици. Тези действия са абсолютно неприемливи. Трябва да продължим да бъдем солидарни с Украйна и да настояваме Русия да изпълнява всичките си международни ангажименти", каза Екатерина Захариева, цитирана от БГНЕС. Тя приветства Украйна за проявяваната сдържаност през последните седмици в тази извънредно тревожна ситуация.

За българската страна много е важно да бъде постигната деескалация на напрежението и да бъдат препотвърдени ангажиментите към примирието от юли 2020 г. и мирното решение на конфликта в Източна Украйна. Необходимо е пълно прилагане на Минските договорености като единствен начин за постигане на решение на конфликта.

Министрите проведоха дискусия и по ситуацията в Етиопия, където по данни на ООН около 4,5 млн. души се нуждаят от помощ. Външните министри обмениха виждания за засилване на приноса на ЕС в координация с международните и регионалните партньори за спешно прекратяване на военните действия и облекчаване на тежката хуманитарна ситуация в провинция Тигрей, за стартиране на политически диалог между местните власти и правителството в Адис Абеба и пълно разследване на данните за тежки нарушения на правата на човека.

Съветът прие допълнителни ограничителни мерки и спрямо физически лица и икономически образувания, свързани с режима на военните в Мианмар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
6
 
7
 
! Отговори
миро преди 3 години
тази министърка много е .....умна
75
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Абе интересно, ДС агент Иван Шкембе Каракачань има ли мнение по въпроса (големият патриот)?Магарешки? (той е ясен)В. Симеонов ( кремълофобът ха ха ха хавервайте!) ?-За Костя, Волен и Ники Мальинофф изобщо не питам там Диагнозата е очевадна.
74
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Притеснен съм за суверенитета на Великобритания."Нали знаеш че в Русия има същата свобода като във Великобритания. Отиваш на Червения площад и може да викаш, крещиш и псуваш Чърчил колкото си искаш и никой няма да ти направи нищо.
73
3
 
5
 
! Отговори
Мишкин преди 3 години
Цацаров, скоро ще ви посетим да донесем от оная, хубавата рукола.
72
6
 
4
 
! Отговори
Мишкин преди 3 години
Ние с Чепига сме развеселени туристи, които пръскат фойерверки навред, по заповед на бащицата Путин!
71
12
 
6
 
! Отговори
Чепига преди 3 години
Бомбички тук, Новичок там, Путин е хуманист най-голям!
70
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При такива скверни думи срещу Русия някои хора получават обръщане хастара на дебелото черво.
69
7
 
6
 
! Отговори
Капитан Салам преди 3 години
Тази бих й направил една перлена огърлица.
68
13
 
5
 
! Отговори
Мосад преди 3 години
А за това че братушките са заложили взривове, които да гръмнат на българска територия, санкции не се ли предвиждат? Или управляващите у нас путинофили ще ни го представят като фойерверки от братска Русия?
67
4
 
7
 
! Отговори
темерутин преди 3 години
То да се чудиш, в коя посока да се нагъзи човек...
66
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Патица.
65
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как Захариева подкрепя суверенитета на Украйна?Ще прати ли войски на Източния фронт?Или е предател на НАТО и няма да прати?
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега стана ясно кой е гърбавия и кой не е :) Благодаря ти "Тонка", всички ще се хванем задружно за ръце и ще гласуваме за Нинчето :))
63
4
 
15
 
! Отговори
5678 преди 3 години
Направо е потресаващо .но ЗАЩО за Бога децата ни учат.че е нямало турско робство ?????? Били сме поданици.представяте ли си.в Пазарджик в СУ Георги Бенковски една госпожа вече е промила мозъците на децата от 6 клас.Гарноева и убеждава децата.че не е имало робство.страшно е..няма ли кой да я уволни тая жена.България не е място за децата.
62
2
 
5
 
! Отговори
??// преди 3 години
До ??//"da se hili kato pacha" redaktirano
61
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Притеснен съм за суверенитета на Великобритания. Фалшивия шотландски референдум няма да го признаем и ще пратим войски на НАТО в братска Великобритания.
60
4
 
8
 
! Отговори
??// преди 3 години
А бе как приляга на "висш държавен служител,вицепремиеp и министър на външните работи в оставка", да се яви ухилена до ушите сякаш е филмова звезда? Не приляга на един политик да се хили като ***.
59
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
коя е тая ,та да казва кого подкрепя България ? - самочувствие на натъпкано чекмедже - Вън Бе !
58
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе, ние сме солидарни с целият свят.То суверенитет, то свобода, то демокрация.Компетентни сме в тая насока. Само не разбрах какво общо имаме със суверенитета на Чехия и Украина.
57
9
 
11
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Заради такива"политици" като тая, българите още дълго ще могат с мъка да си плащат наемите,билетите за транспорта,медикаментите и храната