Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна

Действията на Русия не са за първи път, посочи вицепремиерът
19 апр 2021 18:15, Красимир Ангелов
131
Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева изрази пред колегите си от Европейския съюз пълната солидарност на България с Чехия срещу нарушаването на националния й суверенитет от страна на Русия, както и потвърди пълната подкрепа на България за Украйна на фона на ескалацията и струпването на руски военни в източните части на страната, съобщават от МВнР.

"Напълно неприемливо е нарушаването на суверенитета на Чехия от страна на Русия. Това не се случва за първи път", каза Екатерина Захариева по време на състоялия се чрез видеоконферентна връзка Съвет "Външни работи".

Още по темата
В началото на заседанието Ян Хамачек, вицепремиер, вътрешен министър и и. д. външен министър на Чехия, информира колегите си от ЕС за експулсирането на 18 служители на посолството на Русия в Прага, както и за разкритията на чешките спецслужби за двама офицери от руското военно разузнаване, пряко свързани с взрива на чешки склад за боеприпаси през 2014 г.

Първите дипломати от ЕС и върховният представител Жозеп Борел изразиха пълна подкрепа и солидарност с Чехия срещу незаконните действия на Русия.

Основна тема на Съвета "Външни работи" днес бе ситуацията около Украйна, като онлайн в дискусията се включи и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Външните министри от ЕС потвърдиха категоричната подкрепа на Евросъюза за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за ускореното прилагане на ключовите реформи в областта на върховенството на закона, съдебната система и борбата с корупцията. Те изразиха дълбока загриженост от продължаващото масирано струпване на руски военни сили и оборудване по границите с Украйна и на полуостров Крим. Отправен бе настойчив призив към Русия за прекратяване на провокативните действия, деескалация на напрежението и съживяване на преговорите в рамките на Тристранната контактна група на ОССЕ и Нормандската четворка.

"Изразявам пълната солидарност с Украйна по повод опасната ескалация около границите й от страна на Русия през последните седмици. Тези действия са абсолютно неприемливи. Трябва да продължим да бъдем солидарни с Украйна и да настояваме Русия да изпълнява всичките си международни ангажименти", каза Екатерина Захариева, цитирана от БГНЕС. Тя приветства Украйна за проявяваната сдържаност през последните седмици в тази извънредно тревожна ситуация.

За българската страна много е важно да бъде постигната деескалация на напрежението и да бъдат препотвърдени ангажиментите към примирието от юли 2020 г. и мирното решение на конфликта в Източна Украйна. Необходимо е пълно прилагане на Минските договорености като единствен начин за постигане на решение на конфликта.

Министрите проведоха дискусия и по ситуацията в Етиопия, където по данни на ООН около 4,5 млн. души се нуждаят от помощ. Външните министри обмениха виждания за засилване на приноса на ЕС в координация с международните и регионалните партньори за спешно прекратяване на военните действия и облекчаване на тежката хуманитарна ситуация в провинция Тигрей, за стартиране на политически диалог между местните власти и правителството в Адис Абеба и пълно разследване на данните за тежки нарушения на правата на човека.

Съветът прие допълнителни ограничителни мерки и спрямо физически лица и икономически образувания, свързани с режима на военните в Мианмар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почеркът на редакторите от ул. Козяк си личи отвсякъде. Чудя се само дали са редактирали само текста или да й пръснали и очилата.
35
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мисля, че Борисов е прекалено мек. Трябва Ани премиер, който да унищожи русофилството в България. Трябва ни нов Стамболов. Иначе няма как да се развиваме.
34
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем скоро ще спреш да се изказваш от мое име и единствените ти позиции ще са в качеството ти на нищо.
33
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като я хванат 10 пияни руски солдата да я мандръсат и пак ще вика аз подкрепям НАТО, ама ще е в поза ХХL. Сигурно е незадоволена жената и копнее за руски неприлични солдати.
32
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Че като сме на Члена топките във НАТО и ЕС със какво се подобри стандарта Ни на Живот ?"Че в сферата на влияние на обедняла страна която освен ютии и ватенки друго нормално не може да произведе, по-хубаво ли ще ти е? Едно време през комунизма колко пъти фалира държавата и колко тона злато изнесе Бай Тошо за Русия? Опашките за храна ли не помниш? Боко е малоyмен това е ясно, но го спасява това, че е в Европа вече.
31
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС нямат интерес от Икономически силна България ! САЩ - НАТО нямат интерес от Военно силна България ! Защо ? Защото Икономически и Военно силен, означава фактор и право на свое мнение .... Икономически и Военно слаб е лесен за контрол и управленйе !!!!!!
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Има такава партия, ама *** и даде 9%
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лодки, платноходки, водни колела...и плажуващи туристки по монокини!Подпорна стена Алепу тип Хотел...И руски военни кораби ( за тях - може - според Тиквунестия!!!)да охраняват таз идилия!Ей ЛИЦЕМЕРИ писнахте ни!
28
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че като сме на Члена топките във НАТО и ЕС със какво се подобри стандарта Ни на Живот ?????? САЩ пълнят от войни кервана си , а такива като Нас лаят след кервана да гонят мухите от копитата на краврите :))))
27
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вони отвсякъде на координирано мероприятие с база Краваристан.
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Само не разбирам защо комунистите от БСП и комунистите от ГЕРБ се мразят."Като гледам и Атака как обслужваха руски интереси, после НФСБ също, Възраждане ги спрягат за русофили и нищо чудно с техните разни военни изучили се през комунизма които обикновено всичките са cкапани кoмуняги. Въобще остават ли в България партии които да не са продукт на комyнягите? Е как искате България да е напреднала държава тогава? Тя си е била руска пионка винаги.
25
9
 
13
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Тази любовница на Тиквата и куха лейка пее това, което и заповядват задокеанските господари. По-лошото е, че и на трите нови партии в парламента се дърпат конците от Сорос и Демократите в САЩ, т.е. те са Неолберали!!!
24
17
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ХахахаГледам, че петоколонниците са наскачали като Матросов на амбразурата в защита на Блядosтан и пръскат слюнки и лиги срещу Захариева! Товарищи, не се пънете, България е член на НАТО и ЕС и подкрепя Чехия, която се защитава от Матушката ви! Само за информация, в Прага е пълно с хиляди крепостни, напуснали велика Рассия и живеещи и работещи в капиталистическа Чехия!!! За бройката крепостни в САЩ няма да говоря :)))
23
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че кой Те пита кой номер *** носиш и Коййй по света бръсне България за цЪрвива Слива :))))
22
8
 
5
 
! Отговори
velingrd преди 3 години
Kate-po krotko mojto mome...v Pazardzik..e plno ot induski natovci..
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А един мармот завива шоколад.
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А интересно, Методиевич защо мълчи по тази тема?Или Гасударите не му дават да гъкне??
19
12
 
17
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Отиващата си гро.на фльо.ца,ще създаде напрежение между България и Русия. Подлогата на задокеанските "композитори",й пишат песни,които са фалшиви но тя грачи за да им се хареса.Долна пасмина,която си отива,но ще остави скрити мини,които ще се отразят още по пагубно на нашия народ.
18
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ама Чехия и Украйна са срещу нас, а Русия ни подкрепя."Чудно ми е как някои хора стигат до такива заключения. Звездите им го говорят или?
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама Чехия и Украйна са срещу нас, а Русия ни подкрепя.