Етапи на любовта - кога идва разочарованието?

Те са пет, но някои стигат само до третия
20 апр 2021 23:10, Екип на Tialoto.bg
11
Етапи на любовта - кога идва разочарованието?
Снимка: БГНЕС

Често ние възприемаме първите трудности и разногласия с партньора като начало на необратим край. Но всъщност това е просто още един етап от любовта и трябва да можете да го изживеете заедно.

Във всяка, дори най-страстната връзка, един ден идва момент, в който мъжът на вашите мечти вече не ви се струва толкова красив и интелигентен, сексът с него е престанал да бъде страстен и, честно казано, вие сте по-малко привлечени от него.
 
Обикновено на този етап съюзите се разпадат – при някои двойки това се случва по-рано, а при някои може да се случи дори след десет години брак.
 
След като преминем през трудна раздяла, ние отново се втурваме в търсене на „онзи“. Но щом го открием, порочният кръг „от възхищение до разочарование“ се повтаря отново.

Каква е причината?
 
„Това, което възприемаме като точка без връщане, всъщност не е нищо повече от следващия етап от нашата връзка – а в някои случаи дори началото на истинска, дълга и силна любов. И ако не се научим да поемем контрола върху емоциите си, рискуваме да стъпваме отново накриво“, смята семейният психолог и съветник Джед Даймънд.
 
Като цяло, според експерта, всяка любовна връзка преминава през пет стандартни етапа. Третият е най-труден, но ако успеете да го преминете, на финала ще можете да преместите планини заедно.

Първи етап: Влюбване
 
От чисто биологична гледна точка, влюбването е просто еволюционен трик за събиране на двама души, които биха могли да продължат човешката раса. Но когато сме запалени по някого, най-малко мислим за триковете на природата – защото сме под влиянието на хормоните допамин, окситоцин, серотонин, тестостерон и естроген. Този експлозивен коктейл ражда онези „пеперуди в стомаха“, когато сърцето бие по-бързо и дъхът спира.
 
Усещането за приповдигнатост се засилва само от факта, че започваме несъзнателно да проектираме всички свои несбъднати мечти и надежди върху нов партньор. Започваме да мечтаем за светло бъдеще с него, как ще получим всичко, което не сме получили в детството, и няма да се сблъскаме с разочарованията, които сме преживели в минали връзки. Колкото и цинично да звучи, хормоните не ни позволяват да мислим разумно и логично, но това не бива да ни притеснява. В крайна сметка ненапразно влюбването се смята за едно от най-вълнуващите в емоционалния диапазон на човек. Не е грях да му се наслаждавате.
 
Втори етап: Формиране на двойка
 
На този етап чувствата на влюбените стават по-дълбоки, те имат общи цели – и в крайна сметка формират силна двойка, главно чрез брак. В същото време идват децата, купуват заедно апартамент, кола, заедно планират бъдещето и демонстрират на целия свят, че са единни.
 
Този етап е период на радост и удоволствие, че просто можете да бъдете заедно. Хормоните вече нямат същата сила, но вие чувствате по-дълбока привързаност. Сексът също става, макар и по-рядко, по-смислен и толкова удовлетворяващ. Появява се чувство за сигурност, подреденост и солидност. В този момент много двойки пропускат малко миналата интензивност на емоциите, но все пак харесват този етап от връзката си много повече, защото в момента те чувстват, че любовта им е стабилна повече от всякога и нищо не може да я промени. Но това е голяма грешка.
 

Източник: Tialoto.bg 

11
Още от Здраве
Полезни напитки за събуждане
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ай стига с тая любов и сложни размисли по темата !
на младини има сексуално привличане , после компромиси,разбирателство и в най-добрия случай вечно приятелство !
1
0
 
4
 
! Отговори
зодии преди 2 седмици
Не сме зодии