Радев връчва на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство

Това ще стане на 20 април от 13.00 часа, на "Дондуков" 2
Обновена: 20 апр 2021 07:11 | 20 апр 2021 07:00, Петя Славова
67

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това ще стане на 20 април от 13.00 часа, на "Дондуков" 2.

Още по темата

Неяснотите около съставянето на правителство останаха и след политическите консултации, които президентът Румен Радев проведе вече с парламентарно представените партии в новото 45-о Народно събрание, припомня БГНЕС.

Засега е ясно, че нито една от останалите политически сили няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, което изключва всички варианти групата на ГЕРБ/СДС да събере мнозинство от 121 депутати, тъй като сама разполага едва със 75. Втората политическа сила – "Има такъв народ", начело с популярния телевизионен водещ Слави Трифонов, засега изглежда единствената, с чийто мандат може да бъде излъчено правителство.

"Ние ще направим това, което сме казали още преди изборите. Ние в коалиции с партии от статуквото няма да влизаме", посочи заместник-председателят Тошко Йорданов след консултациите с президента. Подкрепа за партиите на протеста за излъчване на правителство заявиха още от ДПС, откъдето разчитат резултатите от парламентарните избори като желание за промяна у избирателите.

БСП също е готова да даде подкрепа за кабинет с мандат на "Има такъв народ", без да участват в него, но при определени условия. "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" също декларираха принципна подкрепа за такова правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея циркаджии освен да плюят по Борисов и да се чудят в какво да го обвинят,нищо друго не са казали трета седмица ! Странно как до преди изборите бяха толкова словоохотливи и кресливи по изключително важните за обществото теми: Пандемия,бедност,смъртност,инфраструктура,ЧЕСТНИ избори.Веднага след " задоволителните им резултати от очевидно честните избори,тези проблеми изчезнаха от полизрението им.Започна се едно мълчание и само сметки,все едно си на Уолстрийт.Аматьорщина,неадекватност и злоба !
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СДС да излъчат правителство, нали са в коалиция с най-първите, СДС що не ги пита никой нищо.
4
7
 
1
 
! Отговори
Чери баба!!! преди 3 години
Добро утро драги зрители-спите ли?Това е знаменателен ден!Връчването на проучвателен мандат е нищо спрямо факта,че на този ден преди 150 години е роден великия водач на Световната революция-др.Влади Улянов-Ленин,бре!Сто и петдесет години по-късно е време за втората част на Световната революция начело с др.Влади Пютин,бре!Урааа!!!
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хипотетично голям майтап ще бъде, ако не върнат мандата и предложат кабинет и той да бъде приет. Парламента след това да им разгони фамилията като законите които ще се приемат няма да са техните и ще трябва да се отчитат за всяка стотинка, а те не са свикнали и сами ще хвърлят кърпата.
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е тази шега с демокрацията, да ви управляват само мутри и чалгарски смещници? Скоро ще се сблъскате със световната реалност и новият световен ред и ще видите вие една комедия.
1
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега няма да го съставят,но след няколко месеца- 100% !Парадоксалното на името на партия" Мутри вън "е това,че лидерите й са адвоката на Галеви - Манолова и на Мултигруп- Дончева ....И тези хора са в парламента !!!Умът ми отказва да възприеме този факт.Що за хора сме бе....