Сега е шах, но скоро - мат! Ще има ли ново правителство?

Експерт: Само ГЕРБ припознава исканията на Трифонов
20 апр 2021 13:30, Красимир Ангелов
147

Държавният глава вече проведе консултации с политическите партии и парламентарните групи от 45-ото Народно събрание. Всички бяха обединени около идеята, че страната се нуждае от стабилност в условията на криза. Ще намерят ли правилната формулата за съставяне на кабинет?

"Сега е шах, но при определени грешки скоро може да стане и мат. Това, което е очевидно за всички, че имаме взаимно изключващи се политически сили, които нямат възможност за диалог и консенсус. Всички са заявили своите приоритети предварително в предизборните си кампании. Да кажем, че първият приоритет е свалянето на Борисов, то всички останали, извън свалянето, водят до взаимоизключване", каза политическият психолог проф. Антоанета Христова за "България сутрин".

Още по темата
Като пример тя посочи 1 лев субсидия и предложението за мажоритарни избори.

"Никой не е съгласен, нямаме консенсус между революционните партии по тази тема. Никой не се припознава в исканията на референдума и най-голямата ирония е, че единствената партия, която припознава исканията на Слави Трифонов, е ГЕРБ", допълни проф. Христова.

Според политическия анализатор доц. Росен Карадимов, мнозинство е имало само за избора на председател на Народното събрание.

"След това последваха доста шарени гласувания с плаващи мнозинства. Много отчетливо може да кажем кое е управлението, кое е опозицията. Ако партиите останат верни на своите заклинания - най-вероятно правителство в рамките на този парламент не би трябвало да може да се оформи", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

И очаква да започне бягането от отговорност по чия вина няма да бъде съставено правителство. А според него напрежението може да ескалира по отношение на втория и третия мандат.

"ГЕРБ имат изключително последователно поведение. Те са самостоятелни. Да отговориш на избирателите, които са най-много, трябва да запазиш достойнство на победителя. БСП е тежко изолирана. Тя в момента е нежелан партньор. Партиите, които са били отдавна в нашия парламент, са нежелани от новите революционери", коментира проф. Христова.

Доц. Карадимов пък смята, че точно социалистите са били най-последователни в действията си в последните 4 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
5
 
! Отговори
Грос майстор преди 2 години
Тези не могат да наредят фигурите, за шах и мат говорят. Тя партията свърши преди да започне, защото вече само любители играят шах. Професионалистите работят с АИ...Кралици царици и пешки....са минало, или гледаш напред АИ или Ще работиш за някой с АИ а ти ще чистиш таблата....с шаха..с пaрцал за 1200 евро в немска тоалетна...
40
8
 
14
 
! Отговори
За 30 преди 2 години
Ти да не падна от Марс случайно??Правителството договори помощи от Европейския съюз.Само че за да се получат трябва да се внесат едни документи.Правителството ги приготви от тия документи, само че те трябва да бъдат одобрени в народното събрание.Всички се кълнат че няма да приемат нищо направено от ГЕРБ.Друга партия няма приготвени нужните документи.Което означава че тези милиарди евро просто няма да ги получим.
39
11
 
12
 
! Отговори
бацо преди 2 години
Аз пък гледам физиономии на уплашени герберасти и калинки, както и злоба от безсилие на позитанската партия на милиончевите. Не ща нов бардак със старите к-вил Айде баста.
38
5
 
10
 
! Отговори
Гледам преди 2 години
Пак завъртяха латерната че били манипулирани изборите.Правителството на ГЕРБ управляваше след избори организирани от служебното правителство на Радев.Следващите избори ще ги организира пак служебно правителство на Радев-ако продължавате да твърдите че изборите ги манипулирали, то това означава че не са бащите избори, по вашата логика ГЕРБ ще има пълно мнозинство.
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата няма да стане Стамболийски. Ред, твърда ръка, всички престъпници в затвора, отнемане на книжки и за без колан, събаряне на всичко незаконно, никакви помощи за трето дете. Де гол го е правил. Като дойде новият Левски, това ще направи.
36
3
 
10
 
! Отговори
до протестърите преди 2 години
когато имаш право да ти бъде връчен мандат за съставяне на правителство и когато имаш подкрепа с повече от 121 депутата е АБСОЛЮТНА НЕГРАМОТНОСТ ДА НЕ ГО НАПРАВИШ с не особено умната идея, че ще гониш самостоятелно правителство със 121
35
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бг има един единствен шанс, но той е нереалистичен!Дългия да се самопожертва и да създаде коалиционно правителство с Герб!Признавам си без бой, нереално е!Но..., друго решение на дилемата "Да бъдем или да не бъдем" за Бг няма!
34
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с подкрепата е абсолютна измама. При първото спорно гласуване ще се извъртят. Който се хване на въдицата на аму-джи и кому-няги / БСП и ГЕРБ/ ще яде хурката. Нови избори след поправка на изборния кодекс. Това ще стане накрая.
33
6
 
8
 
! Отговори
Гадател преди 2 години
Я да видим дали ще позная, залагам за:1.Правителство няма да се направи;2.След 2 месеца ще има нови избори на които активността ще е с 10% надолу;3.ГБ ще спадне с 3 процента надолу;4.ИТН ще влезе в прогнозираните 13% ;5.Ще се разиграе патриотичната карта и разните му патриоти + ДПС ще вкарат по 14%;6."Бизнесмена" от Дубай ще вкара депутати;7. Маи и Христовци ще мечтаят за 4%;8.Червените и те надолу;Сметките май не излизат но са някъде там ...
32
9
 
18
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До УчиндолецНяма. При нови избори ще е друго. Аз например, тогава ще гласувам за герб - за пръв път в живота си и съвсем доброволно. Мислех, че те са дъното, но имало нещо и под дъното и то сега мърда в парламента.
31
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН поздравява ББ с изпълнението нека ме боли.
30
8
 
15
 
! Отговори
1321354564 преди 2 години
народа ни е недалновиден. НЕ ЖЕЛАЕ да помни какво е ял вчера на закуска, камо ли злодеянията на така нареченото ново мнозинство. То колеше и бесеше до 2009 г ....
29
2
 
9
 
! Отговори
77 преди 2 години
До Анонимен ком. 22.........Лропускаш нормалните , работещите хора, а те са 830,000 .
28
9
 
5
 
! Отговори
Учиндолец преди 2 години
НЕ ТОВА НЕ Е ВОЛЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, резултатите от изборите дават предимство и право на ИТН да сформира правителство и да управлява, още повече всички останали в Народното събрание декларираха подкрепа при гласуването, НОВИ ИЗБОРИ ЩЕ БЪДАТ СЪС ПОЧТИ СЪЩИЯ РЕЗУЛТАТ без промени в Изборния кодекс
27
0
 
8
 
! Отговори
6 преди 2 години
До Не няма да има И кои сте вие които ще загубите парите щото на нас никой никога не ни е давал нещо.
26
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статуквото е разбито на следващите избори ще получат грандиозен шамар, Слави ще ги бие, като маче у дирек. А сега му скивайте на Слави червеното ферари, едно за него и нищо за вас.
25
4
 
19
 
! Отговори
Не няма да има преди 2 години
Правителство няма да има.Ще им разпускане на парламента и нови избори.Чак след това ще има ново правителство.Това че междувременно ще изгубим парите от Евросъюза, не притеснява никого от напъхали те са в народното събрание.
24
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таз очиларка отде е изкопаха гърбавите, все едно гледам комсомолка да ми се обяснява в любов :)) Всички ромски махали гласуваха за Шкембе чорбата на Бокича, верно че ги подкрепят българите, все пак те са "натуралните" обитатели на територията :))
23
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Придворните пудели "политолози" на Борисов и Доган като Антоанета Христова продължават да обикалят медиите и да опитват да промиват мозъци, но вече не им се получава.
22
8
 
16
 
! Отговори
До24 преди 2 години
И ти си поредното доказателство, че няма изтичане на мозъци. Само на чалгари. Което не е лошо