Западен печат: Това изобщо не означава, че Борисов излиза от играта

Той можело да изчака дали коалицията срещу него няма да се самоизяде
21 апр 2021 07:03, Елка Василева
251
Западен печат: Това изобщо не означава, че Борисов излиза от играта
Снимка: архив, БГНЕС

"Временното му оттегляне на заден план изобщо не означава, че Борисов окончателно излиза от играта. Той може би просто ще изчака, за да види дали коалицията срещу него няма да се самоизяде." Дойче веле информира за коментари в западната преса.

"Вече две седмици след изборите в България на хоризонта все още не се вижда правителство", четем в кореспонденция на ДПА. Германската агенция припомня, че Борисов няма да се кандидатира за премиерския пост, за който той предлага проевропейски настроения бивш външен министър Даниел Митов.

Още по темата

"Споява ги желанието да се махне Борисов"

Дали обаче Борисов окончателно се оттегля? По този въпрос добрият познавач на българската политика Михаел Мартенс написа тези дни във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) следното: „Временното оттегляне на заден план изобщо не означава, че дългогодишният правителствен ръководител окончателно излиза от играта. Та нали той си остава лидер на най-силната партия в страната, която държи кметските постове в почти всички важни градове. Борисов може би просто ще изчака, за да види дали хетерогенната коалиция срещу него действително ще придобие някакви очертания или пък ще се самоизяде и насред пандемията ще се провали. Спойката на опозицията е желанието да се махне Борисов“, коментира Мартенс.

По същата тема в кореспонденцията на ДПА четем още: „От 2009 година насам ГЕРБ състави вече три правителства, но на фона на обвиненията в корупция сегашните пет партии от „антиборисовския лагер“ обявиха ГЕРБ за „токсична партия“, която изолираха политически. Въпреки това ГЕРБ иска да състави проевропейско правителство. Шансовете за успех обаче изглеждат малки“.

Голяма статия за България излезе във вторник и на икономическите страници на ФАЦ. „Последните 12 месеца не бяха добри за много българи. Пандемията увреди здравето и икономиката в най-бедната страна от ЕС, която за предприемачите е оазис на ниски данъци“, четем в началото на публикацията. Авторите правят кратък обзор на изборните резултати и цитират представителя на фондация „Конрад Аденауер“ в София Торстен Гайслер, който казва, че България е изправена пред фаза на несигурност и никой не знае кога тази несигурност ще приключи. Съществува опасност от макроикономическа дестабилизация, а паралелно с това България трябва да се бори срещу пандемията, да развива инфраструктурата си и да взима мерки срещу корупцията и престъпността, изброяват експерти.

ФАЦ цитира и още мнения за икономическото положение в страната. Без бързо подобряване тази година отново ще пострада и туризмът. Румен Добрински от Виенския институт за международни икономически изследвания припомня, че още през миналата година туристите намаляха с 60%. Под черта обаче икономиката все още е в добро състояние, обобщава Петър Ганев от Института за пазарна икономика в София. Добрински и Ганев прогнозират стопански ръст от 2,5-3% за тази година, като икономистът от ИПИ отново припомня за процъфтяващия IT-бранш в България.

От какво се нуждае България

В статията се цитират и оценките на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), откъдето припомнят, че Германия си остава най-важният български търговски партньор, като България има плюс от почти 1 милиард евро в двустранната търговия. Положителни икономически фактори за България остават ниската цена на труда, плоският 10-процентен данък, доброто разпространение на немския език и членството на страната в ЕС, смятат от ГБИТК.

В статията става дума и за милиардите европейски помощи, които България трябва да усвои през следващите години - при положение че досега не се справя особено добре с тази задача. „Политиката и администрацията трябва да се напрегнат, за да има успешно приключване на проекти“, констатира по тази тема GTAI, германската служба за насърчаване на външната търговия. А Петър Ганев обобщава: „Всички международни сравнения показват, че по отношение на икономическата рамка България се справя добре, но куцука на опашката в такива области като институционалната рамка, корупцията и върховенството на закона“. Ганев смята, че с оглед на всичко това страната се нуждае от дълбока реформа, най-вече в областта на наказателното преследване и ролята на главния прокурор. „Това ще бъде централна тема за новия парламент“, казва той пред ФАЦ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
13
 
15
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
Бойко Борисов ще спечели и предсрочните избори, а Мая и Татяна ще са аут от парламента!
147
0
 
10
 
! Отговори
139 преди 3 години
До Анонимен 146Значи, не е ли логично, като се прибереш след нощна смяна да си легнеш да почиваш, а не да тракаш по клавиатурата? Ако правиш второто, логиката говори, че си работил легнал през нощта!
146
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце е на 61. Нали знаете, че вечни неща няма
145
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ИИ защо тогава сме с най-много администрация на глава от населението?Явно развитите държави могат да се справят и с по-малко.На държавни длъжности и в държавни предприятия са около 1 500 000 от около 3 мил. работещи. Това за теб нормално ли е?
144
7
 
14
 
! Отговори
И преди 3 години
До МислещКато съкратят администрацията, какво? Ще станеш по- богат, или ще висиш и губиш време по опашки, или издаване на документи? И понеже си "мислещ", ако си мислиш ,че съм заинтересован, ще се излъжеш!
143
0
 
3
 
! Отговори
цензората преди 3 години
Премина на коректура! - в анонимен
142
16
 
14
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Пълна подкрепа за ГЕРБ, господин Борисов и легитимното правителство на България ! Най-успешният министър-председател и политик в цялата ни история !
141
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сат НТи що толкова много се любуваш на долните *** на Боко? Да не би да си скрито влюбен в него.Нали уж казват, че най-много мразят гейовете, тези дето им се иска да са такива. :D :D :D
140
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мислещи малцинството са електората на Герб!
139
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла армия от антрополози,социолози и други клакьори ни облъчват от телевизията колко зле ще сме без бацо.Айде нема нужда
138
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сат НТи едно от многото лeкeта в България, което не знае, какво иска и какво е възможно.
137
5
 
7
 
! Отговори
Много преди 3 години
МИНУСЧЕТА на добрите коментариПротив БИБИТКО. Чувствам, че сеМеси и дългата крадлива ръка на. ОНЯ или онази.
136
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 136Забрави го това вече.Борисов е тръгнал да приема тактиката на Доган и сега само ги тормози, за да си покажат простотията.После ще се кротне в някое имение с 1 -2 милиона годишен доход и ще си ръководи от там, тайно. Това ако черепа не му се е издразнил прекалено много и не го закопа буквално, всички знаем че го може... или поне тия дето имаме спомени от 90-те.
135
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакви фондове за взимане, това са ЗАЕМИ. Не безвъзмездна помощ.
134
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това изобщо не означава, че Борисов излиза от играта"Разбира се, ще се мотае като муха без глава в политиката още някоя друга година и ще свърши на политическото бунище като царя.
133
21
 
10
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Мене щеше да ме е срам ако човекът, за когото съм гласувал, се показва публично по долни ***, а герберите как не ги е срам - не знам. Вероятно сички гербери - не само женските, си мечтаете да ви набие по един ... Поне така изглеждаха вчера висшите герберски функционери - ухилени като ...
132
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите партии се борат да се излиза от НАТО и ЕС , но да взимат от фондовете , а това няма как да стане .
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 139Е ся... ти пък да се работи искаш ;)А и не знаеш работното време, може и нощна някой тъкмо да се прибира и да пише преди лягане ;)
130
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Баче КикоХер Вебер, лидер на ЕНП, веднага поздрави Боце Б. за блестящата победа. Дали танте (леля - нем.) Меркел го е поздравила само тя и ББ могат да кажат. Факт е, че ББ предложи за премиер на евентуалния кабинет на ГЕРБ Д.Митов, добър познат на американското посолство и оттам на Държавния департамент, може би и на ЕНП. Митов разчита на сътрудничество с ИТН и/или ДБ. Ще видим каква ще я измътят двете партии; засега са твърдо срещу съюз с ГЕРБ, но решаващата дума е на Мустафа ханъм.
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До139. И ако се изработи , няма кой да купи продукта. / продукта излиза за ***/