Евродепутати не очакват промяна на българската позиция за Скопие

Илхан Кючюк иска да се даде път на конструктивните идеи
23 апр 2021 16:30, Елка Василева
20
Евродепутати не очакват промяна на българската позиция за Скопие
Снимка: архив, БГНЕС

Не се очаква промяна на българската позиция за начало на преговори със Северна Македония за членство в ЕС и при формирането на следващото българско правителство. Това казаха евродепутати от всички политически групи в Европейския парламент в отговор на въпрос на БНР по време на виртуален дебат за европейската перспектива на Западните Балкани.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев припомни, че страната ни  има широка позиция, гласувана с огромно мнозинство в парламента и тя отговоря на основните европейските ценности.

Още по темата
"Това, което Европейският парламент последните 10 години, включително и сега го повтори в последния доклад, че, ако кажеш, че имаш българско самосъзнание, знаеш своя български произход, да бъде подложен на дискриминация. И ние да кажем: е, нищо, ще си затворим очите. Няма кое българско правителство, не мога да си представя, че която и да било партия, било протест, непротест, това няма никакво значение,“ каза Ковачев.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов също заяви, че не очаква промяна в тази насока.

"Аз лично не очаквам промяна на позиция. Ние всички заедно, 17-те евродепутати гласувахме анблок по отношение на доклада за Северна Македония, включително с всички изменения и допълнения, някои с откровен антибългарски характер, които бяха внесени", каза Витанов.

Евродепутатът от "Обнови Европа" и докладчик за напредъка на Северна Македония в Европарламента Илхан Кючюк подкрепи единната позиция, но допълни, че трябва да се помисли за намаляване до минимум на езика на омразата и даване на път на конструктивните идеи.

"По всяка вероятност видно от днешното изявление ние отиваме към политическа криза, която няма да промени българската позиция, но която и няма да даде възможности на българското правителство да направи каквото и да е по темата Република Северна Македония", каза Кючюк.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българската история е наистина Българска и е пълен фалшификат.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българската история си е българска и не трябва да отстъпваме
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой нормален човек няма как да харесва България докато ни управляват мутри и олигарси.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте лъгали за Македония,аз съм от Македония и съм Българин,никога и никой не ме карал да бъда Македонец нито Българин.Нито ме е дискриминирал.Тези които излизат да говорят глупости и да създават омраза са платени от ГЕРБ и ВМРО.В Македония проблема е същия ,който е и в България,а това е корупция и липса на справедлива съдебна система.Иначе в Македония има повече свобода на малцинствата от колкото в България.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българин в Северна Македония е не само обида,а и присъда.Там не може да се развиеш като българин,децата ти също са сочени като предатели и с тази присъда всички те гледат накриво и те обвиняват за собствената си мизерия.Нека покажат поне един българин от СМ,който се е издигнал в обществото или във властта въпреки произхода си.От всички други етноси има,само не и българин.ВЕТО.
10
2
 
1
 
! Отговори
А аз не очаквам: преди 2 години
САЩ да започнат да разговарят с други българи родени преди 1989 освен спортисти с номер 8 дето са работили при тях.Никой агресор не иска да вижда жертвите си камо ли да разговаря с тях!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе-хе, забраниха му на момчето да се яви на Евровизия само защото имало български паспорт.Айдде у лево.Македонците да си наягат парцалите.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми, то е ясно.Ако макетата са се надявали на тещо, време е да се събудят.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евродепутатите трябва да им стане ясно, че повредата е в македонския телевизор. Ако наистина искаха да влязат в ЕС можеха малко да си спестят обидите към България, унищожаването на българските паметници и горенето на българското знаме. Нищо нямаше да им коства. Но те показаха, че са ни истински врагове. Трябва да сме луди да ги вземем в къщичката си.
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите не са изчезнали в Македония ,а по скоро те са стигнали до заключението ,че е по-безопасно и по -добре да са Македонци. Най-голямата вина за изчезването на Българи където и да е ,е на Българските Държавници.Сега и в момента защо изчезват Българите от България,защо умират,защо мигрират,защо в чужбина се срамуват да кажат ,че са Българи,защо избягват общуването с други Българи.
5
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българин не е обида в Македония,по скоро е разочарование. Това се случи след ветото на ГЕРБ и ВМРО.Хората се надяваха на подкрепа от България и спасение от ЕС. И те си имат подобни политици като нашите,които постоянно ги лъжат и унижават с лошо здравеопазване,лоша съдебна система. Надяваха се на по-добър живот и на контрол от ЕС. Сега нямаме право да се сърдим ,а по скоро обратното.
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние имаме медии контролирани от ГЕРБ и ВМРО. Не вярвайте на всичко ,казано от тях. В Македония до налагането на ветото от нас,Българин беше дума за уважение а не обида.Не знам каква беше причината ,но ВМРО и ГЕРБ решиха да направят кампания за омраза.Аз съм от Македония и съм Българин,всичко което Ви се показва за Македония е абсолютна манипулация.Целта все още не ми е ясна,но подозирам че има финансов характер и е свързана с газопреносната система от Гърция през България и Руски Поток.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато думата българин в СМ се ползва като обида, ще си стоят в чакалнята. Не е толкова сложно за разбиране.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия от ЕС да питат къде са изчезнали българите в държавата РСМ и да се признае българския геноцид и асимилация от сърби и там всякакви. Македония няма пътища напред с такова престъпление. Да си търсят нови съседи.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно нормално. За да очакват промяна на позицията ни към Скопие, трябва и въпросните да променят отношението си към нашата история и като цяло към България, а те не го правят. Даже ни е твърде мек тона към тях. Гърците как постигнаха своето?