МЗХГ: Обсъдихме с розопроизводителите критериите за помощ

От министерството обявиха какви точно са те
23 апр 2021 15:51,
5
МЗХГ: Обсъдихме с розопроизводителите критериите за помощ
Снимка: БГНЕС

Отпускането на помощта и критериите за предоставянето на de minimis, за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г., бяха обсъдени на видеоконферентна среща между МЗХГ и представители на производителите и преработвателите на маслодайна роза. След срещата и приетите предложения за отпускането й, УС на ДФЗ гласува бюджет по нея в размер от 3 млн. лв. Това написаха в позицията си до медиите от Министерството на земеделието, храните и горите.

Още по темата
По време на срещата бяха дискутирани всички изисквания, които трябва да бъдат спазени от розопреработвателите, за да бъдат подпомогнати. Относно обемът на изкупения цвят от един  преработвател, от страна на  МЗХГ бе предложено той да бъде в размер на 100% от този през кампания 2020 г.  След дискусия и предложения от страна на бранша бе решено обемът да бъде намален до минимум 70% от този през 2020 г., който съответното предприятие е изкупило, пишат още от там.

"На базата на предоставена информация от бранша за себестойност на преработка на цвят от маслодайна роза, бе определена и помощта в размер на  0,30 лева на килограм преработен цвят от маслодайна роза. За да бъдат подпомогнатите преработвателите е необходимо декларираните обеми към 31.07.2021 г. на изкупен цвят от маслодайна роза да са придружени с документи, от които да става ясно, че изкупната цена за 1 кг. розов цвят за целия обем изкупен и преработен цвят от маслодайна роза не е по-ниска от 2 лв./кг. без ДДС.

В официално писмо до МЗХГ от Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика са поискали лимит за максимална сума на подпомагането, която да може да получи един розопроизводител/розопреработвател.

"Предложението ни е тази сума да е 100 000 лв. (ако помощта остане 0.30 лв./кг.) и 150 000 лв. (ако помощта е 0.40 лв.кг.)", се посочва в писмото на БНАЕМПК. То е подписано и от г-н Филип Лесичаров, който е заместник-председател на асоциацията."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
чекист преди 2 години
Не че разбрах как точно ще компенсират отглеждащите рози, но трябва да им уврат главите, че никой не им е длъжен да им изкупи продукцията. Розоварите са в правото си да купят или не цвета, който пък се оказва, че на 40% е от сорт различен от Роза Дамасцена, с малък рандеман, но за сметка на това с голям добив.