Парламент срещу Конституцията: Влиза ли в сила мораториума?

КС ще забави решението си, коментира Симона Велева
23 апр 2021 11:08, Петя Славова
28

Противоконституционно ли е решението на НС и какво следва от мораториума, който наложиха депутатите върху концесиите, сделките и назначенията в държавната администрация, направени от правителството в оставка? По-късно ГЕРБ обявиха, че ще съзират Конституционния съд. Противоконституционно ли е решението на 45-ото Народно събрание (НС).

Темата коментира докторът по конституционно право Симона Велева в студиото на "България сутрин".

"Отговор ще даде Конституционният съд, но както е формулирано и оформено това решение - има индикации, че може да противоконституционно", заяви тя.

Още по темата
И обясни, че трите власти - законодателната, изпълнителната и съдебната, действат в баланс, макар НС да е основният орган, тъй като сме парламентарна република.

"НС е учредена власт и не може да излиза извън рамките на собствените си правомощия, и да се вмешава в правата и правомощията на останалите власти", посочи Велева.

По думите ѝ мораториум може да се налага върху плащания, които да бъдат насочени, но вчерашният мораториум обхваща изключително широк набор от правомощия, а назначенията попадат изцяло в сферата на изпълнителната власт.

"По отношение на юридическата му стойност, мораториумът действително не е достатъчно прецизно формулиран. Независимо от съмненията за всеобхватността на това решение, в крайна сметка то ще бъде задължително за Министерския съвет", отбеляза докторът по конституционно право в ефира на Bulgaria ON AIR.

И поясни, че мораториумът е в сила до окончателното решение на КС, който според нея няма да успее да се произнесе по-рано от месец, а дотогава вече ще има информация дали ще имаме излъчено правителство или назначен от президента служебен кабинет.

"Ако КС се произнесе преди разпускането от правителството, тогава Министерският съвет ще бъде с развързани ръце, но засега е изцяло с вързани", категорична е Велева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз винаги съм казвам:Искате да ликвидирате статуквото, защо избирате от бившите му членове? Сами сте си виновни!Аз считам, че Възраждане са наред, просто защото всички други са со кротце со благо и няма да стане!Виждате резултатите 10 бона за нас и тешенията са противоконституционни!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На минута около -10:18 специалистката по конституционно право, а не конституционално както го наричат, казва да се мешат, което трябва в контекст да бъде да се месят! Става въпрос за учредителна и изпълнителна власт де не се месят една на/в друга. Една млада специалистка д-р по конституционно право говори пред българската телевизия с провинциален диалект?! Такива пишат конституцията (на диалект)!До къде стигна/падна България?!Единствено решение според мен са нови избори!Поздрави от Евро
15
0
 
1
 
! Отговори
ай сиктир преди 2 години
правителство в оставка ще продава летище и не знам какво си ай сиктип по принцип са в оставка от деня на изборите
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В всички държавни институции има голяма корупция и децата го знаят)гонка до дупка
13
1
 
1
 
! Отговори
Хак ни е преди 3 години
До Анонимен 14Защо наричаш Татяна Дончева ***? Румен Петков я упрекваше за тишината в спалнята й, а ти пък сега толкова грубо! Ами, не всички са умни и красиви! И тъпите, и нахалните имат право да се отъркат от парламентарните банки! А, и 10 бона, са си 10 бона. Освен това благодетеля от Дубай чака набързо да му спретнат няколко закончета и после ще ги прати по живо, и по здраво. Ще си строшат краката от бързане. И, ще им говори някой за отговорност пред избирателите! Не си ли съгласен?
12
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
На мутроподобните всичко им изглежда много просто и може да се реши бързо. Е, не става така и не трябва да бъде. Важният въпрос е съвсем друг - как да се извършни всеобхватна демутризация в България. Този мораториум върхи част от действията на муътрите е малка стъпка от тази демутризация.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щели да "съзират" КС... И спрях да чета, че ако вземат драскачите да съзрат какви ги пишат...
10
2
 
4
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Ако съм на руснаците,ще нападна в момента Курица не птица и както пунгарите от жълтите павета минаха на тяхната да блокират правителството,то никой няма да реагира,защото са забранени всякакви действия,включително и действия за отбраната на блатото!Като се има вредвит,че Грипена е техен човек,нищо чудно да ни превземат
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казусът изобщо не е заплетен. -------На прос човек сичко му изглежда елементарно.
8
2
 
14
 
! Отговори
Хак ни е преди 3 години
Нещо не разбирам! Защо Конституционният съд не може да се произнесе бързо и оперативно? Малки ли са им заплатите, ниска ли им е производителността или какво? Казусът изобщо не е заплетен. Защо в България всичко става бавно? Бавно съдопроизводство, бавно преизчисляване на пенсиите, бавен КС, бавно въвеждане на мажоритарна избирателна система! А, има и нещо бързо: депутатите много бързо си гласуваха 10 бона заплати, а бай пенсионер да духа супата с 300 лв. Е, те това е демокрация в действие.
7
0
 
7
 
! Отговори
Смехурко преди 3 години
Крадеца вика дръжте крадеца...Едно време за шерифи в САЩ са избирали най-големите престъпници и има много добри примери след това как са станали известни и наложили спазването на закона...Всека партия има право на своите 100 дни. И тя се прави от хората и тяхното поведение.Има такъв народ и той е Българсия. Силно се надявам парламента да излъчи правителство на всички българи, а не на популисти!
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Още в Кампанията по изборите и преди нея Слави и ИТН демонстрираха, че закони няма да спазват и че те ще коват нова Конституция и закони според техните виждания.Но те са 17 % от 51 % гласували българи. Е останалите 44 % какво мислят.
5
0
 
8
 
! Отговори
заплес преди 3 години
До Оня"вмешава" - и чичко Гугъл е безсилен пред езиковата култура на "журналистката"
4
0
 
10
 
! Отговори
12664 преди 3 години
Петранке, в заглавието ти мораториумът няма как да бъде мораториумА.
3
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали гласуването за мораториума на НС е законно или не,важното е че до произнасянето на решение на КС всички ходове на крадеца са ограничени!
2
0
 
12
 
! Отговори
Оня преди 3 години
Ще сезират, Петя! Съзират означава нещо съвсем друго!
1
2
 
27
 
! Отговори
Питане преди 3 години
А дали е възможно правителството да наложи мораториум върху увеличаването на депутатските заплати... със основание, че в бюджета не са заложени такива разходи? За един приятел питам...