Захариева: ГЕРБ ще е опозиция, няма нищо ненормално в това

Засега партията не планира напускане на парламента
24 апр 2021 14:58, Елка Василева
62
Захариева: ГЕРБ ще е опозиция, няма нищо ненормално в това
Снимка: архив, БГНЕС

„Ще бъдем в опозиция, няма нищо ненормално в това – това е демокрацията. Засега не планираме напускане на парламента. Но този парламент очевидно ще бъде доста кратък“. Това каза външният министър в оставка Екатерина Захариева пред bTV.

По повод вчерашните действия на Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“, която с членове на председателстваната от нея комисия по ревизията на правителствата в последните 10 години отиде в „Булгартрансгаз“, Захариева каза:

„Това, което се излъчва от тях и като цяло от парламента, наистина не съм виждала и крайно време е те да престанат да мислят за личния си Пи Ар. Това, което се случи вчера, беше личен Пи АР на г-жа Манолова. Това не беше желание да си свърши работата. Народните представители трябва да са пример за всички, а не да злоупотребяват с положението си. Никоя политическа партия не може да си присвоява силата на суверена, а това си позволяват те („Изправи се! Мутри вън!“ – бел. ред.). Извинявайте много – 4%“, коментира Захариева.

Тя беше категорична, че ГЕРБ не се страхуват от „скелети в гардероба“ при ревизията на управлението им.

Според Захариева мораториумът, който беше наложен върху сделки и назначения на кабинета в оставка, е в разрез с Конституцията.

„По силата на закона и поради факта, че един от основните приоритети на бизнеса и на това правителство беше България да стане член на „клуба на богатите“, ние приехме специален закон в предишния парламент за публичните дружества – техните управителни съвети да се назначават след конкурс. Това са процедури, които се изпълняват по силата на този закон. Няма юрист, който да не е абсолютно убеден, че това решение за т. нар. „мораториум“ е противоконституционно. (…) Ние ще искаме тълкуване“, обяви Захариева.

Международните скандали

Министърът на външните работи в оставка заяви, че България ще гони руски дипломати „в случай, когато имаме доказателства за извършване на незаконна дейност“.

„Разбира се – ние ще реагираме всеки път“, заяви утвърдително тя.

Междувременно разкритикува президента Румен Радев, че не е взел отношение по нито един от международните скандали, свързани с Русия.

„На никого не служим – ние защитаваме националния интерес на България. Това не е против някого. Да бъдат така добри, да спазват конвенциите и да се държат нормално в държавите, в които сме акредитирали техни дипломати“, каза още Захариева по повод коментара на руския посланик у нас – Елеонора Митрофанова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой ни си присвоявал гласа на народа - ама верно ли? Щото от бибитко само това се слушаше - "Аз построих, аз дадох, мен ме избраха, народа ни избра" и т.н.Точно вие, специалистите по манипулиране да се оплаквате, не е ли малко нагло?
41
1
 
8
 
! Отговори
манолов преди 2 години
Катето Захариева - дялан ГЕРБ-ав камък, за вдякакъв министър става - премина 3 министерски кресла, тоалетчетата и обиците й струват повече от нея самата, с влияние в международните среди клонящо към нула. И негодува и акъл дава. Малко по-шлифована "кълинка".
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен в момента е важно да се сьздаде един стабилен - анти герб фронт от партиите в парламента и правителство което да гласува нужните закони за излизане от батака в които затънахме за тези -11 г
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
eh, stom slujite na bg narod...izdislav?
38
2
 
9
 
! Отговори
Тази госпоица преди 2 години
Ходи до Брюксел да иска дерогация да ни затварят масово в домашен арест. Лош ПиАр.
37
6
 
15
 
! Отговори
Другарко, преди 2 години
самото съществуване на мафиотската организация Герб е НЕнормално! Също толкова ненормално е ти да си Министър!ППазрджишкаП!
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 44Ти знаеш ли че току що изказа една гениална мисъл!!!?ГЕРБ сигурно ще се разпадне, както НДСВ. Защото, както правилно е отбелязала другарката Захариева, те не служат на никого. Едно правителство трябва да служи на Народното Събрание, суверена на държавната власт, народа. Тоест, индиректно всяо едно правителство трябва да служи на народа, а в случая тя обявява че не служи на никого. Освен на собствените си материални интереси.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що да има нещо ненормално в това ***, Захариева? Кой е казал, че може да има нещо ненормално в това? Разбира се че е нормално! Това е основата на демокрацията!Който намеква за нещо ненормално ГЕРБ да бъде опозиционна партия, то той намеква за диктатура, в случая диктатура на ГЕРБ, което говори много лошо за партия ГЕРБ.Напротив - когато си в опозиция си в по-изгодна позиция, защото имаш пълното право да критикуваш... ако премиерът не се казва Бойко Борисов!
34
5
 
10
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Бездарна слуга на листчето хартия с предварително написан текст.Бездарна и нагла, дори и когато трябва да пусне кокала!
33
9
 
13
 
! Отговори
От народа преди 2 години
Ох, да се махат тези от ГЕРБ и да ги съдят всичките. Относно мутри вън, аз ги поддържам. Сега могат да имат 4 процента, но определено после ще имат много повече. Герб не прави никаква демокрация, а унищожение на българите. Няма какво президента да критикува Путин, понеже не е наша работа, а и без доказателства все едно говори едно магаре, която в момента се представя Захариева.
32
3
 
3
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 2 години
Симпатяга е
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука още ли пишат хахави и си мислят че некои им чете простотиите щот си нямат хората друга работа.
30
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИТНИ аз това се питам. Какво ще прави баце след като бъде изритан от парламента, к. не зачита за нищо. Според мен ще бъде отличен шофьор като джипко Бибитко, или интригант, к. пуска тънки лъжи и прави интриги срещу опонентите си.
29
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ ще е опозиция,а Бойко,Захариева и някои от лидерите в затвора.
28
4
 
10
 
! Отговори
Х преди 2 години
Няма нищо ненормално ГЕРБ да бъде в опозиция.проблемът е,че ГЕРБ правят драма от тов, че не са на власт. Не е нормално обаче да осъществяващ еднолична власт, което е драма в момента за Борисов. Той е свикнал да дирижира всичко. Прави се на болен, за са не се отчете в парламента,,а прави седенки в Банкя с неговите хора. Този човек не спазва никакви правила. Затова го стяга чепика. Да прави каквото си иска. Баста.
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно кой ще външен министър на Слави Трифонов. Дано да продължи патриотичния курс по отношение на Македония.
26
6
 
22
 
! Отговори
Силвия преди 2 години
Отивате в ЗАТВОРА и мъжа ти от Алепу От там ще бъдете опозиция национална предателка до-лна
25
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко е идеялен за таксиметров шофьор. Разбира и от политика и от футбол.
24
3
 
19
 
! Отговори
ИТН преди 2 години
Абе сега след като Слави изрита Бойко от парламента Баце какво ще работи??Пак пожарникар ли ще стане?
23
4
 
18
 
! Отговори
БСП преди 2 години
На следващите избори ГЕРБ ще бъде извън парламентарна опозиция заедно с АТАКА, НФСБ и ВМРО