Борисов призова да не замесват името му в скандала в УНСС

Премиерът не познавал преподавателите, отишъл да ги поздрави
25 апр 2021 20:23, Нели Христова
148

Премиерът в оставка Бойко Борисов призова да не бъде забъркван в скандала с преподавателя, който беше отстранен, след като се обяви срещу посещението на премиера в учебното заведение дни преди парламентарните избори, а от ръководството на УНСС са готови да назначат доц. Осиковски отново, ако представи доказателства за агитация от страна на Борисов.

След обвинения към премиера, че е използвал УНСС за предизборна спирка за агитация, преди четири дни доц. Осиковски беше уволнен. Днес, пред просветния министър, Бойко Борисов обясни: Не познавал преподавателите, но отишъл в университета дни преди изборите, за да ги поздрави.

И призова името му да не бъде замесвано в скандала.

"Ако си имат вътрешни проблеми – да си ги решават, но затова, че сме спрели пред този факултет – както всеки може да спре, да си го снима, да го покаже и да го изкоментира", каза премиерът в оставка.

Коментарът от ръководството на УНСС не закъсня. Ректорът на университета обеща да върне доц. Осиковски на поста, но под условие:

"Публично призовавам да представи доказателства за своите твърдения - но не колажи, и не снимки от 2019 г., а истинските факти от 2 април 2021 г. Ще преразгледам решението си за уволнението само при едно единствено условие - когато доц. Осиковски представи и най-малкото доказателство за осъществяване на предизборна агитация, съгласно законите и Конституцията на Република България", написа ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Дни след като уволни доц. Осиковски, пред Bulgaria ON AIR проф. Димитров обясни действията си с "уронване престижа на учебното заведение".

"Имаше обвинения в политически слугинаж, които няма как да бъдат приети. Ако това остане без последствия – значи на истина има такива неща", заяви ректорът на УНСС.

Последваха реакции в защита на доц. Осиковски от други преподаватели. А зад него с официални позиции вчера застанаха колегите му от катедрата по Медии в университета.

"Апелираме наложеното наказание за дисциплинарно уволнение да бъде преразгледано и доц. д-р Мартин Осиковски да бъде възстановен като преподавател в екипа на катедрата", написаха от катедрата.

Възмущение от уволнението на Осиковски изразиха и колегите му от Софийския университет.

След дисциплинарното уволнение доц. Осиковски не е разговарял с ректора на университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
9
 
! Отговори
Авторитарни ВУЗове преди 2 години
Вузовете са авторитарни институции.Разровиш ли ги - "ще мирише", както е казал поетът. Има много неща, които са нередни - лоши практики - и всичко е за пари - едни хора се облагодетелстват, използват построените с държавни средства и оборудвани институти, за лична изгода.Да са живи и здрави! Надявам се че Осиковски ще каже цялата истина, а не само конюнктурно да обвинява, че някой е водил агитация.
41
1
 
3
 
! Отговори
школник преди 2 години
До Едно към едноУточнявам: Той е завършил висша ШКОЛА! Каквато и да, си е ШКОЛА! Нито е университе, нито е инженерен институт, каквито бяха по онова време ТУ и другите инженерни...
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обичам УНСС, абсолютен позор за университета
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УНСС - утре внеси съответната сума !! баш си си за там
38
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В четвъртък на Тайната вечеря в Банкя еСенда ще Му измие краката, че са се умирисали на пор вдовец.Един от Тях ще го предаде -Тома Невернибиков.В петък ще го тричат на хълма , наречен Лобен,сиреч Кратунов.На третото тричане се предаде в ръцета на бай Старви Страстния. В събота няма да го намерят на хълма, а в килията на бай Ставри , Южното крило, а в неделя вече ще празнуват новата булка , която *** яйцата на Бае Ставри
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Името на Борисов не бива да се замесва с който и да е университет!
36
3
 
10
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 години
Да беше спрял пред факултет "Пожарна и аварийна безопасност" на Висшия институт на МВР, чийто възпитаник е! Поне щеше да каже някоя дума по същество.Ама той не иска да е пожарникар...иска да е ченге! Иска му се, ама ядец!
35
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко все още управлява държавата и ще продължи да управлява поне до 2025г без значение коя партия печели изборите. Партиите са просто формалност. Тези неща се решават във Вашингтон и Брюксел.
34
3
 
13
 
! Отговори
Нова Сграда преди 2 години
Строежът на новата сграда за УНСС беше замразен... Може да се пита защо, спецовете по икономика не могат една сграда да си построят без да искат допълнителни пари от правителството. (иначе си говорим за университетска автономия)Иначе всяко посещение на Бойко, от 4 години насам, независимо къде и кога е - това е предизборна агитация! Това е безспорно. За другите премиери не е било така изобщо. Те отиват на съответното място, питат за проблемите на хората, коментират, какво може да се направи.
33
2
 
22
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Аре сега пак гласувайте за него. Дето няма 1 ден без да пуснат 20 новини къде е пръднал. Очаквам другата седмица на великден да каже как той е възкресил христос, а радев е пилат понтийски.
32
18
 
1
 
! Отговори
Запомнете! преди 2 години
Сред хората няма по голям от Бойко на тази територия! Само големия началник е по голям от Бойко.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** вие каквао искате!? Какво има г-н Борисов изобщо с науката и некви си универиситети...*** той и имената им не знае. По случайност ги е намерил GSM-;w
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имало политически слугинаж?Не може да бъде,Откога полягването пред вожда се нарича слугинаж
29
3
 
17
 
! Отговори
ЪПСУРТ преди 2 години
"Примоция в УНСС три изпита за 200 марки и едно прасе" - без коментар
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде ходиха като секта с бюлетината ,че и заразиха много хора ,има кандидат депутати още дето не могат да излезнат от интензивното.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова трябва да няма различни избори в един ден,като дали ще бъдат вътрешни или външни защото има практики за придружаващи гости,че чак от странство и по интернационали на основните посетители,а преподавателите с ръководствата от институтите политизирани до крайност сякаш по такива показатели са ги назначавали,а по Конституция неправомерно уволнен подлежи на възстановяване с обезщетение за периода за нарушени права на труд-квалифицирана преподавателска правоспособност .
26
5
 
24
 
! Отговори
КИФЛА - ГЕРБ преди 2 години
Баце играе футбол с внучетата, Баце цалува ръка на свещеник в манастирския двор, Баце прегръща сестри и доктори след животоспасяваща операция на коляното, Баце по *** реди кабинет....Очаквам Баце седнал пред иконата да плете чорапи на една кука и да слуша ''Танхойзер'' от Вагнер, а в краката му кучето
25
8
 
2
 
! Отговори
споко преди 2 години
Осиката го чакат вече в министерството на нещо ,активен борец против всичко и ГЕРБ със заслуги.
24
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не харесвам да бъдат уволнявани тези хора,както единия,така и другия, просто това си е Бойкова интрига,да се оправят и двамата и да си стоят на работа,да не се карат за глупости и да си губят работата и влизат в пререкания,заради чужди интриги!Хайде,стискайте си ръцете и забравете цялата интрига!
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали е истина или не е истина изобщо не е важно, той е казал лично мнение Да сте чули за уволнен професор по света задето е казал лично мнение. 112-то място свобода на словото. Ректора на един университет не може да се държи като дерибей и башибозук и да петни името на университета.