Георги Първанов: Слави Трифонов има държавническо мислене

Този парламент може да приключи на мига ако "Има такъв народ" реши
25 апр 2021 21:32, Нели Христова
312
Георги Първанов: Слави Трифонов има държавническо мислене
Снимка: БГНЕС

"Като мнозина българи и аз искам да имаме правителство, не искам да мисля за сценарии избори до дупка", заяви Георги Първанов - президент от 2002 г. до 2012 г. пред bTV.

"Сега тези дни са решаващи за преодоляването на здравната криза, за икономическата катастрофа, която надвисва, за социалните проблеми и за образа на България", отбеляза Георги Първанов.

"Би трябвало подкрепата за кабинета да е стабилна, защото влезе ли се в режим на плаваща подкрепа, това не е трайно и перспективно, може да изпаднем и в политическа криза. Ако влизаме от избори в избори - това означава нестабилност", посочи той. Аз съм за промяна, но имам една фраза още от 1999 г. - аз съм за стабилност във промяната", заяви той.

Първанов заяви още, че не приема изцяло мажоритарна система, защото ако във всеки избирателен район има по един мажоритарен представител, ще се консолидират мутрите, олигарсите и ще си излъчат кандидати.

"Партиите, които ще имат шанс, ще бъдат двете най-големи и край, всичко друго приключва. В най-добрия случай триполюсният модел ще бъде възпроизведен", обясни Първанов.

Според неговото мнение в настоящата ситуация президентът Румен Радев засега е сдържан и звучи конструктивно.

"Струва ми се, че в Слави Трифонов има държавническо мислене, някои хора от обкръжението му са доста по-радикални и за мен неприемливо крайни, но той е човек със силен инстинкт, надявам се държавнически. Много ми се иска нещата да се случват и с участието на "Има такъв народ" в позитивна посока", отбеляза още президентът за политическата ситуация в момента.

"Те могат да рушат, това е без съмнение, този парламент може да приключи на мига, ако те кажат. Тогава и президентът няма да може да помогне, но каква е перспективата", запита той.

"Симеон Сакскобургготски беше един разумен и мъдър политик с европейски манталитет. Сергей Станишев беше приемлив за партньорите от коалицията. Бойко Борисов - беше решителен и досега е решителен, със замах решава проблемите и със същия, даже може би по-голям замах, отменя това решение", коментира президентът Георги Първанов. По думите на Първанов Борисов без съмнение е успешен политик.

"През 2005 г. формирането на правителството преди старта на парламента изглеждаше невъзможно, даже по време на предизборната кампания царят беше казал, че няма да се коалира с БСП", спомни си Първанов.

"Аз разбирам от власт, не ми трябва количество" - тези думи на Ахмед Доган са казани в момента, в който се преговаря за съотношението на министрите в кабинета и другите структури на изпълнителната власт, отбеляза още той. Според него лошото е, че тази фраза се пренася във всички сфери на властта, проектира се и става една феодализация.

"И Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски бяха стабилизиращ фактор в коалицията. Винаги можеха да се разберат, за това изкараха до края, с всичките критики. На фона на това, което се случи след 2009 г., мисля, че това не е най-лошият мандат за управление", коментира Георги Първанов.

"При Орешарски решенията се вземаха в много тесен кръг. Нещата бяха много свити и затворени, както беше и решението за шеф на ДАНС", спомни си той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
23
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Слави не им позволявай да те ползват...избори до дупка,по гладни и ограбени няма да станем...и не в това е въпроса...загрижили се за плана ...ами да го бяха внесли...избори или ще те прецакат,...избори докато закрием гроб,бсп и дпс....въпреки плащанията им на калпак
198
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само Слави, всички протестeри са вън от парламента при едни нови избори. Включително на Иван Костов партийката.
197
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E щом Слави имал държавническо мислене, а Иван Костов не го споменава(все едно никога не го е имало по тези земи)... сме ударили дъното от злоба.
196
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев-също!
195
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кандидатът за премиер на Сл.Тр. лондонският адвокат Румен Чолаков, който е внук на партизанин, син на руска гражданка, роден в Ленинград, завършил в Кеймбридж, създал Милениум за подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за директор на ООН.Слави е червен агент!
194
23
 
10
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Българите доказаха, че са най-великият народ, поне в този исторически момент. Българите стъпкаха злото и победиха страха, а това значи много. Мога само да се надсмея над тези, които ни хулят - и от Изток, и от Запад, и вътрешни зложелатели.
193
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Треперят и герберунгелските ***, развалиха им рахатлъка, иначе много сербез в коментарите. Чалгар, а...
192
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Човек", който през цялата 2017 година твърдеше, че няма политически амбиции и ще си татуира това на челото за да не го питат повече журналистите...за мен е патологичен л'ъжец...
191
0
 
14
 
! Отговори
Има преди 2 години
Чалгарническо мислене !
190
1
 
13
 
! Отговори
До Това изказване преди 2 години
Май на това намирисва ! Не си мислете, че Чалгар Трифонов се е покрил, той просто върти някакви игри под масата !
189
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, още едно безразлично герберастче...
188
13
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
хаха Слави...ти ги прати на избори,те нека се крият...прати ги да закрием гроб,бсп и дпс...въпреки раздаваните пари,осъзнаваме,че ще понесем...ама...тяхното не се търпи вече...ти ги прати на избори,те нека си плюят с тримата си трола и двамата от кгб...да си ни плющят минуси...вярващи си,пратини ги на избори моля
187
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СлаФчо напълни памперса от страх, че провала му е гарантиран ,ако се наложи да направи кабинет в тези условия на пандемия и световна икономическа криза.
186
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Слави е под карантина"------И ще е в карантина до следващото народно събрание. ;)
185
14
 
2
 
! Отговори
Бойха Хрес Спасител преди 2 години
Аз съм Бойха - Бох и Спасител Ваш! :))) Но, Сатанаска ви изкуши и вие попаднахте в лъстта му и се отклонихте от Патото, офчици мои, яяяяя, ъррррт, ъррррр, ъртт съ върнете па в стадото, не вървете след тая Сатана Славуца и неговата Майка-Женъ Деволица;))) Аз мой ва побийвам с пратот, *** той за убаво, да ни съ глумети и да не блейти прекалено-напразно, ноз атва па ва ранъ, стрижа и доа, на зелени пасбища ва вода със студена водица, Аз, Господ Ваш;))) Покайте ся!;)))
184
0
 
4
 
! Отговори
Вацлав Хавел преди 2 години
Десният догматизъм с неговата нетолерантност и догматична вяра в общи поучения ми пречи по същия начин, както и левите предразсъдъци, заблуди и утопии. Отказвам и винаги съм отказвал да се причислявам към десницата или левицата. Стоя извън тези политико-идеологически фронтове и съм независим от тях. Пазя своята свобода дотолкова, че без притеснения да имам за всичко собствено мнение и да не се чувствам ограничен от свои предходни самоограничения. Приемам дадено мое мнение да изглежда левичарско, друго десничарско. И да си призная все ми е едно.
183
5
 
7
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Баце, верно е пратен от Бог.
182
14
 
8
 
! Отговори
Не разбирам... преди 2 години
Ако ГЕРБ е Борисов, депутатите от тази партия какви са?Лакеи? Гъзoлизачи? Подлизурковци? Пионки?Що за партия е това? Закривайте я и обявете Борисов за син на Бог. Какво се пънете да се правите на демократи.Няма смисъл.
181
5
 
6
 
! Отговори
Баце преди 2 години
Е пратен от Бог.
180
2
 
1
 
! Отговори
Говорил съм с Шефа преди 2 години
Фончо не е ли говорИл с Шефа тоя път, че не спечели изборите?Тц, тц, тц...Нищо, има шанс след 2 месеца. УСПЕХ ФОНЧО! ТИ МОЖЕШ!