Георги Първанов: Слави Трифонов има държавническо мислене

Този парламент може да приключи на мига ако "Има такъв народ" реши
25 апр 2021 21:32, Нели Христова
312
Георги Първанов: Слави Трифонов има държавническо мислене
Снимка: БГНЕС

"Като мнозина българи и аз искам да имаме правителство, не искам да мисля за сценарии избори до дупка", заяви Георги Първанов - президент от 2002 г. до 2012 г. пред bTV.

"Сега тези дни са решаващи за преодоляването на здравната криза, за икономическата катастрофа, която надвисва, за социалните проблеми и за образа на България", отбеляза Георги Първанов.

"Би трябвало подкрепата за кабинета да е стабилна, защото влезе ли се в режим на плаваща подкрепа, това не е трайно и перспективно, може да изпаднем и в политическа криза. Ако влизаме от избори в избори - това означава нестабилност", посочи той. Аз съм за промяна, но имам една фраза още от 1999 г. - аз съм за стабилност във промяната", заяви той.

Първанов заяви още, че не приема изцяло мажоритарна система, защото ако във всеки избирателен район има по един мажоритарен представител, ще се консолидират мутрите, олигарсите и ще си излъчат кандидати.

"Партиите, които ще имат шанс, ще бъдат двете най-големи и край, всичко друго приключва. В най-добрия случай триполюсният модел ще бъде възпроизведен", обясни Първанов.

Според неговото мнение в настоящата ситуация президентът Румен Радев засега е сдържан и звучи конструктивно.

"Струва ми се, че в Слави Трифонов има държавническо мислене, някои хора от обкръжението му са доста по-радикални и за мен неприемливо крайни, но той е човек със силен инстинкт, надявам се държавнически. Много ми се иска нещата да се случват и с участието на "Има такъв народ" в позитивна посока", отбеляза още президентът за политическата ситуация в момента.

"Те могат да рушат, това е без съмнение, този парламент може да приключи на мига, ако те кажат. Тогава и президентът няма да може да помогне, но каква е перспективата", запита той.

"Симеон Сакскобургготски беше един разумен и мъдър политик с европейски манталитет. Сергей Станишев беше приемлив за партньорите от коалицията. Бойко Борисов - беше решителен и досега е решителен, със замах решава проблемите и със същия, даже може би по-голям замах, отменя това решение", коментира президентът Георги Първанов. По думите на Първанов Борисов без съмнение е успешен политик.

"През 2005 г. формирането на правителството преди старта на парламента изглеждаше невъзможно, даже по време на предизборната кампания царят беше казал, че няма да се коалира с БСП", спомни си Първанов.

"Аз разбирам от власт, не ми трябва количество" - тези думи на Ахмед Доган са казани в момента, в който се преговаря за съотношението на министрите в кабинета и другите структури на изпълнителната власт, отбеляза още той. Според него лошото е, че тази фраза се пренася във всички сфери на властта, проектира се и става една феодализация.

"И Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски бяха стабилизиращ фактор в коалицията. Винаги можеха да се разберат, за това изкараха до края, с всичките критики. На фона на това, което се случи след 2009 г., мисля, че това не е най-лошият мандат за управление", коментира Георги Първанов.

"При Орешарски решенията се вземаха в много тесен кръг. Нещата бяха много свити и затворени, както беше и решението за шеф на ДАНС", спомни си той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
3
 
5
 
! Отговори
Мишо Константинов преди 2 години
До АБЕ?ИТН имат под 50 гласа от Факултета и Филиповци. Там Всичко Е ГЕРБ
158
2
 
10
 
! Отговори
Тия преди 2 години
Какво му се обясняват на Славуци. На него не му пука, прави си т..аш...к с държавата, те и четки започнаха да му правят.
157
1
 
11
 
! Отговори
Ааа.. преди 2 години
Хаахаххааа.., объркал се - искал да каже ''чалгарник', а не ''държавник''' !
156
0
 
5
 
! Отговори
АБЕ? преди 2 години
ИТН колко гласа имат от Факултета и Филиповци?Само питам.
155
8
 
2
 
! Отговори
Бре? преди 2 години
Буци и Шиши не са стъпвали в НС от 6 години, вие за Слави сте се притеснили... Слави е под карантина.
154
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, що Слави мълчи като мишка? Че дори проф. Андрей Чорбанов се излекува от ковид. Няма ли Слави Трифонов вече да започне да ходи на работа в НС.
153
7
 
7
 
! Отговори
Сбогом Бойко преди 2 години
Голям фактор беше, ама остаря. Време е за смяна. Нали си футболист? Народа ти свири да спираш играта. Айде в съблекалнята!
152
3
 
4
 
! Отговори
ПКП преди 2 години
Ще ми липсва как Цвъки Караянчева и Деса *** гледат Бибитков с усмивка в очите, отдолу, сякаш му правят БИ-БИТКА
151
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, къде е баба Мика, липсва ми?
150
8
 
5
 
! Отговори
Джипко Бибитков преди 2 години
Приключи мача за ГЕРБ с встъпването на Байдън за президент на САЩ.Не случайно Буци падна с 300, едва 2 месеца след това. Бутнаха го от столчето.
149
6
 
5
 
! Отговори
Джо Байдънов преди 2 години
Байдън никога няма да позволи на ГЕРБ да се върнат в управлението. Причините са 2:1. Буци хвана за врата и цУна по челото американския посланник.2. ГЕРБ е партия, твърдо подкрепяна от Ердоган.
148
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първанов се подмазва за да купи Слави за Радев наесен. Слави няма и 1 ден като държавник а плюеше Живков.
147
8
 
5
 
! Отговори
Чалгар от ИТН преди 2 години
Избирателите на ГЕРБ от Факултета и Филиповци, слушат само Хендел, Брамс и Рахманинов
146
19
 
2
 
! Отговори
ИТН преди 2 години
Прав е президента Първанов ! Слави е надеждата за България ! Дано склони да стане премиер и да възроди тази пропаднала държава !!!!
145
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави има мислене? Че и държавническо? А, стига бе!
144
3
 
12
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Агент Гоце дава акъл - мри бре, предател!
143
2
 
17
 
! Отговори
Реално погледнато преди 2 години
Слави няма нищо.
142
0
 
0
 
! Отговори
Ermeni Kirimi преди 2 години
Няма по-велик синкретик от Меди Кузгун...
141
3
 
6
 
! Отговори
Kk преди 2 години
Този кой беше?
140
0
 
5
 
! Отговори
Не му е лесно на преди 2 години
Тошинко....търсиш си....не дават....търсиш си...и те подиграват... искаш да ги уважиш... до пъпа им си.... сега ще отмъщава с дива злоба.