Без кабинет Слави ще понесе тежки санкции от избирателите

Коментар на политолога Цветанка Андреева и социолога Кольо Колев
26 апр 2021 10:05, Анисия Иванова
136
Без кабинет Слави ще понесе тежки санкции от избирателите
Снимка: Bulgaria ON AIR

Притеснително ли е мълчанието на ИТН? Отстъпва ли Трифонов от задълженията си? Какво да очаква обществото от новото управление? Какво да очакваме на политическия хоризонт?

"Радев доста смени тона. Дългото очакване и неяснотата дали този парламент ще може да излъчи правителство, превръщат ситуацията в търсене на изход. Дори Радев изглежда неинформиран какво се случва. Той самият дава време, но сякаш не може да надхвърли функциите си на надпартийна фигура, която може да роди формула за консолидация между различните формации и може да осигури поле за общи действия. Ситуацията изглежда безнадеждна, тези 5 формации, които са анти ГЕРБ, да могат да изградят общо бъдеще за България", заяви политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"Без съмнение изборният резултат силно изненада втората партия ИТН, не само нея. Никой не предполагаше, че това ще се случи. Имаме сериозни основания да предполагаме, че те не са готови да поемат тази отговорност - съставяне на правителство", подчерта социологът Кольо Колев.

Колев допълни, че Борисов се опитва да разклати доверието в другите политически формации, с оглед на бъдещето. Той е категоричен, че съставянето на правителство в тази ситуация не е лесна задача, особено с тази конфигурация на парламента.

"Трябва да бъде правителство на малцинството около трите формации  - ИТН, ДБ, "Изправи се! Мутри вън!", заяви Колев.

Андреева добави, че мълчанието на ИТН е силно притеснително.

"Мълчанието на ИТН е свързано не толкова с голяма изненада, а по-скоро със ситуация без изход - едни хора, които имаха властта да сформират обществено мнение, се озоваха в ситуация да сформират управление - това обаче е по-различно - изискват се кадри, стратегически поглед какво ще правиш с властта. Борисов влезе в ролята си на опозиционер. Това стресира сформирането на следващото правителство", уточни тя.

Колев допълни, че всяка власт трябва да знае, че ще бъде проследена какво е правила. "Няма битка за съставяне на правителство, по-скоро има отблъскване - всеки казва "Вие ще правите правителство". Няма диалог. Има емоции, еуфория, заяждания", сподели още социологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Андреева е категорична, че всички участници в парламента имат изгода да се сформира той. Колев от своя страна, подчерта, че ако ИТН не направят правителство, ще понесат тежки санкции от избирателите.

Андреева заяви, че виждаме безнадеждност, страх и нежелание да се поеме отговорност.

"Ако се сформира кабинет и той получи подкрепа, след това ще бъде трудно, той да бъде разклатен. Ще трябва и трите политически формации  - ГЕРБ, БСП и ДПС да го атакуват, за да могат да го свалят", подчерта Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Анонимен, който ЩЯЛ ДА АРЕСТУВА НАРЕДти явно си изявен аналфабет, КОЙ ще ги аристува, може би Пеевски, а служебното правителство не може даже да направи забележка на някой, просто няма правомощия
23
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На следващите избори И тъй Нататък няма да вземат и 4 процента. Много от хората които гласуваха за тях останаха разочаровани с излъгани надежди. Кой нормален човек ще гласува за тъкъв страхли.вец. Ако беше Бибитко с такава подкрепа от 120 човека сега щеше да е направил правителство и да е започнал наново обиколките с жипа и да раздава милиони напред назад. На ИТН ще им кажа. Врабчето един път каца на рамото изпуснахте шанса. Отивайте в нивите на Левски Г..
22
3
 
30
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Никакви социолози и подобни не могат да причинят на Славиту онова, което той сам си направи. Политическо самоубийство. Самопризнание, че той никога не е имал намерение да управлява. Самопризнание, че той никога не е имал намерение да носи отговорност.
21
14
 
3
 
! Отговори
кофти медии преди 2 години
Щеше да понесе санкции ако беше съставил кабинет с тези хора. Идеята им е крайно ясна от началото и тя е да не се коалират с тези, срещу, които протестирахте. Кое не ви е ясно и защо медиите раздуват против новите партии?
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави и Путин и Лукашенко са тирани, само Джо Байдън и ГЕРБ и Мустафата.
19
3
 
18
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
СЛАВЧО БЕШЕ В АМОК ДОСЕГА , ЗАЩОТО ЧАСТИЧНО ОСЪЗНА, ЧЕ Е БИЛ УПОТРЕБЕН ОТ ТИЯ, ДЕТО СТОЯХА ЗАД НЕГО / РАДЕВ И КГБ/. УМЕЕЕЕН, ТА ЧАК ДРЪНКА!!!
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не знае! Всички тези, които се опитват да ни убедят, че резултатът е ясен, са най-големите лъжци!
17
3
 
26
 
! Отговори
ман преди 2 години
Явно Учиндолската мутра е против всичко, даже против да поеме отговорността и да управлява.Най-силно лае кучето, когато е зад ограда.
16
2
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Сега ние да излизаме ли с яйцата... - че и доста ги има за Великден...
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите на Славуца мълчат. Мълчат и тия напуабали България на Запад. И ъака се спретна мълчаливо политическо шоу
14
3
 
40
 
! Отговори
По-важното е друго преди 2 години
Едно е да откажеш кабинет след опити и диалог, друго е да те е страх цял месец да се покажеш с лицето си. Бута напред един комплексиран сценарист, той ръси обиди, видимо неадкватен и безпомощен. Накрая се скри зад едно момиче, без опит в каквото и да е, освен шаха. Имаше къде-къде по-добри варианти да излезе от това положение, а за в бъдеще няма какво да очаква, освен разпад. Никой не обича страхливи и безсилни хора, които се отказват лесно. Балонът се спука силно и шоуто се спихна в него..
13
25
 
5
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
До Въпреки"Защо хората трябва да гласуват втори път за него?"Защото ИТН обра протестния вот против управлението на ГЕРБ.Тези хора ще гласуват отново за тази партия като реална алтернатива на партиите на статуквото.
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз тъй си мисля, хората пак ще изберат номенклатурата.
11
4
 
20
 
! Отговори
Въпреки преди 2 години
Че социолозите поръчал не познават абсолютно нищо, в конкретния случай са прави.хайде сега кажете защо въобще хората гласуваха за Слави?Най-вече заради референдума. Заради така наречения мажоритарен вот-не че гласувалите имат някаква представа какво всъщност ще означава това.Друго нещо той не представи като програма.сега не само че бяга от отговорност ами направо отказа да въвежда мажоритарен вот.Защо хората трябва да гласуват втори път за него?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е Русенеца
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПолитолИзите на статуквото, хахахаха.
8
3
 
11
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Как ще се прави кабинет от ИТН ,като тия от Москва мълчат , а и няма вече да ги чуем. Русия твърдо остава в БРИК / Бразилия, Русия,Индия,Китай /Както България твърдо в НАТО и ЕС. Външната поитика определи вътрешната.
7
11
 
13
 
! Отговори
Позорен Факт преди 2 години
Трифонов се погледнал в огледалото и видял Борисов, харесало му!
6
31
 
15
 
! Отговори
Успех преди 2 години
Пак ще гласувам за него....А политолозите да мълчат щото му даваха 5 процента.....Успех крадливи долни купени *** и калинки....Успех
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да престанете да се правите на врачки и да мислите вместо избирателите.Няма ли да се хванат на истинска работа тия Кънчовци, Райчевци и останалите *** известни с това, че са известни.