Обстановката в парламента вече била предизборна

Едва ли щяло да има сериозни промени в изборното законодателство
37
Обстановката в парламента вече била предизборна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според политолога Мария Пиргова обстановката в парламента е предизборна и няма да има време за сериозни промени в изборното законодателство.

„Надявам се изборните промени, за които се говори, да направят вота по-прозрачен. Тези промени обаче явно няма да са толкова съществени. Освен това изглежда, че сериозна част от тях няма да влязат в окончателния вид на закона. Няма и време, защото виждаме, че обстановката в парламента не е толкова творческа. Има много емоции, а нашите депутати се държат сякаш са сами на този свят”, каза коментира тя пред Нова телевизия.

Още по темата

Според политолога Стойчо Стойчев промените, които се обсъждат, не могат да доведат до нещо ново на изброите.

„Единствено мажоритарната система може да промени коренно начина, по който ще бъдат представени партиите, като редуцира броя им до 2-3 в парламента”, смята той.

„Контролираното гласуване се появява в корпоративния и купения вот. Лошото е, че доверието в машините е ниско. Вероятно машинното гласуване ще бъде прието. Не вярвам обаче да се приеме вот по пощата. Възможно е да се въведе видеонаблюдение в изборните бюра”, коментира Пиргова.

Според Стойчев видеонаблюдението и машинното гласуване могат да намалят купения вот.

Двамата политолози обсъдиха и гласуването в чужбина.

„Дори ограничението за 35 секции да отпадне, това няма да промени пропорциите в следващото НС. Причината е, че в чужбина се решават максимум 4-5 мандата”, каза Стойчо Стойчев.

„Относителният дял на българите в чужбина не толкова голям. Всъщност, ако има нови избори през юли, няма да има време това ограничение да падне”, поясни Пиргова.

Според Стойчев е по-добре да не се прилага машинно гласуване или такова по пощата в страни, в които и без това доверието във вота е ниско.

По думите на Пиргова трябва да се приемат нови практики, защото доверието на избирателите е много ниско в момента.

 „Промяната идва през съдебната система, през действието на охранителните органи, през партиите. Избирателните списъци трябва да се почистят”, поясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
МУНЧО преди 2 години
РАДЕВ СТАНИ БЪЛГАРСКИЯТ ЛУКАШЕНКО.СТЪКМИ ВОЕНЕН ПРЕВРАТ И РАЗТУРЯЙТОЗИ КАЛПАВ ПАРЛАМЕНТ.
24
7
 
1
 
! Отговори
блажени са веующите! преди 2 години
До Анонимен - Ако успеят да елиминират тези около 700000 несъществуващи избиратели в повече (гласовете за ГЕРБ)...Как хубаво е да се отдаде човек на сладки мечти!Реалността ще се окаже различна!
23
1
 
5
 
! Отговори
хе-хе, хареса ми! преди 2 години
До Анонимен - ЦЯЛО ЛЯТО СМЪРХОЛЯН КРЕЩЯ ПО УЛИЦИТЕ, А СЕГА В ПАРЛАМЕНТА СЛАДКО СИ ПОДРЕМВА И СЕ СТРЯСКА ПУЛЕЙКИ ОЧИ- ЖАЛЪК И СМЕШЕН.Стар човек, какво да направи повече! Мяткаше се по улиците през лятото, умората го налегна, дреме и сънува, радва се дупетатството.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако успеят да елиминират тези около 700000 несъществуващи избиратели в повече, от реалния брой на избирателите, които странно как гласуват все за ГЕРБ, то ГЕРБ няма и да прескочи онези 4% и да влезе в парламента.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18Да но сканират подпис ако можеш да пишеш! Барабар с мажоритарния вот ще падне най голямото купуване на гласове!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18Господин "компариращ", гласувнето по пощата не гарантира, че гласът няма да е купен. Говорим за България. А и в САЩ, както видяхме вече на няколко избори, имат трески за дялане. Вярваш ли на Български пощи? А на тези от Мозамбик да доставят бюлетината на българския гражданин?
19
12
 
1
 
! Отговори
334 преди 2 години
Напред към нови избори - но с променен изборен кодекс! Слави, с теб сме!
18
4
 
13
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
ИТН (Слави) излъгаха хората. Няма мажоритарна система, а сега няма и правителство! Повече няма да гласуваме за тях. Нямат място в парламента, само да лапат големите заплати.Тошковци и тем подобни некадърници. Убиха надеждата на хората! Това не е партия, а сбирщина! Сижалявам , че гласувах и на референдума за тях!
17
7
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Не на последно място,пазете Антоанета Стефанова,ще се опитат да я разкъсат най вече мисирките.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига омрази и инати.Поне в Страстната седмица сега лрочетете по-внимателно за думите и делата на Христос ден по ден от днес до Петъка.
15
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
Направете вота мажоритарен, пък си глсувайте колкото искате.
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласуването по пощата ГПП е отработен процес в САЩ и там хората, особено възрастните, масово гласуват по този начин.Само че в БГ е опасно за парламентарните партии, защото проверката е двустранна: сканиран личен подпис, който се компарира с твоя. Така че Професорът няма как да лъже с протоколите.Тези думи, които премиерът произнесе за това гласуване, са измислици на лидера на управляващите. И не само ББ ще изреве, а и БСП, ВМРО, местните партии и затова бягат като дявол от тамян от ГПП.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦЯЛО ЛЯТО СМЪРХОЛЯН КРЕЩЯ ПО УЛИЦИТЕ, А СЕГА В ПАРЛАМЕНТА СЛАДКО СИ ПОДРЕМВА И СЕ СТРЯСКА ПУЛЕЙКИ ОЧИ- ЖАЛЪК И СМЕШЕН.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига съдиране кожи от гърба на народа!Какви са тия лигавения избори след избори на конвейер. Растат цените на вода, ток, парно и какво ли не, те пак ше седнат да броят мухите и гаргите с избори. Мая да се напъне за третия мандат и да покани Б.Б. за помощ и акъл.Егото настрана и - умната., Без офлянкване. Хората чакат нови социални политики. Което и да е името. Важно е да може да върши работа и широкият свят да го орипознава за надежден.
11
13
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Човекът без менискус и подопечните му протежета я започнаха от първия ден след изборите.
10
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва ли щяло да има сериозни промени в изборното законодателство.Българският народ иска промени, но амбасадата не разрешава.Ще правим избори, докато ГЕРБавата им прислуга (Табаки) победи.
9
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 2Добре, а ти какво друго решение предлагаш?
8
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу парламента и изборите! Да живее Конфедерацията!
7
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политолози-Демагози-Носорози-Не ги слушайте. Гласувайте На наближаващите нови избори за една от 3-те партии, които разбиват с чук статуквото - ИТН, ДА БГ или ИМВ и всичко ке е по-добро за бъдещето на децата ви. Българи от чужбина, мобилизирани се. Ще ги разбием
6
1
 
18
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Че тя обстановката е предизборна още от първия ден.