Политолог: Слави Трифонов иска да съхрани всичките си патрони

Има логика в действията му, смята Слави Василев
26 апр 2021 22:19, Красимир Ангелов
68

Няма да има правителство на "Има такъв народ". Това стана ясно тази сутрин от пост на лидера на партията в социалните мрежи. В него Слави Трифонов номинира за премиер световния шампион по шах Антоанета Стефанова, но е категоричен, че тя ще върне веднага мандата на президента. Накъде отива политическото ни битие?

Предполагам, че има символика - изпращаме човек, който да бие Борисов. Жена - доста прогресивно, в България нямаме такава практика. Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на Денят ON AIR.

Политическият анализатор Слави Василев също сподели мнението, че има символика е избора на "Има такъв народ" за премиер.

Още по темата
"Има политическа логика в това Слави Трифонов да върне мандата, защото гледа да съхрани всичките си патрони, за да може да стреля направо в целта - основният враг, а именно премиера. Но да, има символика в избора", каза в ефир на Bulgaria ON AIR, политическият анализатор Слави Василев.

Според доц. Стойчев бързи избори биха били и плюс и минус за партията на Слави Трифонов.

"Ситуацията е следната - с 50 и малко отгоре души да поемеш управлението, в трудни времена, е предизвикателство, защото така ставаш заложник на други парламентарни групи. Бързи избори биха били и плюс, и минус, за ИТН. Макар те да искат мажоритарна система, в момента работи пропорционална и тя произвежда многопартийни кабинети, няма как еднопартийни мнозинства", обясни политологът.

И допълни, че влизането в договорки или реализирането на мандат, на всяка цена, е изключително губеща стратегия.

А ролята на президента в съставянето на правителство и двамата определиха като ключова.

"Аз виждам общ фронт за хората които искат промяна - част от партиите анти ГЕРБ, те произвеждат реформа в Изборния кодекс, може и до актуализация на бюджета да се стигне, затова е много е важно да видим какво президента ще направи - дали ще даде мандат на третата, кога ще го връчи и на кого. В този прозорец можем да очакваме някакви политически новини. Логиката изисква да се даде на БСП", заяви Василев.

Според доц. Стойчев държавния глава е обединител, който трябва да изработи коалиция.

"Ролята на президента е решаваща. Имаме сложна конфигурация , обединителната роля на президента е да търси консенсус, да изработи коалиция. Сега той може чрез мандата да направи това. Или го дава на БСП - едва ли ще го даде на ДПС, остава ДБ и "Изправи се мутрин вън". Ако той иска да направи работещо правителство, трябва да го даде на "Изправи се!Мутри вън". И тогава всички, които подкрепяха ИТН, би трябвало да подкрепят "Изправи се!Мутри вън!" И двете са нови, партии на протеста, граждански, много сходни са като визия, според мен там ще отиде мандата. Ако президентът не иска, би го дал на БСП", категоричен е политологът.

Слави Василев изрази различно мнение.

"Аз не бих бил съгласен с този прочит.  Всеки един от парламентарно представените партии не иска да поеме горещия картоф.", каза Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
12
 
10
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Не понасям Слави, но в случая е прав да върне мандата. Няма как да се изправи срещу старите акули. Той иска ГЕРБ да изчезне.ок Ами БСП И ДПС и те ли да изчезнат да не му пречат? В тоя парламент ситуацията е: всеки срещу всеки. Но и в следващия ще е горе- долу така.Ами-- познайте резултата
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Синът на агент и съветник на РР ще крепи до последен дъх президентската партия ИТН.
28
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СлаФчо Трифонов няма никакви патрони.Вече е аут.
27
4
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Този Слави Василев е най-противния соло-та-шак на Фигуранта .Като го слушам ми се повръща.
26
4
 
31
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Боже, това солташа_кът на преЦедента радеф ли е ... политологът който жестукулира с ръчичките си като синоптичка, синът на Васил Василев секретен сътрудник на първо и второ главно управление на ДС познат под псевдонимите Паскал и Бобев, приватизирал завод Мраз, където сега се помещава "Българската свободна телевизия" на другарката Импексова ... Слави Василев, както и баща му Васил Василев са от най-близкото обкръжение на фигуранта радеф, а Слави явно се изживява и като негов говорител ... !!!
25
2
 
20
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Иска хем вълка сит, хем агнето цяло. Ами да се беше напънал малко - нещо програма, мерки, икономика. Ох, забравих, той разбира само от простотии, не иска да поема отговорност, а само да прави шоу. И тая световна шампионка изби рибата, особено като е спонсорирана от Божков, заедно със Зайката Майката и Татянайката са големи амазонки, да се крие Сл.Тр. под полите им.
24
4
 
18
 
! Отговори
Айде нЕма нужда преди 2 години
Да ни анализирате думите и действията на Слави! Всичко е ясно - да се подготви по-добре следващия път! Слаб 2! Символики, глупости, фантазии! Никому неизвестната лахматистка смаза Бойко Борисов! Има една огромна разлика - всички пречат на Герб, а са готови да помогнат на ИТН е повече от това не знам какво очаква този измислен политик! Той някаква диктатура си представя вероятно.
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пич, разбирам ентусиазма ти и желанието да се подложиш на някакъв авторитет според разбирнията ти. Но истината е, че твоя човек един месец го няма никакъв освен няколко поста във фб. Днес имаме и импровизирано интервю, където пак се върти в кръг как нямало начин, нямало проблем да ни прати на избори. Този човек е объркан, не знаеше какво да очаква и резултата го свари силно неподготвен. И понеже е упорит и злобен, тепърва ще му гледаме излагациите. Вместо да се оттегли без много шум.
22
16
 
7
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
Деца,що не спите ,та бродите из нета в този момент?-:) Та ми кликате "минуси"?-:) ЗАщото говоря лошо за дедо ви Борисов борчето ли? Знам че вие,в краткия си животец,само него помните.Но това не променя нещата и гактите в политиката деца! -:) Я изиграйте една игра в нета ,и не се занимавайте с глупости а? Да държите за нещо или някого,за което или който НЕ ЗНАЕТЕ НИЩО!! -:) Хайде Лека!-:)))Не се броят минусите ви! При мен не минават!
21
2
 
15
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Всъщност Главчо няма нищо. Политиката не е долнопробно про стачко шоу. Добре, че някой го е светнал да се откаже докато тотално не е станал за резил.
20
25
 
8
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
Слави има много муниции,но старите партии в този парламент,вече нямат никакви! Това се опитва и им го казва в прав текст! нТа за това скочиха срещу него! Отстранява ги от "кокала"! За това го намразиха следвайки интересите си! Аз подържам и ще гласувам пак за Слави! Ток ПРЕМИЕР НЕ ЖЕЛАЕ ДА СТАВА! ЗА разлика от др Борисов! -:) Слави не е лицемер!
19
2
 
12
 
! Отговори
??? преди 2 години
кой е тоя слави трифоноФ ?
18
4
 
18
 
! Отговори
Слави направи преди 2 години
Най-важното - отмени изцяло исканията на референдума, който иницира. Или ги отложи за утопичното прекрасно бъдеще когато хората ще са ангели, хранещи се с цветен нектар. ...И обслужи ДПС.
17
3
 
15
 
! Отговори
Многонимен преди 2 години
Баце Упраска Славуна на задна предавка .....
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излиза,че този човек е паталогична лъжлива мен.ра!РЕФЕРЕНДУМ! СЕГА предлага ПОЩА!ПРАВИТЕЛСТВОТО Е СЛОЖНА РАБОТА ЗА МАЛКО ПАРИ! ЕЕЕЕЕ СЛАВИ ЗАЩО СЕ ХВАЩАШ НА ХОРОТО? ЗАЩО ТЕ ИЗПРАТИХМЕ?НИЕ СМЕ ТРАМПЛИН ЗА ДА ИЗПЪЛНИШ ЧУЖДИ ЗАДАЧИ? ТРЪГВАЙТЕ И НИЩО НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва ли и Чалгара знае какво иска. Ако се надява след нови избори да събере 121 депутати, явно не е в час. Виж ако беше направил правителство и то направи нещо смислено за 1г. тогава да, но той явно е доволен да се крие като Доган и да вика, че всички са маскари. Сега ще върне на власт Боко, точно този, когото уж най много мрази, а Славчо ще е късметлия ако вземе и половината на това което има сега
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политическият анализатор Слави Василев е комунист. Много ясно, че ще замазва срама на Има Такъв Клозеm/m/
13
4
 
3
 
! Отговори
Дефлуенсър преди 2 години
Боцо заложил мотиките в тъмното и чака Слави да настъпи.Да ама вече не е будала щото той си знае какво.
12
1
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
В голямата гео-политика няма как САЩ и ЕС да налеят милиарди евро на партии като ИТН, ИМВ или БСП. Който вярва това просто е супер наивен...
11
6
 
7
 
! Отговори
Мимаващ преди 2 години
С 51 депутата правителство!!! - Ха ха ха! Той да не е луд. Не съм самоубиец (камикадзе) каза Станиславчо.