Едва 7% българи си сложили противогрипни ваксини

Тази година те ще са срещу четири щама
27
Едва 7% българи си сложили противогрипни ваксини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Противогрипните ваксини тази година ще бъдат срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа" , "Вашингтон" и "Пукет", като те ще съдържат по-голямо антигенно състояние заради имунната система на възрастните хора, съобщи проф.Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Процентът на обхващане с противогрипна ваксина на най-рисковите групи все още е най-ниският в Европа, посочи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БТА.

 По думите му през миналата година обхватът е достигнал до 7 на сто от популацията, а целта ни тази година е достигане на 10 на сто. Държавата, в рамките на национална програма, осигурява ресурс за противогрипни ваксини за възрастните хора до 2022 год., като се надявам програмата да продължи и след този период, допълни още Кунчев.

Необходимо е да има позитивна мотивация за хората, за да се ваксинират, каза Александър Симидчиев, председател на парламентарата комисия по здравеопазване. Може да се създадат и законодателни рамки, съдържащи позитивна мотивация, добави още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: грипваксиниимунизация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Биг Фарма преди 2 години
"Тази година ще пуснем щамовете "Виктория", "Камбоджа" , "Вашингтон" и "Пукет". Ако има и други - не сме ние.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те затова мрът като кучета, с хиляди.
13
0
 
5
 
! Отговори
? преди 2 години
Позитивна мотивация се създава! Един бранд никога не чака хората да създадат "позитивна мотивация" към продукра му! работи за да я създаде сам! Може ли толкова плитки умове да получават трибуна и да ръсят идиотщини?
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога две в едно с ковид?
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да обясним някои неща. В БГ няма ваксини за грип защото никой не иска да се ваксинира, за това се внасят толкова малко, защото после се изхвърлят, последно време заради ковид се вдигна търсенето и към противогрипните, но вноса е на база предишно потребление. заради мерките нямаше грип тази година щото не можеше да се разпространява, ковид е доста по скоклив и заради калпавите мерки си се разпространява, грип имаше съвсем малко. между другото имаше случаи едновременно с грип и ковид в болниците
10
0
 
23
 
! Отговори
Дедо Благо преди 2 години
Аз никога през живота си не съм си слагал ваксина против грип и досега не съм имал никакви проблеми от това. Ама като се разболя се лекувам веднага, а не ходя на работа сополив и кашлящ.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали нямаше грип бе?Имаше само коронавирус!
8
1
 
7
 
! Отговори
Петър преди 2 години
*** Кунчев не е разбрал, че през изминалата година НЯМАШЕ никъде в аптеките противогрипни ваксини. Имаше една минимална бройка при личните лекари и това беше. После искал да се ваксинират хората.
7
1
 
14
 
! Отговори
Писна ми на капата преди 2 години
Най-добре по една срещу бяссссс на тия, дето влудиха хората и ще се оправим.
6
6
 
5
 
! Отговори
ЛГБТ преди 2 години
***! Не ви е срам! Задължително ваксиниране от Грип, Ковид и всичко което върлува и то незабавно. Включително бебета и деца! Който не спазва, директно в затвора!
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То нямаше ваксини, те анализ и цели поставят. Тия нямат никаква връзка с реалността.
4
0
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Реклама на противогрипни ваксини, поне да сте взели парите.
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Кунчо тази зима къде отиде грипа да не е катастрофирал на околовръстното на южната дъга. Или на северната тангента. Всички разболяли се ги лекувахте от Ковид щото там са мангизите. За болните от грип никой не плаща. Да не би да са почнали и за грипа да плащат че се натискате.Чак четири щама измислихте.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Против още нещо да се боцнем - против малоумност има ли ваксина ?
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз исках да си сложа противогрипна ваксина ,но нямаше.