Номинираната от Слави Стефанова била "пощенски гълъб"

Радев нямал друг изход освен бързо да връчи мандата
89
Номинираната от Слави Стефанова била "пощенски гълъб"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Като изключително грубо посегателство върху конституционни правомощия на конституционно създадени органи определи бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров наложения с решение на Народното събрание мораториум върху действията на МС в оставка.

Още по темата

Решението на парламента от 22 април е безспорно политическа и юридическа грешка, коментира той пред БНР.
„Това решение всъщност налага мораториум върху действия на всички държавни органи, а не само върху правителството в оставка. Президентът не може да назначи никой от органите, предвидени в закони, самото Народно събрание не може да назначи експерти към комисиите и т.н.“, обясни проф. Киров.

С акта на назначаване на служебно правителство това решение спира да действа, уточни преподавателят.

Според него президентът Румен Радев трябва незабавно да връчи втория мандат след заявлението на ИТН, че той няма да се осъществи.

„Посоченият от парламентарната група на тази партия кандидат за министър-председател ще изиграе ролята на пощенски гълъб. Формално ще приеме мандата и веднага ще го върне. В този смисъл президентът няма какво вече да чака. Практически президентът вече няма полезен ход. Той трябва да действа незабавно“, настоя проф. Киров  
Има голяма разлика в разположението на силите и взаимодействието им в парламента, в който се създаде тройната коалиция и сегашния, посочи още Пламен Киров в отговор на въпрос за евентуално конструиране на правителство с третия поред мандат и могат ли да се правят паралели.

„Колкото и да бяха на противни мнения и да отстояваха различни виждания за бъдещото управление, въпросните три политически партии си говореха помежду си. Лидерите поддържаха някакви контакти, дори можеха да изпият едно кафе заедно. Докато тези в момента в Народното събрание не си говорят, с изключение на ругателствата, които наблюдаваме в пленарната зала. И след като не си говорят и не искат да си говорят, то очевидно такъв вариант е немислим в настоящия парламент“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
До Даа!Ако искам да се боря за България, ще рискувам, ще опитам, пък ако ще и да се проваля, но ще съм опитал. Разочарованието ще е еднакво за последователите му, но за жалост сега те не могат да се похвалят, че са опитали. Той е влязъл бързо и бързо ще излезе. Това да е за урок на всички, които гласуват за новоизлюпени, без опит и никаква практика. Посланието е като казваш стани да седна да седнеш наистина, а не на инат да бутнеш някой и после да бягаш.
45
1
 
9
 
! Отговори
ХаджиГенчуФ преди 2 години
Аз съм много добър на "Табла". И ще се жертвам да бъда следващият премиер. Обаче тогава ще плачете за "Статуквото". ХаЙ чИстито.
44
18
 
4
 
! Отговори
лаф! преди 2 години
Бързата работа е срам за майстора , Трифонов го знае !За това , едно по едно !Лесно не се сваля тоталитаризма на Борисов , доказано е от СОЦА !
43
5
 
4
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
СТИГА с това фамилиарно Слави, казва се Станислав!
42
2
 
20
 
! Отговори
СТРАХ преди 2 години
бай Славунчо като го е страх от ДПС защо им уреди още 80-90 хиляди гласа
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя е показно, без реални намерения от страна на ИТН. Така и аз мога да предложа министър председател, даже няколко.
40
9
 
2
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
До гостТрифонов е политиката ВСЯКА ВЕЧЕР , обстоятелствата налагат да не направи кабинет , не стигат гласове , а ДПС ще го изпържат , затова и Борисов го насъсква / Слави/ , че уж го е страх , за да влезе в капана на ДПС , а после .... СЛУГА !Има и чужда намеса , сещайте се !
39
2
 
8
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
До ВъзмутенНе се е подиграл с избирателите си , ДПС искат да го използват за да им РАЗЧИСТИ пътя от ГЕРБ , а след това да го КОМАНДВАТ СЪС ЗАПОВЕДИ ОТ 2-рата позиция .Не сме ли свидетели толкова години , как действа ДПС . И какво каза Вежди Рашидов :''Който се е хванал със ДПС , все е ял ДЪРВОТО '' !
38
2
 
17
 
! Отговори
гост преди 2 години
До Да , ама не !Няма да е слуга, а ще командва той. Няма обаче гънки в мозъка за тази дейност. ДПС и БСП са врели и кипели в политиката. Слави, пее за ферари, да го дели с Бог! Морала му е ниско, желанията също. Мина времето когато неграмотни се набутваха тук и там заради мама и тате. Това трябва да е ясно на всички. Такива издънки като Радев и Слави, които се набутват между шамарите не ни трябват. Тия хора всяват хаос, не ред, претендират без да имат покритие. Фарса от изборите е пълен.
37
1
 
7
 
! Отговори
дефицит преди 2 години
НЕ ЗНАМ КАК ще сглоби бай Славчо кабинет, след като няма хора, а сега на предсрочните избори ще му трябват 13-14 ХИЛЯДИ членове на СИК-овете
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За щяло и нещяло, разни претенденти за ум и оригиналност дъвчат думата "пич". Кой знае какво им е в замаяните глави, но не е сигурно дали са навдмо, че думата е тука рска и значи "копе ле".
35
5
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 години
То щото Митов все едно друго беше :)))
34
6
 
3
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Кот кажи САЩ , кои и какви сме ние , и какво зависи от нас като колония ?СВИКВАЙТЕ , подобро не ни чака !
33
0
 
9
 
! Отговори
Мат с два хода преди 2 години
До АнонименВсъщност посочи ми една партия в парламента,която да е готово да работи с ГЕРБ.Всъщност ТИ МОЖЕШ ЛИ да ми посочиш една партия в парламента с която ИТН да е готова да работи?Все пак другите са там защото част от избирателите са поискали да бъдат в управлението.Не може да се държиш като глезена мома и със 17% подкрепа да диктуваш кой да работи с теб и кой не.Създаваш ядро от твои министри и за останалите постове правиш коалиции и ползваш хора от другите партии.Ако си способен..
32
4
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Слави попари надеждите на тези, които гласуваха за него. На практика той се подигра с всички! С избирателите на ГЕРБ, с тези от протестите, като доказа, че е некомпетентен. Този, който занапред се заиграва с политика, трябва да знае, че това не е шега работа. България не може да чака някой тепърва да се учи, да е депутат, да чете закони, да разбира от европейски планове. Трябват ни знаещи и можещи икономисти СЕГА. хора готови да носят отговорност за действията си. България няма нужда от Слави.
31
14
 
3
 
! Отговори
логиката преди 2 години
Всеки ДРУГ Премиер , ще е по-добър и по-умен от настоящият !
30
9
 
4
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
До УчиндолецНещо не си в час !Ако бе сглобил кабинет , какво го очакваше :Слуга на БСП и ДПС !Я мислете с главите си , а не с долните си ''глави '' !
29
3
 
14
 
! Отговори
Учиндолец преди 2 години
до НанеБАЙ СЛАВЧУ не се е ИЗГАВРИЛ с ГЕРБ, а с избирателите си и с българския народ, който ако остане още три месеца без правителство вече ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО ЗНАЧИ ПРОТЕСТИ И ИЗГОНВАНЕ С КАМЪНИ
28
3
 
2
 
! Отговори
герберунгел преди 2 години
До Шах и МатА преди къдравата Сю да е била дипломат и министър каква е била бе,непоръбен!?Да ти имам мисленето!!!
27
2
 
5
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Всяко правителство в момента, освен служебното, ще укрепи ГЕРБ във властта, защото не е възможно друго при това рапределение парламента....