Следващите избори със 100% машинно гласуване

Хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели
27 апр 2021 18:12, Нели Христова
403
Следващите избори със 100% машинно гласуване
Снимка: БГНЕС

100% машинно гласуване ще има на избори вече. Това решиха депутатите от правната комисия с приемането на второ четене на промените в Изборния кодекс. Машинен вот ще има в 9398 секции в страната.

По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. Вот с хартиени бюлетини ще е позволен и при непреодолими външни обстоятелства. Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на избирателите там.

При вота в чужбина машини ще има за секциите с над 300 подадени заявления за гласуване. Става въпрос за 245 секции в чужбина.

73% от хората са избрали да гласуват с хартиена бюлетина, трябва да се вземе предвид и тяхното желание, възпротиви се Николина Ангелкова от ГЕРБ. Тя настоя да има преброяване на отрязъците от машината.

Още 1500 машини могат да бъдат доставени за средата на юли. За октомври – още колкото е необходимо, за да са достатъчно, заяви шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. Той обясни, че плащането на доставените машини е предвидено за края на май – началото на юни. И допълни, че се справят добре във Филипините, където машинното гласуване е на 7100 острова, както и в Ливан, където имало голяма емигрантска общност.

Депутатите поискаха обяснение защо е имало проблем с машинното гласуване във Велико Търново, но нито един от представителите на "Сиела Норма" и "Информационно обслужване" не можа да даде отговор защо се е случило това.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо като ще гласуваме в България с машини няма да гласуват и в Турция с такива? Нали уж го правите за да няма манипулации! Вярно е че в Турция се гласува анблок за ДПС с предварително попълнени декларации, но сложете и там 100% машинно, хем да е бързо и машините да са само на български език! Нали им е мило на чуждестранните за България? Който наистина му е мило знае езика! Защо това правило отпадна!? А сега задължават бабите ни да се цъклят в екрана? Българските старци не заслужават ли уважен
314
1
 
23
 
! Отговори
Булит преди 2 години
А за машинния вот,нямам думи.Баба и дедо как ще гласуват?Кога са пипали десктоп?
313
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немали вече натоварване на процесорчето, хареса ми :)) ***, мери си приказките, щото не се знае :) Приятелски съвет от нетролещ в Днес :)) Ще вземат тримата големи шефове да те сметнат за ненужен :)
312
3
 
18
 
! Отговори
Булит преди 2 години
Докато се занимаваме с омразата към ББ,РР си превзема държавата,и в един момент ще се събудим под неговата диктатура.
311
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво?Ние в България всички на 1 машина в секция, а ония в Турция с написаните на готово бюлетини!Защо в Турция не изпратихте машини на български, да видим как ще разчитат къде да кликат,а ги налагате на старците ни дето едва ходят с бастуна?Видяхме ви ИТН, по са ви мили туркините с шалварите, отколкото българските отрудени старци, пазещи българщината, пеещи народните ни песни, по ви е мило турското нали, ханъми?!Е тоя път ще гласувам за националисти, да ви смръзне лай*нито в потурите!
310
3
 
15
 
! Отговори
мaлоyмен чалгар преди 2 години
Машинно гласуване само в Ливан и Филипините. От юли месец и в Чалгаристан!Ай чиститу на просяците, сводниците, общаците и берачите на ягоди!
309
3
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До УсещанетоТака го чувстваш защото БСП ти го поднася по същия начин, но разликата е огромна защото тук никой нищо не те задължава, но провокират отрицателни емоции да те откажат от гласуването! Точно в момента е много важно да гласуваме всички, 99% както при бай Тошо не защото някой ни задължава обаче, а за да вкараме ред и порядък в държавата - да махнем БСП, според мен!
308
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народе, ходи на протест! Утре има такъв пред НС.
307
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВикнете Севдето, а още по-добре Бокича с минискуса ... :))*** фърли 5-6 салфетки да се успокоиш бе чалгар.
306
0
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен325Нема да ти режат ръцете, значи, *** ке си платиш после с кисето...Всяка грешка на този свят се заплаща! Особено в подобни моменти, когато става въпрос за принципни решения...БСП отдавна трябваше да изчезне от политическия ни хоризонт! Всички други бивши социалистически страни отдавна се разделиха с "комунистическите" си партии и гледат смело напред, само ние още се бъхтаме с нашата БСП, защото е толкова фалшива, че не знаеш от къде да я подхванеш. Явно е крайно време да я подхванем
305
1
 
13
 
! Отговори
Усещането преди 2 години
Че отново ме връщат в социализма и неговото задължително гласуване така ме вбесява, че искам да взривявам! За това ли скачахме по площадите, за това ли гладувахме и мизерувахме! За да се върнем по Тошовото!
304
0
 
12
 
! Отговори
7 преди 2 години
Добре че махнахме диктатора да ни наложат задължително гласуване с машини.
303
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aз не искам хора които не могат да боравят с проста технология, да определят политиката на страната през 21 век.
302
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре. Ако не гласувам за правилната партия ще ми режат ли ръцете? Народе???
301
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отде е таз исмукана статия с двата реда :)) Все пак не подценявам тролчето, натегна ми процесора до половината, похвално е, че е разбрала откъде изгрява слънцето :) Викнете Севдето, а още по-добре Бокича с минискуса ... :))
300
0
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен320Да...Съгласна съм с теб! Мислех си какво ли ще стане ако и царя се присъедини към Герб-СДС? Мисля, че ще стане непробиваема коалиция и ще изскочим напред по много показатели...
299
0
 
11
 
! Отговори
Нмк преди 2 години
Пий си хапчетата .точно за най голямата мутра славуца да гласуваш. Ама после много ще ревеш.лощото е че всички ще ревем.а славчо *** ще си харчи парите които му платят мутрите
298
1
 
10
 
! Отговори
О нее преди 2 години
Ще постигна това че просто ще блокирам машината с картата си и няма да гласувам защото имам технически проблем с машината, или защото някоя машина във Великотърновско има... това е . Ще блокирам цялата секция докато не ми дадат хартиена бюлетина.
297
0
 
17
 
! Отговори
РоРо преди 2 години
Това е престъпление и дискриминация
296
5
 
17
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Когато бяхмеИ какво ще постигнеш? Нищо! Смях в залата! Всъщност никой не те задължава, просто ти казват вече гласуването ще бъде с машини - малка техническа подробност, но поднесена така, че да изглежда много раздут проблем! Жалкото е не в самите машини, а в желанието на тези хора да наранят и унизят Бойко, отхвърляйки безусловно и без никакви доводи неговото становище против машинното гласуване...Да не е какво казал Бойко, пък каквото ще да е то! Ето тази сляпа злоба там е проблемът...