Следващите избори със 100% машинно гласуване

Хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели
27 апр 2021 18:12, Нели Христова
403
Следващите избори със 100% машинно гласуване
Снимка: БГНЕС

100% машинно гласуване ще има на избори вече. Това решиха депутатите от правната комисия с приемането на второ четене на промените в Изборния кодекс. Машинен вот ще има в 9398 секции в страната.

По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. Вот с хартиени бюлетини ще е позволен и при непреодолими външни обстоятелства. Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на избирателите там.

При вота в чужбина машини ще има за секциите с над 300 подадени заявления за гласуване. Става въпрос за 245 секции в чужбина.

73% от хората са избрали да гласуват с хартиена бюлетина, трябва да се вземе предвид и тяхното желание, възпротиви се Николина Ангелкова от ГЕРБ. Тя настоя да има преброяване на отрязъците от машината.

Още 1500 машини могат да бъдат доставени за средата на юли. За октомври – още колкото е необходимо, за да са достатъчно, заяви шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. Той обясни, че плащането на доставените машини е предвидено за края на май – началото на юни. И допълни, че се справят добре във Филипините, където машинното гласуване е на 7100 острова, както и в Ливан, където имало голяма емигрантска общност.

Депутатите поискаха обяснение защо е имало проблем с машинното гласуване във Велико Търново, но нито един от представителите на "Сиела Норма" и "Информационно обслужване" не можа да даде отговор защо се е случило това.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските хакери са в бойна готовност, няма да им е за първи път, да хакват български институции. Какво друго можем да получим от продажния чалгар Славчо учиндолски? Държавата му е последна грижа, който даде повече, плаща и поръчва музиката.
294
2
 
19
 
! Отговори
пасарела преди 2 години
Абе , чалкаджии , абе *** ли сте , какви сте вече не знам !! Как ще накарате старите хора да гласуват на машини , или оня с патериците ще ходи по селата да им помага !! Вземете се в ръце , това не е студио да се гаврите и да намирате само кусури ,а отговорност , ама май нямате *** за тази работа !! А , впрочем маймуните нямат *** !!
293
1
 
11
 
! Отговори
Когато бяхме преди 2 години
Малки имаше една асамблея знаме на мира . В училище задължително ни караха да вземем едни карти да гледаме филми на асамблеята. Но въпреки че бях дете факта че ме задължават така ме възмути, че отказах. Учителката ме изкара пред класа и се опита да ми организира другарски съд. Но няма да забравя блясъка в очите на децата... и сега най мразя да ме задължават. Ще им направя демонстрация на изборите и ще викна журналисти и наблюдатели!
292
2
 
13
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен305Какво разбираш ти под думата "статукво", с ме ш ко? Говори с точни думи, защото статукво означава състоянието на нещата в момента, а те са такива благодарение на БСП прехода - Бойко само ги бута към поправяне, но няма вълшебна пръчица! Тези, които надават вой до небесата днес в Парламента, са точно Слави и съратниците му срещу Бойко! Това, което прави Слави е само забавяне взимане на мандата за ново правителство, а сега се говори и че ще го върнел, което отново бави всичко у нас
291
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко история "На парламентарните избори през 2009 г. зад граница са гласували 153 534 български граждани.Първи са ДПС, за които са подадени 93 926 бюлетини или 61,18% от всички гласове извън страната."А на последните избори гласовете от Турция са били около 25 000, 86% от тях за ДПСИма ли договорка между ИТН и ДПС се пита в заданието , за да се връщат пак старите правила за гласуване в чужбина , извън ЕС
290
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама нали бяхте за народната воля бе, славуни, народната воля ви показа, че при наличие на двата варианта, 75% избират стандартната бюлетина. Вие сега насила ще ги карате да гласуват с машина. Те пък ще ви се отблагодарят, като ви покажат среден пръст чрез избора си.
289
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу протестърската диктатура!Вън протестърите от парламента!
288
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
75% от хората не вярват на машините и избраха хартиената бюлетина, което значи, че когато ги задължите да гласуват с машина, те ще останат със съмнението, че изборът им е подменен.
287
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберунгелите са се активирали. Чакаме ви протеста. ахахахахахаха
286
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще го разбереш като ти бръкнат протестърите в банковата ти сметка. Единия от законопроектите им е точно такъв.
285
2
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До до ДианаЗа тази работа си има хора, които ходят и гледат - СПОКО! За всеки проблем си има решение - насилието не е решение! Днес ще попречиш на хората да гласуват, утре ще се върнат с танковете - тези проблеми трябва да се решават политически и генерално! Освен това, знаеш ли колко българи изселени по турско живеят днес там? Ние изобщо нямаме никакви контакти с тях, но те дори имат свои организации и разбира се сигурно не гласуват изобщо на наши избори!
284
4
 
13
 
! Отговори
За себе си преди 2 години
Реших! Правото на избори е право не задължение! Не могат да ми нареждат и ограничават гласа! Ще отида да гласувам и ще заявя че имам технически проблем с машината! Докато не ми дадат хартиена бюлетина да гласувам няма да излезна от секцията!
283
5
 
1
 
! Отговори
До 304 преди 2 години
Хайде сега кажи като каква я виждаш ползата за ДПС?
282
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има протест пред парламента срещу избирателния кодекс.
281
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да си"победител и най обичан в цялата държава"и вече трета седмица да не спреш да ревеш като магаре не мога да го разбера?Вожде,това НЕРАЗБИРАНЕ е към теб и към тролската ти П'асмина!
280
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МНого ще е трудно за бабите и дядовците и не само.Но щом сте го прили или ще го приемете,какво можем да променим? АЗ гласувах за Слави с Бюлетина! Ако трябва и по електронен начин ще гласувам пак за него на следващите избори! -:)) Чалгар бил а? Ама " Статуквото" се защити в парламента а? и наддадевой но небесата? На прав път си Слави! -:)) И нека има служебно правителство,Та да види "ПЪТНИТЕ ЛИСАТОВЕ" на Мутрата през последнит 12 г! СТРАХ ГО ТРЕСЕ МУТРАТА МАЙ ЧЕЕ А?-:)) ПРОВЕРКА ДО ДУПКА!-:)))
279
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100% машинно гласуване ?А бабите и дядовците, които не са пипали клавиатура?Великите глупости на новите ревоюционери.От промените в ИК полза имат само ДПС.
278
1
 
13
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен290Къде го видя това неистово желание у ББ да остава на власт?!...Та той едвам издържа простотиите в Парламента до изборите и си духна под опашката...Бойко никога не се е натискал за власт - няколко пъти преди това коалицията му го връща буквално от пътя да си ходи...Но ти явно смяташ, че щом БСП иска властта и тя не й се дава по нейните незаконни начини, значи той се борел за власт! Ха-ха-ха! Не може да се даде власт на някой незаконно, трябва да си я спечели почтено на избори!
277
1
 
14
 
! Отговори
до Диана преди 2 години
Ти ли ще отидеш да проверяваш колко от тези секции в Турция са фалшиви и колко не? И коакво им пречи да регистрират оше 50?Луди ли сте, не знам. Те и до сега си надписваха хиляди, сега вече удариха кьоравото с тия нови секции.Просто тъпия ни Президент днес поднесе България на Ердоган на тепсия.
276
9
 
1
 
! Отговори
До293 преди 2 години
И какво да предадем? Патерицата Шкембе Войвода усеща краят на тоя парламент и почва с популизма и ха дано се класира в следващият,това ли да предадем?И на кого?