Следващите избори със 100% машинно гласуване

Хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели
27 апр 2021 18:12, Нели Христова
403
Следващите избори със 100% машинно гласуване
Снимка: БГНЕС

100% машинно гласуване ще има на избори вече. Това решиха депутатите от правната комисия с приемането на второ четене на промените в Изборния кодекс. Машинен вот ще има в 9398 секции в страната.

По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. Вот с хартиени бюлетини ще е позволен и при непреодолими външни обстоятелства. Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на избирателите там.

При вота в чужбина машини ще има за секциите с над 300 подадени заявления за гласуване. Става въпрос за 245 секции в чужбина.

73% от хората са избрали да гласуват с хартиена бюлетина, трябва да се вземе предвид и тяхното желание, възпротиви се Николина Ангелкова от ГЕРБ. Тя настоя да има преброяване на отрязъците от машината.

Още 1500 машини могат да бъдат доставени за средата на юли. За октомври – още колкото е необходимо, за да са достатъчно, заяви шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. Той обясни, че плащането на доставените машини е предвидено за края на май – началото на юни. И допълни, че се справят добре във Филипините, където машинното гласуване е на 7100 острова, както и в Ливан, където имало голяма емигрантска общност.

Депутатите поискаха обяснение защо е имало проблем с машинното гласуване във Велико Търново, но нито един от представителите на "Сиела Норма" и "Информационно обслужване" не можа да даде отговор защо се е случило това.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега да ги видим от ГЕРБ как ще броят бюлетини!!!Все едно да дадеш на вълка да брои агнетата в кошарата - все ще ги изкарва с едно по-малко!!!
334
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер маргиналните гласуващи за статуквото ще гледат машината като космически кораб и няма да могат да гласуват.Автоматично отпада ромския вот,червените бабички и незнаещите български ***.Най-умния ход досега.
333
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интегралната бюлетина е хартиена! Какво ми се пениш като партиен секретар! БСП предложи да има МАЖОРИТАРЕН ВОТ /голямата промяна ,ИЗБРАХА евродепутат на 15 място/,защото избирателите им са много умни!!
332
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А възрастните хора как ще гласуват? Питам само. Ще им се помага и ще бъдат манипулирани.. Безумия
331
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 358Дай информация кога се е гласувало в БГ без хартиени бюлетини? Аз нямам спомен! КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ ТРЪГНА ОТ БСП-КАПАЧКИ ЗЯ БУРКАНИ И КЕБАПЧЕТА С ОБЕЩАНИЯ ДА НЕ СЕ ПЛАЩА ТОК И ВОДА В ГЕТАТА! ТОГАВА СДС НЯМАХА ПАРИ!
330
2
 
9
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
Аз предлагам да издигнем Слави за кандидат Президент. Да видим тогава Деси как ще реди картите.
329
1
 
3
 
! Отговори
На новата шефка на преди 2 години
Парлашмекерента муцката и е като машина за гласуване.
328
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз повече няма да гласувам!
327
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу протестаджийската диктатура!
326
7
 
5
 
! Отговори
правилно преди 2 години
Втори път бъркотия като на тези избори няма да се допусне!Ахмаците,дето си мислят че от техния глас зависи нещо,определено са в грешка!
325
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 323То пък големият процент знаят да рабоят с много развити технологии: Вайбър, поръчка на пица онлайн, преглеждане на Фейсбук. Признак на висок интелект за определяне на политиката в Държавата.
324
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа непременно ще накаже тези, които не се съобразяват с желанието му! На сегашните избори имаше машини, но 73% предпочетоха да гласуват с хартия. Те ще ми заповядват как да гласувам!? Ще ме хванат за...! Ще получат от мен наказателен вот!Хайде честито!
323
0
 
23
 
! Отговори
Питане преди 2 години
Да си представим казус - слагам картата в машината и се случва технически проблем. Какво правим? Ако някой дойде да види какво се случва с машината се нарушава тайната на вота. Ако извадя картата губя правото си на глас. Същевременно нямам право да гласувам с хартиена бюлетина, защото гласувам машинно...
322
6
 
23
 
! Отговори
Не искаме преди 2 години
Машинно гласуване. Не сме афганистанци!
321
3
 
18
 
! Отговори
Vesi Constantin преди 2 години
Четете преди да коментирате: Всеки който иска да гласува с бюлетина трябва да попълни декларация в секцията,ако направят спънки аз лично ще съдя България в Страсбург за незачитане на правото ми да гласувам с хартиена бюлетина. Заставам с името си,ако има желаещи и стане нужда моля свържете се с мен при всяко възпрепятствано гласуване!Това е името ми,пишете на: glasuvai/buletina***gmail
320
3
 
30
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Защо се гаврят с хората. Никой не иска машинно гласуване.
319
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана 329 БСП не са виждали власт от Орешарски насам . А тогава беше за кратко време , малко над година .
318
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност защо се чудите, то избирателите на ИТН са 60% ниско образовани малцинствени! Какво друго да очакваме освен отново закони облагодетелстващи малцинствата и ритащи българските старци. Слави, не те ли е срам? Не стига, че чалгари манг*ота пребиват старците ни в селата и вилнеят, ами сега да подмените и гласа им с тоя на турците! Малко ли им е унижението дето търпят от чалга-циг*анията, та сега да ги унижават и турци?Я идете да кажете на старците в Батак какво гласувахте!
317
2
 
25
 
! Отговори
Каспаров преди 2 години
Начи шахматистите връщат мандата щот немали подкрепа обаче вместо да се занимава ме с по важни въпроси ние променяме ИК на бегом в посока Турция с дубайски полъх
316
0
 
1
 
! Отговори
Булит преди 2 години
До АнонименАми айде и ти де