ДБ: Без 50-те лева за пенсионерите, няма да се наложи ревизия на бюджета

Икономиката отбелязва спад, коментира Георги Ганев
29 апр 2021 11:09, Петя Славова
95
ДБ: Без 50-те лева за пенсионерите, няма да се наложи ревизия на бюджета
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Икономически ситуацията не е добра, но това се дължи основно на ковид кризата, каза пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от "Демократична България" Георги Ганев.

Икономиката отбеляза спад, но домакинското потребление държи определено ниво. Туризмът и транспортът обаче са в спад. Държавата харчи повече заради мерките за здравеопазването, по-голямата част се дължи на увеличените заплати в публичния сектор и пенсиите и добавките, те натоварват бюджета.

Още по темата

Ганев заяви, че по последни данни има дефицит на бюджета към края на март. "Към края на април министърът на финансите г-н Ананиев при изслушване в парламента изрично спомена, че очаква да няма дупка".

Зависи как ще се развие кризата, ако няма следваща вълна, е възможно с разумно управление на бюджета, както е заложен в сегашната рамка, да се изкара до края на годината, обясни Ганев. Ако се спрат 50-те лева за пенсионерите, няма да се наложи ревизия на бюджета. Това товари бюджета с милиард и триста милиона лева.

Ако се отива към служебно правителство, това ще е в средата на май. Инициативата за промяна на бюджета трябва да дойде от Министерския съвет. Ако няма такова предложение, не може да се пипа законът за бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намалете си вашите заплати!
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депутатите да си направят заплатите три минимални , а не три средни заплати и ще спестят пари.
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без нови избори няма да има нужда от корекция на бюджета.
74
0
 
3
 
! Отговори
Тошко Африкански преди 2 години
Балсамирахме Слави!За да оправи Планетета след време!
73
0
 
2
 
! Отговори
Маймон Африкански преди 2 години
Да внимавате какви приказвате, че утре, като ме изберете пак, хем няма да ви кажа какво ще ви правя, хем ще разберете, ама по-късно!
72
4
 
5
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Дебатът за 50лв. на пенсионерите е популизъм на кило от преди 30 години и купуване на гласовете им. Все пак това са два милиона души с пенсии средно от 400 лв. За тях 50 лв. са пари, а този който ги дава е добрият самарианин. Но този самарианин оперира с нашите пари, не със своите. Лесно е с чужда пита помен да правиш.Не това налага актуализация на бюджета. Просто е пределно ясно че нашите пишманполитици пак се гласят да бъркат яко в джоба ни за поредните предизборни масрафи.
71
5
 
9
 
! Отговори
мхм преди 2 години
Вие за 50-те лева ли се продавате? Ами милиардите, които откраднаха от Вас и Вашите деца и внуци? Милиардите, които ако бяха вложени, сега щяхте да взимате 1000лв пенсия, както е при всичките ни съседки! Глупав народ
70
6
 
2
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 2 години
Здраствуйте *** й му няги!!Ей колкут следвам принципите си,толкуз щастието ми се усмихва!Ние прав тиквътъ за матриалът.Ногу дубър си е,мен питай!А мойти принципи са простичкиНи знам ка а,*** нийе тъй?!Нищу ни казвам и пак пувтарям,високу,ясну и на ум!Сричам ви бавну,щот схващати трудну!Нищу ни правим,но пак шъ *** пувторим ку пак мъ избирети!Призидент съм на Курицъ ни птицъ,не на некаква си българия!Напред с баджанацити,Черепа, и маджу към 2ри мандат и президентскъ рипубликъ!Венсеремус!!
69
2
 
9
 
! Отговори
1111 преди 2 години
5 милиона пенсионери да има тая държава пак не прави милиард и кусур... да ги не заева и лъжливите мизерници.
68
1
 
9
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Ей как пък на тия от ДБ все са им интересни теми с бюджети, с пари. Ама то отдалеч им се изписват доларчетата в очите!
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бай онзиИ сега с това ще закърпим бюджета.И популизъм да е било, нека новите внесат добри предложения за пенсиите и тогава отменят старите. С какво са им виновни пенсионерите в тая ситуаиця?
66
9
 
6
 
! Отговори
бай онзи преди 2 години
Защото е чист и див тиквен популизъм ? Бойко се сети кога да мята пачки към пенсиите ....месеци преди избоите случайно се сети ,че има бенди хора в нашата държава, айде не ....10 години имаше време
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срам. Ако до там я е опрял бюджета, нещата са съвсем зле.Но нали това е група, коята няма да излезе да протестира или лобира, що да не резнем най-лесно и бързо нея?
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бай онзиЗащо не оставят подигравката докто приемат нещо по-смислено?
63
3
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Никаква аванта за неблагодарните пенсионери,значи депутат може да мизерства с 10 бона заплата, а тия пенсии,с 300 лв минимална пенсия им малко,че трябвало 50 кинта да им се дава.Нямат навеждане!
62
8
 
1
 
! Отговори
бай онзи преди 2 години
то ако си закъсал за тия 50 лева няма спасение ...за мен си е подигравка с пенсиите, ама щом се радват нека си гласуват за ГЕРБ пак ...на мен не ми дреме
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по ваше предложение си направихте заплатите в Народното Събрание по 10 000лв.защо не си ги направихте по 680лв.да спестите на бюджета.
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не кажат колко е "спестено" от починалите от Ковид хора,ако пресметнат една продължителност на живот от средно 75 години и пенсии дотогава.Много повече от 50 лв. месечно ...
59
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До QwertyВсеки работещ може да потърси друга работа, но пенсионер над 70-те, с болести, не може, защото е стар и неработоспособен. При ковид кризата цените на хранителните продукти и лекарствата се вдигнаха, пенсиите, които по начало са ниски, не са променени. Пенсионерите страдат, без да могат да предприемат нещо, и затова въпросните 50 лева, които се равняват на стойността на едно депутатско кафе, за пенсионерите са важни. Отделно всеки народ, който не уважава родителите си -загива.
58
4
 
4
 
! Отговори
Мия преди 2 години
До Анонимен Алкохолик Че кой те е карал да теглиш кредит, па ти, бе, за жилище? Че и държавата да ти го плаща, бунак! Кредит за телевизор, панелка, кола, дето не може да си ги позволиш иначе, ама друг да цака...