Падна ограничението от 35 избирателни секции в страни извън ЕС

Секции ще има и при не по-малко от 40 избиратели, подали заявление
Обновена: 29 апр 2021 11:56 | 29 апр 2021 11:56, Елка Василева
112
Падна ограничението от 35 избирателни секции в страни извън ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Падна ограничението от 35 избирателни секции за страни извън ЕС. Депутатите обсъждат и гласуват на второ четене промени в Изборния кодекс /ИК/.

Текстът след прегласуване, поискано от ГЕРБ, бе подкрепен от 117 народни представители, "против" - осем, 107 се въздържаха.

НС прие избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, както и извън тях - при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление.

Още по темата

При избори за членове на Европейския парламент от България такива секции се образуват само в държави-членки на Европейския съюз.

Ръководителите на дипломатическите или консулските представителства изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден.

Секции ще могат да се откриват и в местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Списъкът на местата се обявява от ЦИК не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

В дебата имаше аргументи за отпадане на ограниченията, защото така ще бъде улеснен вотът на наши сънародници във Великобритания, САЩ, Канада и др.

От друга страна бяха изразени опасения, че това обслужва ДПС и гласуването в Турция.

Отново делим гражданите на живеещи в България, в ЕС и в страни, извън ЕС, изтъкна председателят на парламента Ива Митева, цитирана от БТА. Тя добави, че няма такава практика в друга държава-член на ЕС, където гражданите да се делят въз основа на това къде живеят. 88 хиляди българи във Великобритания заявиха, че искат да гласуват и заради ограничението бяха лишени от това право, даде аргумент Митева. Абсолютно недопустимо е да се възпрепятства правото на глас на българските граждани, когато не им осигуряваме алтернативния способ да отидат и да гласуват - по пощата, например, изтъкна тя.

Вежди Рашидов /ПГ ГЕРБ-СДС/ посочи, че трябва да мислим как да подредим нашия живот, на тези, които живеем в тази държава. Тези, които плащат данъци на други държави, не ми се струва, че трябва да определят моя начин на живот, допълни той като уточни, че законодателството предвижда да признаем, че всички са граждани на българската държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувалите за тази промяна българи ли са ?ДПС много хитро са ги подхлъзнали.Предатели !
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аферим Трифонов ефенди в следвощия парламент ДПС ще номер едно
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 90: Късно е ! Мандалото Ни лопна всички вече. Сега трябва пак да викаме Борисов да ни оправя. Колко още време ви трябва да разберете кой иска и кой не иска да изведе БГ нагоре ?
77
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Радев не наложи вето , губи моят глас.Гласуване само в страни от ЕС и по една секция в посолство или консулство за другите.
76
9
 
1
 
! Отговори
До Влади преди 2 години
Щот си много *** Влади. Ако си в друга държава и пращаш всеки месец по 1000 лв. на роднини , защото са работещи бедни ще пееш друга песен платен мишок!
75
2
 
12
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Що не направим референдум - който не живее в България и не плаща данъци тук, да няма право да гласува.Не стига, че плащаме пенсиите на родителите им и образованието и здравеопазване на децата им, ами те ще ни казват кой да ни управлява!
74
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ГРОБ много готино им го вкараха с 200 и то само с 2 гласа...а така най-боли...с гласовете от чужбина с тиквата е свършено...и без това в момента само с 0,5 % водят...Сбъдва се и най-големия кошмар на Б.Б....служебно правителство на Р.Р...Единствения ход на Б.Б е да се изсули с каквото е останало в шкафчето ,защото колкото и да го раздава ербап го чака най-малкото затвор за дълги години и животът му може да приключи там...все пак вероятно ще продължи да се включва от затворническата килия...
73
1
 
0
 
! Отговори
много преди 2 години
мъдри предложения за промяна на конституцията тука. Та гласувайте за партии де ще ви направят тез промени. Няма лошо, стига да спечелят повече от 3% инак по действащата конституция- всеки бг гражданин има право на глас колкото и да не ви харесва
72
3
 
1
 
! Отговори
до 62 преди 2 години
трябва да промените конституцията тогава. Там е записано- всеки бг гражданин има право на глас . Променете го кой са по-българи от други и така, да се заемет с тва политиците за които ти гласуваш.
71
1
 
12
 
! Отговори
:) преди 2 години
Браво турците незнаещи български да си гласуват спокойно. Слави направи евала на Доган.
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СпециалноЕдна година посочи, в която от чужбина са дошли над 200 хиляди гласа, и от Турция конкретно над 100 хиляди гласа, само 1 година посочи, нема такава нали "патриотче"лъжливо
69
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, пак осигуриха ДПС да е втора сила. Искам да попитам защо никоя от партиие на протеста не заявиха, че искат да махат ограничението за Турция? ДА видим кой щеше да гласува за тях. Кога партиите ще станат отговорни за това което гласуват, което никой гласоподавател не им е позволил да правят. Отвратена съм!
68
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Специалноникога, абсолютно никога от както се правят избори в България, не са идвали повече от 200 хиляди гласа от чужбина, да не говорим пък само за Турция, просто няма такива избори, в които гласовете от чужбина да са повече от 200 хиляди, най-много бяха на последните избори и пак бяха под 200 хиляди, така че вземи и се гръмнни някъде
67
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствената година, в която ДПС взимат повече от 50 хиляди гласа от Турция мисля беше 2005 или 2009, някъде към 56 хиляди гласа, това е, нема смисъл да се пънете с глупостите че видиш ли Ердоган щел да ни..... и незнам си какво, и да не забравяме все пак че именно т.н. "патриоти" подкрепяха години наред авера му Баце, па сега сте тръгнали да рипате, ама не така че му се карат на Баце:)
66
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Слави. Ти си герой на нашето време. В други времена са били поп Кръстю ( като пример иначе е доказано че той не е предал Левски), боляри отворили тайни врати на Търново и т.н. Неглижирането на образованието на 80% от децата от страна на техните родители в продължение на 30 години дадоха резултат и сега тези 80% вече не могат, а и ги мързи да мислят. Могат да четат само глупости в социалните мрежи без въобще да разсъждават върху тях и това ни докарва ИТН, ИМВ и най-вече ВГЗ.
65
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха,ха тази Митева от ИТН да си обуе шалварите и бегом към Истанбул.Всеки разбира, че най-облагодетелстваните от тази поправка са ДПСтам могат да гласуват стотици хиляди. Очевадно е че тази жалка формация работи за ДПС.Това ли е най-важната промяна, най-неотложната?Какво стана с намаляването на субсидията за партиите, а за мажоритарния вот?Лъжливи, подли ме*керета
64
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На изборите за това Кой да ви управлява ще гласуват хора, които не знаят думичка на български. Как разбират за кого да гласуват? Как на тях им пука за вас?
63
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задава се нов бизнес с фесове, музиката е ясна маанета и чалга, да ни види Левски сега..... Представям си Слави с фес и неговата маймунка Тошко африкански
62
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по спомен ама май именно Баце и Каракачанов екстрадираха без съд и присъда противниците на Ердоган, па са седнали да пишат глупости, аре моля Ви се обирайте си крушите нечеме да ви слушаме глупсотите
61
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея където ламтят че имали право да гласуват от чужбина са много зле, точно тези който гласуваха за Тошко злобният *** и цялата шоу партия ИТН. Била съм в чужбина и хал хабер си нямах какво се случва в бг камо ли да гласувам. Вие как знаете ? Като си идвате за по две седмици лятото ли? Пълна простотия !