При нови избори: ГЕРБ - 21,1%, Слави плътно втори с 20,3%

НС стартирало с двойно по-високо доверие от старото
Обновена: 29 апр 2021 09:04 | 29 апр 2021 08:58, Александър Попов
932
При нови избори: ГЕРБ - 21,1%, Слави плътно втори с 20,3%
Снимка: БГНЕС

Последните политически събития сочат, че нови предсрочни избори стоят все повече на дневен ред. Какви са нагласите на българите и колко хора биха дали своя вот, ако новите избори са през лятото?

ГЕРБ биха получили около 21,1% от гласовете, а "Има такъв народ" около 20,3%. БСП са трета политическа сила със 16,5%, следвани от "Демократична България" с 11,9%, ДПС с 9,4% и "Изправи се, мутри вън" с 5,9%.

Това показва проучване финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

"На изборите имаше изненада, това е така наречения протестен вот и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората политическа сила", коментира социологът Добромир Живков.

Още по темата
Наблюдава се и висока изборна мобилизация. 60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но "все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази". Процентът е по-висок от гласувалите на изборите на 4 април.

"Има много висока степен на политизация на българското общество", смята още Живков.

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария.

"Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически. Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерски съвет", каза социологът и допълни, че данните са преди депутатите да бламират своето заседание в сряда.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още по темата: бспСлави Трифоновгерб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
700
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствено ДБ може да ни измъкне от тая каша. Вече са го правили. През 97ма държавата беше свършила. Заплати - 5 долара, пенсии - 3. През 20001 заплатите вече бяха 120-150 долара, което за тогавашната покупателна способност беше непостижим подвиг.
699
20
 
14
 
! Отговори
Социолози преди 2 години
-колкото познахте резултатите от отминалите избори, толкова ще ги познаете и на бъдещите! ГЕРБ ОТПАДА
698
8
 
14
 
! Отговори
se преди 2 години
За доброто на България никой от сегашните 240 депутати не трябва да влизат в следващия парламент ако не се стигне до съставяне на правителство.Разединението е толкова голямо ,че се вижда от Космоса.Основата за разединението е алчността и лъжите в тези 30 години на новата политическа класа.След като 30 години се карат и обиждат в НС защо трябва да ги избираме.За жалост България е продадена на ЕС и на НАТО което ни превръща в слуги и подчинение.Нито на Изток нито на Запад не видяхме бъдеще.
697
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има реален шанс Бойко Методиев Борисов да се озове за поне 20 г в затвора за присвояване в особено големи количества.
696
11
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
е политически труп
695
11
 
13
 
! Отговори
С ГЕРБ преди 2 години
е свършено. *** насочвайте се към тежка физическа работа.
694
2
 
16
 
! Отговори
?! преди 2 години
bTV и "Маркет линкс"...що ли не ви вярвам...
693
13
 
12
 
! Отговори
С новата ЦИК преди 2 години
ГЕРБ я хване 4%, я не. Никой не иска да гласува за тях освен калинките от държавната администрация
692
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да повярвам, че още има хора, които се боят от някакъв призрачен комунизъм и вярват, че тиквуний ги спасява.
691
15
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ отпада преди 2 години
при нови избори. Твърдо никой няма дагласува за тях и няма да минат 4%
690
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ф.С.В.не! всичко ще си дойде на мястото! страшно ще стане за червената мафия, която повече няма да помирише власт!
689
4
 
10
 
! Отговори
хахо преди 2 години
промяната настъпи пт единствен договр за реклама телевизията на 4алгаря е залята от рекламни договори и това ако не е промяна незнам кое е . вси4ки шарани юрош на голата кука . акъл няма да ви доиде просто защото 4алгарите нямате такъв
688
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СОЦИО-ПРОГНОЗИТЕ СА ВЕРНИ КОЛКОТО ПРОГНОЗИТЕ ЗА ЛАНСКИЯТ СНЯГ НЯКОЙ ПЛАТИЛ ЗА МАНИПУЛАТИВНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, КОИТО КЛАТЯТ ВЪЗДУХА. КОЛКОТО ХВАНАХА КРАХА НА ГЕРБ ТОЛКОВА И ЩЕ ХВАНАТ НОВИТЕ ИЗБОРИ.
687
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ам-гъл приключи с политиката още преди да започне!
686
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупан повече няма да управлява никогаПри същото разпределение на силите след новите избори, Глупан, Слави и Ицето ще са ортаци, в името на спасението на България от комунизма.
685
9
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Вторите Избори ще са най голямата каша в историята на Демократични избори- ГЕРБ Хунтата видяха че дори първи- са пак бити карти--Ще мобилизират целият престъпен ресурс за да вкарат и Патреоте и Магарешките -ще бъде голяма каша- отделно най вероятно ще гласуват още повече българив чужбина -А ТЕ не искат ГЕРБ! Емигранти напуснали заради Хунтата -Хунта обрала икономически гражданите! При евентуална победа на ГЕРБ и Сие- ще стане страшно! Масови протести и полицейски тормоз над граждани
684
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да продължат с преврата срещу ГЕРБЗа изборите ли става дума?
683
10
 
8
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 2 години
Като гледам какво политическо номадство тече в герберските общини и какъв страх ги тресе от проверки в общинските фирми ми ставаясно какво ги чака ГЕРБ! Да не говорим и за факта че едини от основните гласоподаватели от определена етническа група няма да участва на изборите поради пълната им техническа неграмотност и незнание за работа с машините за гласуване.Полека лека ГЕРБ ще си стане 3 или 4 пол. сила където му е мястото!
682
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия нови избори! Глупан повече няма да управлява никога независимо дали е първи, втори или последний.
681
15
 
12
 
! Отговори
дедо гого преди 2 години
Платените клакьори - т.нар. социологически агенти бързат да продължат с преврата срещу ГЕРБ и да заблуждават електората как трябва да гласуват за новото недоносче на олигархията - ИТН и неадекватния Слави. Ако искаме в Европа трябва да забравим за ИТН, Радев и неговите паважни мутри и да си изберем отново единствените с доказано европейска програма-ГЕРБ.Иначе ни чака социализъм, про-руски хаос и глад.Доказано от времето!