При нови избори: ГЕРБ - 21,1%, Слави плътно втори с 20,3%

НС стартирало с двойно по-високо доверие от старото
Обновена: 29 апр 2021 09:04 | 29 апр 2021 08:58, Александър Попов
932
При нови избори: ГЕРБ - 21,1%, Слави плътно втори с 20,3%
Снимка: БГНЕС

Последните политически събития сочат, че нови предсрочни избори стоят все повече на дневен ред. Какви са нагласите на българите и колко хора биха дали своя вот, ако новите избори са през лятото?

ГЕРБ биха получили около 21,1% от гласовете, а "Има такъв народ" около 20,3%. БСП са трета политическа сила със 16,5%, следвани от "Демократична България" с 11,9%, ДПС с 9,4% и "Изправи се, мутри вън" с 5,9%.

Това показва проучване финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

"На изборите имаше изненада, това е така наречения протестен вот и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората политическа сила", коментира социологът Добромир Живков.

Още по темата
Наблюдава се и висока изборна мобилизация. 60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но "все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази". Процентът е по-висок от гласувалите на изборите на 4 април.

"Има много висока степен на политизация на българското общество", смята още Живков.

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария.

"Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически. Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерски съвет", каза социологът и допълни, че данните са преди депутатите да бламират своето заседание в сряда.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още по темата: бспСлави ТрифоновГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
680
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и кой е казал, че в следващия парламент ще влязат същите партии? особено паважните?
679
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да, бе! след като дългия измами най подло своите избиратели, ще е втора сила, ама друг път! освен това хората видяха какво ги чака ако не гласуват и на следващите избори герб ще са много напред! а събираните от паважа партии повече няма и да помиришат парламент!
678
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам новите партии какво статутко искат да променят. Те по всичките си изяви дават да се разбере че са слуги на мутрите тоест статутквото от което се опитваме а се отървем вече 20 години. Тоест искат да ни върнат в безвремието на на деведесетте години на миналия век.
677
5
 
13
 
! Отговори
не позволявайте това преди 2 години
Служебното правителство сформирано от зеления чорап, в което влизат други зелени чорапи ще се сгромоляса с трясък. Няма да може да се справи с изборите и всичко ще отиде на кино. Сега разбрахте ли, защо ГЕРБ няма алтернатива. Но може бе тези които дърпат конците точно това целят- хаус,Безвремието работи за кукловодите - Божков, Цв. Василев, Бобокови, Галеви, Баневи, сигурно ще пропусна някой. Дано в България се намерят умни и почтени хора, да вземат управлението и да не допуснат това безобразие?
676
4
 
9
 
! Отговори
лъжат преди 2 години
Щом е финансирано от БТВ е ясно. Това изследване е измислено. ГЕРБ ще бъдат първа политическа сила, и то с много проценти напред. Господин Тошко няма да вземе толкова проценти, ще намали депутатите си. Ще влязат патриотите, след като се обединят. БСП ще намалят наполовина депутатите си. ще бъдат20, 25 най-много.
675
1
 
7
 
! Отговори
bunak преди 2 години
СТИГА С ТИЯ ЛЪЖИ И СТЪКМИСТИКИ ОТ ВАС НЯМА НУЖДА САМО ПОДВЕЖДАТЕ ХОРАТА,ЗА ПАРИ СТАВАТЕ ***.СЛЗТЕ В РЕАЛНОСТА,ХОРАТА ВИ ПОДИГРАВАТ.
674
4
 
5
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Аз затова и спрях да ходя да гласувам. Няма за кого. Има само ПРОТИВ кого да гласувам. Така че протесният вод изобщо не е изненада за мен. Върнете се назад във времето давидите, че всички избори досега са били само такива. БКП+ДС продължават да си безчинстват необезпокоявани от никого. Играят от време на време по някой театър ЕС да не вземе да спре парите, и това е всичко. От ден на ден положението на хората само се влошава.
673
2
 
12
 
! Отговори
еххх преди 2 години
Колко трябва да си слабоумен ,за да повярваш на тези прогнози ?
672
10
 
12
 
! Отговори
NB преди 2 години
България е продадена преди 30 години................енергетика, телекомуникации....................виновен е Костов и кликата около него..................гадните седесари, които сега са първи приятели на ГЕРБ-авата мафия!!!България потъва...............гарантирано от ГЕРБ-СДС!!!
671
13
 
14
 
! Отговори
България над всичко преди 2 години
Ще търсите патриотичните партии и Волен Сидеров и Валери Симеонов..............Атака и НФСБ...............даже Воля на Марешки са по-добри от тия турски слуги сега в парламента...............БСП не е лева партия, а партия на червената олигархия!!!!!!!Разбрахте ли, селяни прости.............80 % от вас, както каза един професор???
670
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента новите мутри, децата и внуците на комунистите искат да дойдат да ни управляват. Изучили се на запад с крадените червени пари на родителите си и сега по-нагли от тях искат да ни учат на демокрация.
669
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Oколо 10 xиляди чеxи излязоха на митинг cpещy пpезидента Милош Земан в Прага. Поискаха да бъде отстранен заради проруските му възгледи"Браво на чехите. Затова няма никога да ги стигнем и по доходи и по демократияни възгледи.
668
15
 
7
 
! Отговори
Час на смъртта преди 2 години
Ау, колко отчаяно реве и Боко, и калинките му, и платените ***. Това е добре, значи гербавите са стреснати. Банкянския не осъзнава че вече е политически труп като царя, чакаме на следващите избори да се обяви и час на смъртта.
667
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха-ха Герб - 21 % Смех, смех ... Герб, ако вземе 4 %, пак да са доволни ... Няма вече контролиран вот, няма вече регионални феодали, всичко се наблюдава и записва ... Как сте ***, ревете ли за жълтите си стотинки ...
666
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти донесе ада в България, много хора пострадаха - десетки хиляди, пострада и държавата ни, ти уби България заедно с ЦЦ!Хиляди пъти по-добре бяхме през управлението на БСП,АБВ и ДПС
665
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 696Партиите ГЕРБ и ИТН обслужват ДПС, затова се гласува в полза на турските гласове и много секции в чужбина - Турция,тези партии обслужват чужди държави!Само БСП е реална българофилска партия и реална опозиция!
664
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са антибългари,не гласувайте за тях,те ограбват държавта ни и затова България е в това положение и умира! А Бойко си отива,партията му - също.
663
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро от това процентче преднина нищо няма да остане. Без джипката, контролирания вот, купения вот, ромския вот и т.н. ГЕРБ ще изчезнат като НДСВ.
662
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добър вечер, уважаеми зрители, спите ли? Нека да започне сега...събуждането на нацията. Протестите са демократичен акт, всеки гражданин, който се чувства засегнат от задавашата се диктатура на червените мутри и руския човек, фигуранта Радев, да излезе пред парламента и да изгони от там измамниците на народа, които си гласуваха високи заплати, луксозни държавни коли и които връщат, и оневиняват черепа, Василев, и останалите червени олигарси, ограбили България за милиарди.
661
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
711 Хмм, има да хвърчат пера и перушини, Слави ще закуцука с бастуна към колата с мутренската си охрана, врзо, бързо, ще напусне политиката. Вън, лъжците, които заиграха с патриотичните чувства на млади и неопитни, необразовани хора, феновете на едно шоу, които бяха безсрамно употребени за политически и лични цели на един полусляп, поруграмотен чалгар, направляват от престъпните служби,червени олигарси, приписвайки си техните съвети, а свои идеи.