Прокурорите от ВСС единодушни - против закриването на спецсъда

Това пряко накърнявало независимостта на всеки магистрат
Обновена: 29 апр 2021 16:15 | 29 апр 2021 16:15, Камелия Цветанова
186
Прокурорите от ВСС единодушни - против закриването на спецсъда
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прокурорската колегия на ВСС гласува единодушно декларация срещу приетите вчера на първо четене от правната комисия законодателни промени, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура.

По-рано днес прокурори и съдебни служители излязоха пред съдебни палати в страната на мълчалив протест срещу промените. Цялата прокурорска колегия също подкрепи колегите си пред Съдебната палата в София.

Още по темата

В декларацията се посочва, че промените нарушават принципите за разделение на властите и независимост на съдебната система. Като членовете на колегията ги определят като "политическа намеса в работата на съдебната власт" и "опит за нейното дестабилизиране".

"Заличаването на специализираните структури пряко накърнява независимостта на всеки магистрат и на съдебната система", се посочва в декларацията. Според членовете на колегията премахването на тези структури ще доведе до "отстъпление" от борбата срещу организираната престъпност и деянията с висока обществена опасност.

Прокурорската колегия предупреждава, че е възможно измененията да възпрепятстват приключването на започнали дела в разумни срокове. Както и, че има риск от прекратяване на започнали производства. Според членовете на колегията мотивите за неефективност на специализираните съд и прокуратура са необективни и могат да бъде определени като опит за дискредитиране на магистратите.

Колегията предлага да се проведе професионален дебат с участието на Съдийската колегия към ВСС, който да има за цел предотвратяване на "всяко посегателство срещу върховенството на закона, правовия ред и доброто име на българските магистрати".

Декларацията ще бъде изпратена до посланиците на страните членки на ЕС, Европейския парламент, Европейската комисия и до Венецианската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И там са под строй.Който не изпълнява заповедите на каскета...е командирован по служба в прокуратурата в долно кривочево.Прокурорите се държат под постоянен страх.
161
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплати от 5000 нагоре,12,13,14-15 заплата всяка година,работно облекло 3500 и пр.От нашият джоб.Престъпниците на свобода!
160
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една латинска поговорка, много добре позната на магистратите, включително и на "специализираните" такива: "Сик тренсит глория мунди."
159
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази бройка прокурори по стълбището и площадката на входа на Съдебната палата хич не прилича само на тези от ПрК на ВСС. А за организатора на протестната акция: отпред на прокурорската гилдия стои самият ГлП, бивш шеф на Спецпрокуратурата, обвинила въз основа на подозрения доста хора. Това можеха да го сторят въз основа на доказателства прокурорите от СГП, но Гешев предпочете СпП. Преторианската гвардия? И сега търси факти за събития станали преди 10 и 6 години. Защо не го сторихте тогава?
158
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и да ...Има такъв Народ...моят Народ...Народа на България..."България сега нази гледа,тоя връх висок е:тя ще ни съзре,ако би бегали:да мрем по-добре!"...дядо Вазов...не е барселонската на бойковците
157
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До БАШИБОЗУЦИе не си справедлив...обрязан съм,обичам България,Народа си...не съм еврейн...или турчин...излагаш се...извини ми се...въпрос на ценности е...по делата ще ги познаете...живеете ли по-добре,сигурни ли сте,децата ви у дома ли са,законите спазват ли се от всички,има ли кои да налага спазването на законите???имате ли достъпно здравно,имате ли вода,Свободни хора ли сте???
156
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До До анонимен 160хаха...да ама такива ви упрваляват...купили гласа ви за 50 лв или служба на минимална...а искащият да ви беси ...и него го управлявате несправедливо ...заради взетите от вас 50 лв...заради вас...правописа...ами купилите гласа ти за 30 години закриха над 1500 училища...за 50 лв които ти с претенциите си взел и продал бъдещето на децата си...саможертвата на Левски и Ботев...на дедите ти..Бог да пази България...от еничре с претенции!!!
155
1
 
3
 
! Отговори
До анонимен 160 преди 2 години
Ти преди да започнеш да бесиш, научи правописа. Не искам да ме управляват про.стаци.
154
2
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
гледам...и се срамувам...обслужващият персонал мафията,адвокатите на престъпниците,превърнали Родината ни Домовете ни в клоака...протестират...да не ги закриват,късметлии сте...заслужавате да ви бесим не да ви закриваме,в Румъния вашите колеги жертваха животите си в името на Справедливостта...Световни герой са!вие адвокатствате на престъпници с партии...за пари...Божков си пиеше кайвето с Борисов и Доган...менкаха си пури...Горанов и Менда "опростиха" почти милиард лева данъци,Бойко вземаше
153
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнете 20-те заплати на куп на тези от съдебната власт, оставете 20-те заплати на прокурори и следователи към МП и последните за 1 година ще прецапат там, където им е мястото. Да не би преди 1944 г. Служителите в МП и МВР да са получавали по 20 заплати?! Гешев като е искал да става прокурор да е учил в ЮФ. И защо записа свободна доктурантура не в ЮФ към СУ, а в ЮЗУ, където "юристи" станаха Л.Местан, Мл.Маринов и механизаторът от РЗС?
152
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестират,защото там са на високи длъжности и заплати,и ще им е много гадно ако ги закрият.Освен това са бухалки и изпълняват поръчки на ГЕРБ и услугите им се заплащат щедро.Никакви принципи и морал,пълна деградация.Иначе се правят на невинни бебенца,и борци срещу престъпността ужким
151
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдебната система са съдиите, които отсъждат след претегляне доказателствата на прокурориите и доводите на адвокатите на подсъдимите. Прокурорите не са равни по ранг на съдиите, те са едната страна на съдебния процес. Цели 121 години прокурорите и следователите са били в МП и никога прокурори не са ставали съдии. Отдавна мина времето милиционери да стават магистрати заради недостиг на кадри от ЮФ. Но И.Гешев стана гл.прокурор, а Петров и Тодоров - членове на ВСС. Сега е направо хаос във ВСС.
150
3
 
5
 
! Отговори
ИГРАЯТ СИ НА ХАКЕРИ преди 2 години
ПОЧНАХА ДА СИ ИГРАЯТ НА ХАКЕРИАБЕ РЕЗИЛИ НЕСТИГА ЧЕ СЕ ПОДИГРАВАТЕ С ЕДНАНЦЯ НАЦИЯАМИ И ЦЕНЗОРИРАТЕ, ВИЖДЕ *** С ВАС Е СВЪРШЕНО ОЩЕ ЛИ НЕ ГО ОСЪЗНАХТЕЦЯЛА ИСТОЧНА ЕВРОПА ИЗГОНИ РУСКИТЕ ШПИОНИ ТУРСКИТЕ БАШИБОЗУЦИСЕГА Е ВАШ РЕД УБИЙЦИ НА МАЙКИ С ДЕЦА ЩЕ ВИ ИЗБЕСИМ МИЗЕРНИЦИ РАЗБОЙНИЧЕСКИ
149
4
 
5
 
! Отговори
ПРЕСТЪПНИЦИ преди 2 години
И ТОВА МИ БИЛО ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТБАШИБОЗУЦИ УБИЙЦИ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ПРЕСТЪПНИЦИСЪБИРАЙТЕ СИ ПАРТАКЕШИТЕ И МАРЖ КЪМ АНАДОЛА РАЗБОЙНИЦИ НЕОБРАЗОВАНИ НЕГРАМОТНИ БАНДИТИ
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато двама манг.али са почнали да се стрелят, НЯМА защо цялата държава да се занимава с тях и да ХАРЧИ пари. Като за това, което стана в Слънчев бряг през 2016 г. Само харчиха държавни пари...Ако тия манг.али започнат да СЛЕДЯТ и ограбват други българи, ТОГАВА може да се занимава тоя сСд с тия манг.али..
147
3
 
10
 
! Отговори
Абе преди 2 години
До АнонименКонтролираната Прокуратура е мечтата на Мафията, затова Христо Иванов полага толкова усилия, трябва да си заработи хонорара все пак.
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До маноловТам са много тъмни води, но може би преценяват по човека, как се държи, как изглежда и т.н... :)) Има една чалга песен от 90-те - За кокошка нема прошка :)) Мисля че важи и сега :)
145
2
 
2
 
! Отговори
БАШИБОЗУЦИ преди 2 години
*** НЕОБРАЗОВАНИ, ДПС И БСП ВИ ИЗПИХА МОЗЪЦИТЕКОРУМПИРАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, ЩЕ ИМА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА, БАШИБОЗУЦИОЩЕ ЛИ НЕ ВИ Е ЯСНО, КОЛКОТО И ДА ЦЕНЗОРИРАТЕВАШЕТО ВРЕМЕ СВЪРШИ, СЪБИРАИТЕ СИ ПАРТАКЕШИТЕИ МАРШ КЪМ АНАДОЛА И КАВКАЗ ОБРЯЗЪНИ ПРЕДАТЕЛИ КРАДЛИВИ
144
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва края на безконтролната прокуратура. Мафията е в ужас и плаща на *** да пишат тука.
143
3
 
6
 
! Отговори
манолов преди 2 години
"прокурорска колегия" във Висшия съдебен съвет няма, има покурорска квота, те и пропищяха до Бога (да ме прости), сакън да не им отнемат "специализираните" бухалки, с които изнудват всички, които им кажат от "задкулисието" или не им харесат.