Дали Стефан Янев ще е следващият служебен премиер?

Той присъства на консултациите с партиите
Обновена: 30 апр 2021 15:25 | 30 апр 2021 12:12, Елка Василева
354
Дали Стефан Янев ще е следващият служебен премиер?
Снимка: архив, БГНЕС

Президентският секретар по сигурност и отбрана е най-вероятният служебен премиер, твърдят запознати с делата на "Дондуков" 2. Стефан Янев, който бе военен министър в предишното служебно правителство на проф. Огнян Герджиков, участваше на консултациите на Румен Радев с политическите сили, пише „168 часа“.

Наблюдатели твърдят, че причината не е случайна. Логиката сочи, че там би трябвало да бъде секретарят по вътрешна политика и гражданско общество, а не този, който се занимава с национална сигурност. Единственото обяснение за присъствието на бригаден генерал Янев на срещите е, ако това е подготовка за назначаването му за временен премиер до предсрочните избори.

Още по темата

Издигането му издава знаци в няколко посоки. Едната е към българските избиратели, голяма част от които харесват мъже в униформа подобно на ген. Венцислав Мутафчийски, който се явяваше в мундир на брифингите на Националния оперативен щаб миналата година.

В биографията на Янев има и други факти, заради които би могъл да бъде назначен от своя патрон за министър-председател. Днешният съветник е бивш военен аташе в САЩ, бил е офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на "Партньорство за мир" в Белгия. Работил е и като началник на департамент "Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма в турската столица Анкара.

Номинацията му е очевиден сигнал към Северноатлантическия пакт. Нещо повече – опитът му в Турция е много важен. Югоизточната ни съседка от няколко години е в обтегнати отношения с пакта, смятат я за несигурен съюзник, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган купи руски зенитно-ракетни комплекси С-400, а миналата година бе в напрегнати отношения с Гърция заради находище на природен газ в Средиземно море.

Проблемите между Русия и Украйна правят България особено важна за НАТО заради достъпа до Черно море.

А български генерал, служил в централата в Брюксел, номиниран за служебен премиер, се смята за знак за добра воля към намеренията на Алианса. В същото време Пентагонът нареди да се засили логистиката у нас и в Румъния.

Тъй като президентът Радев е обвиняван в пристрастие към Русия, профил на служебен премиер като на Стефан Янев може да промени нагласите в ЕС и НАТО към държавния глава. А на него му предстои да се яви на избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той навремето Хрушчов като се връща от ООН след паметната реч с обувката, го посрещат от КГБ и му предоставят жилище без телефон и без изход. Можем да се поучим от Съветските братя.
262
4
 
5
 
! Отговори
избирател преди 2 години
Той и Радев е завършил школа в щатите, но се оказа предател.Например, мълчи за руските шпиони.
261
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи американофил и туркофил. Жална ни майка!
260
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният Мадурко ще бъде матрьошка не само на следващия "служЕБАН" мун...чо-кабинет, но и на още пет-шест такива - нали никой не вярва, че цялото това театро с преврата, изборната спирала, хаос и анархия са само за два месеца?
259
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименА за вашите подстрекателства дето палихте огън насред София сезира ли ти прокуратурата?
258
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу диктатурата на Радев!Протести в цялата страна!
257
3
 
3
 
! Отговори
До долния преди 2 години
Не виждам подстрекателство, а по скоро констатации, което не е нередно. Всеки има право на мнение.
256
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НЕ ЧАТКАТЕ ЛИ...?!прокуратурата се самосезира за твоето подстрекателство!
255
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пешев 292Сега говорим за правителството
254
17
 
14
 
! Отговори
НЕ ЧАТКАТЕ ЛИ...?! преди 2 години
ПОДГОТВЯТ НИ "ВОЕННА ДИКТАТУРА" ...АКО СЕ ПРОВАЛЯТ ИЗБОРИТЕ!ТОЯ ПОРЕДЕН ВОЕНЕН НЕКАДЪРНИК , ЩЕ СЕ ОПИТА ДА ВЪВЕДЕ "ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ" ЗА ДА ОСТАНЕ РАДЕВ НА ВЛАСТ !САМО НЕ ЗНАМ , С КОГО ЩЕ ГО ПРАВИ , КАТО НИТО ВОЕННИТЕ ...НИТО ПОЛИЦИЯТА, НИТО МАГИСТРАТИТЕ СА НА НЕГОВА СТРАНА!ТОЗИ Е СЪЩИЯ ---ГЕНЕРАЛ , БЕЗ АРМИЯ!ВЪРВИМ , КЪМ "ГРАЖДАНСКА ВОЙНА".....
253
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще търпим тая военна хуната да ни мачка?Докога Радев ще назначава военни без ценз на държавни длъжности?
252
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ami to v bg ima samo babki i diadki...koi s furajka prezident, koi s furajka premier, koi s druga peruka...
251
4
 
3
 
! Отговори
Catch-22 преди 2 години
новиият командир на авиогрупата Scheisskopf
250
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствените приятели на България са традиционните ни партньори - Германия и Япония. Русия е традиционен враг! Повтарям - ВРАГ.
249
7
 
8
 
! Отговори
Споко хора преди 2 години
До Анонимен Споко. И тоя военен чиновник не умее да марширува като оня злощастен вевесер Константин Попв. И тоя куче у дъпе не мое да убоде,пък гледам по-доле как се прашат от военна диктатура. Тоа е жълтурско чиновниче бееее хора, само дето е натовче. Ама те всичките натовчета в армията са все такива дато в армията все са служили по тънката лaйсна и мОрни,потни вОда на са пили.
248
1
 
9
 
! Отговори
Хохо преди 2 години
Тия са да излязат да върлят пиратки на протест,май сега ще ги посрещнат с АК ,
247
4
 
11
 
! Отговори
Военен преди 2 години
може нищо да не произвеждаме ,и да ринем сняг и метем листа ,ама си зимаме 20 заплати и безплатни почивки в хотели на генерали .
246
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е да се грижи за интересите на страната без значение в нато ли е бил в русия ли и разбира се да не се навежда на никои като досегашните
245
11
 
14
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
Поредния шапкар...превърнаха президентството в казарма...
244
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генерал Решетников пред Слави: "Корнелия Нинова ми каза как предполага, че кандидат-президентът ще е Румен Радев"--------И заради тези думи ли пет години ни надувате главата, че Решетников ни го бил избрал? Аз мислех, че нещо по-конкретно имате предвид.