Депутатите спориха до полунощ кой е по-мажоритарен

Не е ясно каква система ще се прилага на следващия редовен вот
30 апр 2021 14:01, Елка Василева
50

До полунощ депутатите прекрояваха новите изборни правила. С последните текстове дойдоха и последните скандали. Искрата пламна с въпроса да се премине ли към мажоритарна система за гласуване.

"Правя предложение за редакционна промяна - думата редовни да се заличи. Тоест на първите избори да гласуваме мажоритарно", предложи председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Има ли някой, който мисли, че следващите избори ще са редовни? Ние най-вероятно 99% отиваме на предсрочни, но на следващите избори, които трябва да са редовни да гласуваме мажоритарно. Не се дръжте глупаво, или гласувайте, или не", призова председателят на ПГ "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Още по темата

"Недейте да шиканирате, те наистина редовните избори се отдалечават във времето", заяви депутатът от ГЕРБ -СДС Димитър Главчев.

"Господин Главчев, Вие от 10 години сте за район "Чужбина", за електронно гласуване и за 100% машинно гласуване. Днес разбрахме, че всичко е било популизъм", каза председателят на Народното събрание Ива Митева.

"Днес е Велики четвъртък и е редно парламентът на този свят ден да не използва похватите на цирка", каза депутатът от "Демократична България" Атанас Славов.

Близо час депутатите обсъждаха дали с новите изборни правила да има и нова система за гласуване, предаде Bulgaria ON AIR.

"Няма нужда да ви цитирам френски закони, за да разбирате, че не е възможно да се случи. Това е надлъгване, саботаж, срамота и не ви прави чест. Надигравайте се с нещо друго", каза депутатът от БСП Крум Зарков.

Новите 240 гласуваха, прегласуваха, пренаписваха текстовете и така 13 часа.

"Отменете гласуването, 10 минути почивка. Разберете се какво да гласувате. И кой е по-по мажоритарен", обърна се зам.-председателят на НС Татяна Дончева към народните представители.

В крайна сметка след кратка пауза и потушаване на напрежението с гласовете на ГЕРБ-СДС и ИТН пропорционалната система за избор на народни представители беше отменена за следващите редовни парламентарни избори. Не е ясно обаче каква система ще се прилага - мажоритарна в два тура, мажоритарна в един тур или смесена. От първата политическа сила обаче се обявиха против 100% машинно гласуване.

Равносметката след дългия работен ден – отпада ограничението на броя на секциите в чужбина. Ще има изцяло нов състав на ЦИК, като нейният брой се намалява на 15 души. Освен това ще има и видеонаблюдение при броенето на изборните протоколи.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото хаосът в Народното събрание е по-голям толкова бедността се увеличава в геометрична прогресия, а богатите стават все по- богати и по- малко на брой. Страхувам се от пропагандни блясък, който е опиум за народа и чрез него се прикриват и престъпленията.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За моите шейсе годин това е най предателското народно събрание и заседание. Всичката им работа се върти около това как да удвоят, че ако може да очетворят етническия вот и броя на депутатите на етническата партия, като само по себе си съществуването на етническа партия ми се струва незаконно и недупостимо и това е причината на всички злини в нашата страна. Тук не става въпрос за правата на хората а за това че всички ние живеем в една лъжа етническо гласуване се нарича тя. Вчера е разпети петък
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40Никъде в държавите с мажоритарна система няма такова нещо което си представяш, а някой от тях са развити демокрации многото преди нас. Мажоритарната система води до двупартиен модел.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рев рев мажоритарни избори и после друг път. Няког но не сега... Това в парламента надмина цирка ако направят платен канала, който излъчва заседанията може да направят пари от гледаемост... Това бързане на новите управляваши и на президента е съмнително дано не ни закара някъде където не желаем.
32
0
 
2
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 2 години
Нема как мойте ора в парламата да не спазят главния ми принцип,а той енезнам ка а,*** неа така!!Ногу им съ радвам!Такъв тюрлю гювеч забъркаха от Курица не птица,че на американците ша им е трудно да са оправят 10 години с таз измислена държавка!!Попилюх ю *** ми цата и ***!!Само още един път да ги метна тез *** й мунюци по шкембе и директно ще я поднеса на масичката за завтрак на началника Пу тя!!С тез ба лъ ци окулу мен ,мисля че съм на 70%та класиран за 2ри мандат!!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мажоритарния вот като цел - добре е замислен, но като изпълнение-с много недостатъци. Избрани по този начин депутатите трябва да не зависят от политически партии, а да защитават интересите на всички избиратели. Това означава, че не трябва да бъдат предлагани от тях, а от граждански обединения и сдружения, от народа. Догога ще се заигравате с истинските правила за демократични избори, докога ще разсмивате света с глупостите си?! А, иначе заявява е на всеслушание, че искаме промяна.
30
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Тежко и горко на българите . Някой иска да ги стопи и да останат невежите, простите и невъзпитаните хора и да правят с тях каквото си искат! Само докъде се докарахме!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеНкашкавала го крадат от бсп, понеже прегладняха, обрахо собствената си партийна касичка и като не остана друго за крадене, тръгнаха отново по мандрите!
28
0
 
1
 
! Отговори
Руски Боклук преди 2 години
Как така кой е по-мажоритарен ?!Ами,... НАЙ-мажоритарният е !
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олеле ,до полунощ с кобрата деса да спориш !!!- отврат -сигурно са оповръщали тоалетната !
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за кого ще гласуват мажоритарно избирателите на ИТН? Пак за Трифонов, който е по-голямо *** и от Радев, защото Радев не може да мисли, но поне може да ходи, а Славчо се показва веднъж в годината за пет минути като някаква свещена крава и пак се скрива.
25
1
 
0
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
1Нямаш право да казваш на колко градуса да държа климатика в къщи! Ако живееш в нас - да, вземай дистанционното... Но да ми звъниш по телефона и да ми казваш Намали температурата, АЗ знам коя е полезна за теб!... ИЗВИНЯВАЙТЕ!
24
0
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
:D Ей, само за ядене мислите.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Телевизията на Слави Трифонов върти по няколко пъти на ден реклама на фирмата за бързи заеми Кредисимо, чиито собственици са същите като на скандалната фондация Хелпкарма. Има такъв компот.
22
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ И ИТН СА ЕДНО И СЪЩО
21
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До до 2238 ТОНА КАШКАВАЛ ОТ РЕЗЕРВА!!!! И ВЕРОЯТНО НЕ Е КРАДЕН САМО 1 ПЪТ :D
20
4
 
10
 
! Отговори
Dido преди 2 години
На скедващия редовен вот ще се прилагат правила приети от следващото НС! Не разбирам защо парламент на който му остава седмица живот, не се занимава да се проведат наистина, честни и прозрачни избори и да мотивират възможно най-много хора да гласуват!? А се приемат спорни решения и машинно гласуване,доказано неработещо и мислят за по следващите избори!!!
19
5
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
Дайте едно доказателство за кражба!Какво са откраднали?
18
7
 
11
 
! Отговори
Радев е публикувал преди 2 години
Радев спешно през нощта е публикувал промените в ИКв Държавен вестник, бр. 36, 01.05.2021 г./извънреден/.Интересното е, че там е публикуван и Указ 121 за връчване на мандатна Антоанета Андонова Стефанова за съставяне на правителство!??Това е върхът на беззаконието и пълзящ държавен преврат!!!
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Могат ли гласувалите за Слави да кажат името на някой депутат от ИТН , изключваме няколкото сценариста и евентуално Митева . Ако не успеят , какъв мажоритарен вот искат да налагат