НС прие да отпадне пропорционалната система на гласуване

След спорове депутатите приеха поправките в Изборния кодекс
30 апр 2021 07:45, Елка Василева
139
НС прие да отпадне пропорционалната система на гласуване
Снимка: архив, БГНЕС

След повече от 13 часа обсъждане, междуличностни спорове и дебат късно снощи депутатите приеха промените в Изборния кодекс.

В последният момент народните представители се съгласиха пропорционалната система на гласуване да отпадне до следващите редовни парламентарни избори. По думите на вносителите от "Има такъв народ" по този начин ще се даде време за изграждане на мажоритарна система на гласуване, предаде БНТ.

От ГЕРБ настояваха системата да бъде приета веднага, но от "Има такъв народ", които са и вносител на предложението, изтъкнаха, че това не може да стане бързо. Твърдо срещу мажоритарния вот се обявиха от Левицата.

Още по темата

От "Изправи се! Мутри вън!" коментираха, че очевидно системата няма да бъде въведена и спорът в парламента прилича на предизборна кампания.

Предложението за отпадане на пропорционалната система на гласуване беше внесено между двете четения на законопроекта.

Депутатите въведоха и машинно гласуване в големите секции в страната с повече от 300 гласоподаватели. В чужбина няма да се гласува машинно по думите на вносителите от "Има такъв народ".

По-рано през деня депутатите решиха да облекчат условията за гласуване в чужбина. Включително ще бъдат разкривани секции при 40, а не при 60 подадени заявления за гласуване.

Депутатите приеха и да бъде подменен съставът на Централната избирателна комисия. Членовете й ще бъдат избирани от парламента, но назначавани от президента. Ще бъде намален и съставът на Комисията - от 20 на 15 души.

За да влезе в сила новият кодекс, той трябва да бъде разписан от президента на страната или съответно - спрян от него и върнат в Народното събрание. При одобрение кодексът влиза в сила от датата на обнародване в Държавен вестник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
12
 
! Отговори
До 103 преди 2 години
НЕ ЕС ЩЕ ИЗВАДИ БГ, А ЧРЕЗ " РЕФЕРЕНДУМ" ПО ЗАКОНЕН НАЧИН БГ САМА ЩЕ СЕ ИЗВАДИ ОТ НАТО И ЕС. ТОВА Е ПЛАНЪТ НА ИНСТИТУТА НА РЕШЕТНИКОВ. А ВИЕ СИ Б.ЛЕЙТЕ...НЯМА ЛОШО. .ЗА ТЯХ.
75
1
 
4
 
! Отговори
Ама преди 2 години
До карачанаковТези 80лв. за Величка от Столипиново за глас в полза на Цачева, да не са надцакани със 120 за глас в полза на Радев?
74
1
 
9
 
! Отговори
ХА ХА ХА ХА преди 2 години
А ТЕЩО ЗА 1 ЛВ СУБСИДИЯ???? А КОМИСИЯТА ЗА РОСЕНЕЦ ОТИДЕ НА *** НА ИСТОРИЯТА!!! ПЛЯВА ЗА ЗАЛЪГВАНЕ НА ХОРАТА!!! ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЯХ!!!
73
0
 
14
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ТРИМА БЪЛГАРИ ОТ ДС ЛЕГИТИМИРАТ ДПС, ЧЕ УЖ НЕ Е ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ!!! АМИ ЕТНИЧЕСКА Е ВЪПРЕКИ СМОКИНОВИТЕ ИМ ЛИСТА!!!
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 81 ....Това е абсолютен конфликт на интереси. България ще бъде извадена от ЕС скоро. Има незачитане на основни права на хората и само един дявол знае как ще продължи пътя на България. Зад този проект стоят агенти от ДС, които следват инструкции от учебниците на КГБ за подмяна. Точно това се цели създаване на хаос и такъв имидж че ЕС сам ще се откаже от БГ
71
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нововлезлите разбойници като Чалгаря, некадърния Христо, Майчето, неуспелия адвокат Хджигенов и алчния арменски търговец Бабикян сега сменят предизборния закон преди изборите за да им е угоден на тях, да изкарат някой друг депутат повече.Нали те същите всичките тези години казваха как не трябва да се сменя изборния закон преди избори.Тия изброените са най-големите мошеници и лъжци в този парламент
70
3
 
8
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 години
Абе , знае ли някой , дали на бюлетината от машината се изписва НОМЕРА НА ПАРТИЯТА, за която си гласувал!???!АКО НЕ СЕ ИЗПИСВА -а....ЗНАЧИ ВСИЧКО В ТИЯ ИЗБОРИ Е МЕНТЕ!
69
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не трябва да се гласува в чужбина.Да имат право да гласуват само в България.Които е избрал да живее в чужбина да няма право да гласува.От къде на къде тези които не живеят тук ще ни определят как ще живеем ние?
68
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие изобщо не сте умни и си противоречите с всяко второ изречение , ако Слави имаше задкулисни интереси и е кукла на някой нямаше ли да състави правителство и да лобира за пъкления си план след като имаше възможност и подкрепа а?*** *** тъпоглавото все мисли че се е минал присъщо за страхливеца и неудачника
67
1
 
7
 
! Отговори
Супер! преди 2 години
До Анонимен 84 - Новия ред за гласуване е:Аха, инициатива а'ла Божков! Разбирам, че когато ИТН го вкарат в парламента, ще прегласуват отново изборния закон по този тертип!
66
1
 
6
 
! Отговори
Супер! преди 2 години
До Анонимен 84 - Новия ред за гласуване е:Аха, инициатива а'ла Божков! Разбирам, че когато ИТН го вкарат в парламента, ще прегласуват отново изборния закон по този тертип!
65
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
слави Чалгата, Христо Бойкикиев и Майчето са една мафия разбойници.долни хора, които нямат трудов стаж и ламтят за пари.Парите ги получават от олигарсите и мутрите.
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Защо?Еми повечето в Турция не знаят, виж за тези които живеят в БГ знаят :)) ДПС е създадена от службите за да имат представител турското малцинство, това че Доган е агент е друг въпрос, нали сме демократична държава :))
63
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в България с тия три нови партии в парламента дойдоха на власт доста долни и нечистоплътни хора.тези хора разграждат БългарияСъсипват законите, те са некомпетентни и действат със зъл умисъл.
62
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новия ред за гласуване е:Отиваш в секцията, купуваш си бюлетината и след като изтъркаш стреч фолиото виждаш какъв депутат си спечелил. В секциите с повече от 400 избиратели ще има и машинно гласувате, пускаш левчето в ротативката, тя се завърта и като спре виждаш какъв депутат ти се е паднал
61
2
 
18
 
! Отговори
Правила преди 2 години
1. Разглеждай подробно менюто на машината (5-10 мин).2. След това поискай да гласуваш с хартиена бюлетина.3. Когато ти откажат, поискай от комисията да ти помогнат с машината.4. Когато някой се отзове, попитай високо как да намериш избраната партия.
60
4
 
22
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
Лъжи , лъжи......и пак лъжи....!Единствената истина беше , че си вдигат заплатите и парите за Партиите!КАРАТ Я , СЪВСЕМ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ.......АМА ДО КОГА..??!
59
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така напрактика създадоха конфликт на интереси. Не може Президента месеци преди изборите за президент, на които всъщност сам се самопледложи за втори мандат - да се правят реформи от рода на ЦИК да бъде назначаван от Президента.Това е абсолютен конфликт на интереси. България ще бъде извадена от ЕС скоро. Има незачитане на основни права на хората и само един дявол знае как ще продължи пътя на България. Зад този проект стоят агенти от ДС, които следват инструкции от учебниците на КГБ за подмяна.
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 69Нали гледахме в Днес, как един челяк обясняваше, че вотовете от машините почти не са се отчели, щото ЦИК са бавнозагряващи :)) Всичко може да се манипулира, дали машинен, хартиен или мечтата ни електронен вот :)) Патърдията е, че от старото статукво си искат хартиения вот, просто са свикнали с тази схема :))
57
4
 
24
 
! Отговори
гражданин на София преди 2 години
Не мога да повярвам, че след 31 години Парламентарнарепублика вървим към авторитарен режим на Рублев икомпания!Само искам да обърна внимание на тези супер заможни хора, които искат главата на Гешев, че по времето на проруския авторитарен ръководител за най-малкотокривване от линията ще бъдат за час в затвора и нямада има кой да ги спаси, защото съдът ще е подвластен наедноличния владетел! Изиграха ви, господа!