НС прие да отпадне пропорционалната система на гласуване

След спорове депутатите приеха поправките в Изборния кодекс
30 апр 2021 07:45, Елка Василева
139
НС прие да отпадне пропорционалната система на гласуване
Снимка: архив, БГНЕС

След повече от 13 часа обсъждане, междуличностни спорове и дебат късно снощи депутатите приеха промените в Изборния кодекс.

В последният момент народните представители се съгласиха пропорционалната система на гласуване да отпадне до следващите редовни парламентарни избори. По думите на вносителите от "Има такъв народ" по този начин ще се даде време за изграждане на мажоритарна система на гласуване, предаде БНТ.

От ГЕРБ настояваха системата да бъде приета веднага, но от "Има такъв народ", които са и вносител на предложението, изтъкнаха, че това не може да стане бързо. Твърдо срещу мажоритарния вот се обявиха от Левицата.

Още по темата

От "Изправи се! Мутри вън!" коментираха, че очевидно системата няма да бъде въведена и спорът в парламента прилича на предизборна кампания.

Предложението за отпадане на пропорционалната система на гласуване беше внесено между двете четения на законопроекта.

Депутатите въведоха и машинно гласуване в големите секции в страната с повече от 300 гласоподаватели. В чужбина няма да се гласува машинно по думите на вносителите от "Има такъв народ".

По-рано през деня депутатите решиха да облекчат условията за гласуване в чужбина. Включително ще бъдат разкривани секции при 40, а не при 60 подадени заявления за гласуване.

Депутатите приеха и да бъде подменен съставът на Централната избирателна комисия. Членовете й ще бъдат избирани от парламента, но назначавани от президента. Ще бъде намален и съставът на Комисията - от 20 на 15 души.

За да влезе в сила новият кодекс, той трябва да бъде разписан от президента на страната или съответно - спрян от него и върнат в Народното събрание. При одобрение кодексът влиза в сила от датата на обнародване в Държавен вестник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
34
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Какъв източник на приходи в бюджета са гастарбайтерите?Нещо твоите опорки са грешни. Пращат джоб парасъ на децата и родителите си и какво хваща държавата? Нещо от косвен данък ДДС, че си купили храна и тоалетна хартия. Нещо в НАП плащат ли? Вятър! Стига с тези глупости, че нещо вкарвали тук. Ние им издържаме фамилиите, ние им плащаме изборите! Твоите опорки си ги наври в ...
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде пак болшевизми, болшевитарни избори и накрая пак селски цар, като бай Тошо и бай Тошо Втори. Не схвана тоя *** народ демокрацията.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще ни обясни АБСУРДА кандидатски листи в ДВА МИР и защо БЪЛГАРИТЕ извън ЕС са лишени от правото декларирано от UN HRD да избират БЪЛГАРСКИ ЕВРОДЕПУТАТИ. Нали ЧАЛГА-ТАЙМ И КОМПАНИЯ държат на СПРАВЕДЛИВОСТТА?!
13
3
 
12
 
! Отговори
se преди 2 години
А защо останаха 240 зелени тикви в залата а не 80 най много узрели...
12
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВладиХората в чужбина са там заради политиката на вашата прекрасна партия. Колкото и да повтаряте опорната точка, че едва ли не тези хора са родоотстъпници и не заслужават да гласуват истината е една- гастарбайтерите са най- големия инвеститор и източник на пари за бюджета. Тоя вашият дето ви пуска програмата за деня не си ли проверява фактите или си мисли, че и тя- пропагандата е като поцинковането на кофи?
11
1
 
1
 
! Отговори
Ааааа, преди 2 години
До ИЗБОРДЖИЯТам са спринтьори! Знаеш ли, как бягат от лъвовете? :)
10
4
 
26
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Приеха да отпадне пропорционалната система, но мажоритарната ще я гласуват друг път. Един вид за следващите редовни избори нямаме система и следващия парламент отново ще гласува. Цирк за пред хората да не кажат "тея обещаха, ама не си спазиха обещанието". За сега само са махнали старата система....
9
5
 
11
 
! Отговори
Руска пръдня преди 2 години
До ИЗБОРДЖИЯШахматисти може и да няма, но шахматистки положително ще се найдят за тази цел.
8
9
 
37
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Хиляди секции в чужбина, с наши пари, за угодата на разни гастарбайтери . Които нищо не внасят като данъци у нас. Пращали били по 1000 лв. джобни на родителите си тук. Мен какво ме грее - от мен идва пенсията и на моите, и на техните родители. Що били малки заплатите и пенсиите тук ? Щото ние тукашните балъци трябва да издържаме всички.
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СМЯХ В ЗАЛАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО МАШИННО ГЛАСУВАНЕ в чл.206 ал.1 (сигурно е задължително доброволно)
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБСУРДИ ОТ ОБИКНОВЕННИТЕ ГРАЖДАНИ СЕ ИЗИСКВА СВИДЕТЕЛСТВО ЗА СЪДИМОСТ, А ОТ "ЛИЦАТА ПО ЧЛ.50,ал.3,т.1 САМО ДЕКЛАРАЦИЯ.
5
5
 
15
 
! Отговори
ИЗБОРДЖИЯ преди 2 години
вечерв ЗАНЗИБАР ЩЕ СЕ ИЗБИРА МНОЗИНСТВО, КОЕТО ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО, дано да има достатъчно много шахматисти
4
3
 
13
 
! Отговори
Да ви кажа под секре преди 2 години
Г-жо МАНОЛОВА НЕ ЗАДАВАЙТЕ *** ВЪПРОСИ,А ОСИГУРЕТЕ НА ВСЯКА СИК ЛАПТОП И ПРОГРАМНО ОСИГУРЯВАНЕ, С КОЕТО ПРОБЛЕМЪТ С ВЪЗМОЖНОТО ДВОЙНО ГЛАСУВАНЕ СЕ РЕШАВА. А СЪЩО СЕ РЕШАВА И ПРОБЛЕМЪТ СЪС СГРЕШЕНИТЕ ПРОТОКОЛИ НА СИК.
3
22
 
25
 
! Отговори
Сова Бухал преди 2 години
Герб ще са Първа Политическа сила на новите Избори!
2
10
 
31
 
! Отговори
Jkguvivivjv преди 2 години
Честито на всички пумпали гласували за ИТН! Сега по новата система се бетонират 2-3 партии и дотам! Те затова ГЕРБ настояват бързо да бъде въведена. Само че във почти всички развити демокрации тази система в чистия си вид е отпаднала поради множество недостатъци! Честито пумпали!
1
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашият Парламент се напълни с роби на капиталаЛобисти вън