Юрий Асланов: България тепърва навлиза в масивна криза

Според него въпросът е дали ГЕРБ може да спечели новите избори
4 май 2021 14:26, Елка Василева
124
Юрий Асланов: България тепърва навлиза в масивна криза
Снимка: архив, БГНЕС

"Повечето от социалистите се надяваха да им се размине връчването на мандата". Такъв коментар направи пред БНР социологът Юрий Асланов. Според него дори в част от партията е имало страх от евентуален опит да се състави правителство, защото БСП ще влезе в капана да приеме подкрепа от ГЕРБ.

По думите му единственото правилно решение за социалистите е да върнат проучвателния мандат, защото нямат шанс да състави кабинет за управление на страната, тъй като партията от дълго време е в изолация. Той уточни, че всяка от останалите три партии - ДПС, ДБ и ИМВ - също не биха могли да съставят правителство.

"След изборите БСП и ГЕРБ се оказаха в едно и също положение - опаковани като две страни на една и съща монета. Не знам как се получи това. За партията БСП това не е много справедливо, но може би е присъда за ръководството ѝ", заяви Асланов.

Още по темата

Социологът беше категоричен, че 45-ият парламент е обречен и предсрочните избори са неизбежни.

"Със сигурност всеки иска властта, но няма възможност да я получи безпроблемно. Не е правилно схващането, че властта се търкаля на улицата и никой не иска да се наведе да я вземе", акцентира Асланов и добави, че компромисите в политиката са неизбежни и партиите и обществото трябва да осъзнаят, че "сме обречени на коалиционни управления".

Прогнозата на социолога за предстоящите избори е, че съставът на новия парламент може да има промяна само в нюансите, т.е. могат да попаднат в него партии, които сега са извън него, а някоя от сегашните - да изпадне. "Няма да е по-лесна ситуацията за съставяне на правителство от сега".

Според него въпросът е дали ГЕРБ може да спечели новите избори, а не дали БСП може да е първа сила, защото това няма как да стане за два месеца.

Юрий Асланов подчерта, че България тепърва навлиза в масивна криза и "тази политическа криза ще направи животът на гражданите много по-проблемен".

Той изказа мнение, че президентът Румен Радев не е имал желание за съставяне на служебен кабинет, но сега е принуден да го направи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
14
 
11
 
! Отговори
до 55 преди 2 години
Злобен бед3н българино в чужбина живеят 2млн.българи, по-голяма част от тях, не са миячи и берачи. Това си мсилиш ти от злоба нека да разменим контакти да видиш дали аз и семейството ми сме берачи и да сравним стандарта си на живот!!! Да видим по какви пътища шофираш ти и по какви аз, каква болница посещаваш ти и каква аз, и останалите успелни българи!! Не съди по съселяните си които вчера са имигрирали и са отишли от немотия да берат ягоди в Англия например!!!! Злобен панелен роб!!!
47
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните избори показаха, че интелектуалците, вишистите, математиците, лекарите, учителите, от Филиповци, шекер махала, Христо Ботев, Изгрев, Максуда са гласували за бандата ГЕРБ.Щом София каза не на мафията ГЕРБ значи има светлина в тунела и има надежда.На следващите избори гореспоменатите екземпляри ще са сведени до минимум, видеонаблюдение в секциите са все хубави неща за нормалния избирател.На хунтата ГЕРБ и давам не повече от 7% дори са много.
46
17
 
18
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
След спечелването на изборите и съставяне на кабинет ГЕРБ да приеме промени в Изборният кодекс, с които се забранява на ягодоберачи, тороразхвърлячи, миячи на чинии и всякаква ***, чиято мислиовна дейност е силно засегната от евтин алкохол и лоша, пошла музика да участват в изборите у нас. Едно изискване от поне 6 месеца, в последните 12 да си бил у нас също е ок. Защото когато 6 месеца те е валял дъжд и си спал с кална бразда, мозъка ти изгнива и довеждаш пак болни и изгнили мозъци на власт.
45
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цветан Цветанов излезе най-разумния политик в България.
44
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АслановБКП/БСП винегие била продадена на СССР/Русия.НЕ ИСКАМЕ ТАКАВА ПРОДАЖНА ПАРТИЯ.Разберете го тай-после и се махайте от политическата сцена.По-нагло от комунист не се е раждал
43
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЯД ЛИ ВИ Е НА ЦВЕТАНОВ? ЦЕЦО БИ ДУЗПАТА НА БОЙКО И СЕГА Е ДОБРЕ. ЗАПЛАХИТЕ ОТ ГЕРБ НЕ ПОМОГНАХА, РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ.
42
10
 
8
 
! Отговори
до 46 преди 2 години
не само прелича, а е такъв - агент на държавна сигурност с име "Виктор", в досието му налично в Интернет, пише че пълното му име е Юрий Леонов Соломонов Асланов и както се сещат това е име на Юдей!
41
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както каза Цветан Цветанов:Борисов използва страховете на хората.
40
12
 
10
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 години
НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЯМА РАЗВИТА ДЪРЖАВА НАЧЕЛО С НЕОБРАЗОВАНИ СЪЗДАНИЯ НА БИВШ РЕЖИМ.
39
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименпоследните избори доказаха, че простотията и чалгата и мутрите могат да бъдат победени от българите по света
38
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните избори доказаха, че чалгата и пpocтотията са с голямо предимство пред интелекта и морала в обществото...
37
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКТИВИСТИТЕ НА БОКО ПЛЮЯТ И ОБИЖДАТ ХОРАТА. ЗАТОВА ГЕРБ НЕ УПРАВЛЯВА
36
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бойко докара кризата, сега ще работи за дестабилизация
35
10
 
10
 
! Отговори
ЗА 31 преди 2 години
До АнонименБългария е била преди Бойко Борисов ще бъде и след него.
34
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКО БОЙКО ПРОДЪЛЖАВА ДА ГОВОРИ ГЛУПОСТИ ГЕРБ НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИ
33
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бойковчета ревете ли, няма вече постове, няма европейски пари, народа ви изгони
32
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните избори показаха че глупаците са малцинство в България.
31
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен90% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ПО-УМНИ ОТ БОЙКО БОРИСОВ. ИЗБОРИТЕ ГО ПОКАЗАХА.
30
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЗа съжаление на герб хората вече не вярват на обидите на герб срещу народа. Нисък % на интелект има само бойко
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен много ме кефи руската имперска политика,а и от нея България има интерес и ползи, защототакова е геополитическото й положение на картата.Само че то трябва малко ум в главата си да имашза да схванеш какви политики трябва да се провеждат.Не може да си от някакво село и да повтаряш катопапагал чужди мисли.