Юрий Асланов: България тепърва навлиза в масивна криза

Според него въпросът е дали ГЕРБ може да спечели новите избори
4 май 2021 14:26, Елка Василева
124
Юрий Асланов: България тепърва навлиза в масивна криза
Снимка: архив, БГНЕС

"Повечето от социалистите се надяваха да им се размине връчването на мандата". Такъв коментар направи пред БНР социологът Юрий Асланов. Според него дори в част от партията е имало страх от евентуален опит да се състави правителство, защото БСП ще влезе в капана да приеме подкрепа от ГЕРБ.

По думите му единственото правилно решение за социалистите е да върнат проучвателния мандат, защото нямат шанс да състави кабинет за управление на страната, тъй като партията от дълго време е в изолация. Той уточни, че всяка от останалите три партии - ДПС, ДБ и ИМВ - също не биха могли да съставят правителство.

"След изборите БСП и ГЕРБ се оказаха в едно и също положение - опаковани като две страни на една и съща монета. Не знам как се получи това. За партията БСП това не е много справедливо, но може би е присъда за ръководството ѝ", заяви Асланов.

Още по темата

Социологът беше категоричен, че 45-ият парламент е обречен и предсрочните избори са неизбежни.

"Със сигурност всеки иска властта, но няма възможност да я получи безпроблемно. Не е правилно схващането, че властта се търкаля на улицата и никой не иска да се наведе да я вземе", акцентира Асланов и добави, че компромисите в политиката са неизбежни и партиите и обществото трябва да осъзнаят, че "сме обречени на коалиционни управления".

Прогнозата на социолога за предстоящите избори е, че съставът на новия парламент може да има промяна само в нюансите, т.е. могат да попаднат в него партии, които сега са извън него, а някоя от сегашните - да изпадне. "Няма да е по-лесна ситуацията за съставяне на правителство от сега".

Според него въпросът е дали ГЕРБ може да спечели новите избори, а не дали БСП може да е първа сила, защото това няма как да стане за два месеца.

Юрий Асланов подчерта, че България тепърва навлиза в масивна криза и "тази политическа криза ще направи животът на гражданите много по-проблемен".

Той изказа мнение, че президентът Румен Радев не е имал желание за съставяне на служебен кабинет, но сега е принуден да го направи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
20
 
! Отговори
Може, да преди 2 години
"Няма да е по-лесна ситуацията за съставяне на правителство от сега".Глупости. Да ходи да го каже на клоуна, който без да се замисля хвърли бялата кърпа и каза: Е, голям праз, ще ви пратя на поправителен, защото не ми се говори с никого и искам да си управлявам сам. А че Герб може и ще спечели следващите избори може да е убеден. Факта, че останалите си прехвърляха мандата като горещ картоф, дойде да покаже на хората, че са едни лаещи кучета, но не и управленци. Ще потънат в небитието.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми
26
1
 
5
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 години
До ЕВРОАТЛАНТИКИЛИ КАЗАНО ПО-КРАТКО:БЪЛГАРИЯ Е ПЪЛНА С НАЧАЛНИЦИ КОИТО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ НО ИСКАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ ОТ ПОСТА СИ.
25
2
 
12
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 години
КРИЗАТА СЕ ДЪЛЖИ НА ТРИ ПРОБЛЕМА:1. НА УПРАВЛЕНСКА ПОЗИЦИЯ СА ХОРА, КОИТО НИЩО РЕАЛНО НЕ ПРАВЯТ НИЩО ОСВЕН ДА ВСЯВАТ "АВТОРИТЕТ".2. НА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОЗИЦИЯ СА ХОРА КОИТО ИМАТ СЪЧИНЕНА БИОГРАФИЯ ЗА ДА УПРАВЛЯВАТ НЕЩО БЕЗ РЕАЛНО ПРОФЕСИОНАЛНО ПОКРИТИЕ.3. ПАРИТЕ СА ЦЕЛ, НЕ СРЕДСТВО.
24
1
 
7
 
! Отговори
Абе преди 2 години
До АнонименВсеки има право да е с празна глава!
23
0
 
10
 
! Отговори
Да не спорим преди 2 години
И как """президентът не е имал желание за служебен кабинет""" като от четири години само това иска....... Нещо *господари на ефира* са вдъхновили г-на Асланова сякаш ?!?
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като 1-ва стъпка, важното е БС(К)П да изчезне от политическия свят. И без това е незаконна според българската конституцията партия.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще оцелеемможем само на вода хляб и чалга .
20
4
 
20
 
! Отговори
Абе преди 2 години
До за 19Всеки читав българин е русофил, що се отнася за руската култура и изкуство. Но за руската имперска политика, която е такава от столетия, виж там вече съм русофоб.
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЕГА РАДЕВ ЩЕ ВЪРНЕ МАНДАТА ЗА СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ И ЩЕ ОТИДЕ НА ПОЧИВКА В ТУРЦИЯ.
18
6
 
5
 
! Отговори
за 19 преди 2 години
До АбеРАЗЛИКА МЕЖДУ ГЕНЕРАЛИТЕ В МС И ПРЕЗИДЕНСТВОТО НЯМА. БОЙКО Е РУСОФИЛ КОЛКОТО РАДЕВ И ЙОТОВА.
17
4
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 години
КРИЗАТА В БЪЛГАРИЯ Е ЗА СПОСОБНОСТИ И ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ.Повече на власт хора без доказани способности, доказан професионализъм няма да има.Нито като премиер, нито като министри, нито като президент.хора с изфабрикувани титли, дипломи и биографии също няма да има.
16
4
 
14
 
! Отговори
Абе преди 2 години
До АнонименВсе още има генерали от ДС и те са в президентството, съветници на Резидента!!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обречени сме на коалиционни управления след цветната революция от 1996-7г.Коалиционните управления са хегемонска технология-инструмент, чрез който външното управление разделя-скарва на малки немощни групи и събира-коалира малки немощни групи с цел тотален контрол на мат'ряла.
14
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голям напън на гербери да спасяват вожда, безполезно занимание, бойко вече се отказа от власт
13
6
 
9
 
! Отговори
axaxaxaxaxa преди 2 години
След четири години БСП ще се бори с ВМРО.
12
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Абемуттросъзнанието което Борисов грижливо отглеждаше 10 години а преди него генерали от ДС отглеждаха 20 години даде резултат но бе отречено от БЪЛГАРИТЕ
11
7
 
20
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Чалга съзнанието, което Слави Трфонов грижливо отглеждаше в продължение на повече от 20 години вече дава резултат. Очаква ни и чалга бъдеще, за което пак ще казваме че държавата е виновна. В крайна сметка сами сме си виновни, щом пращаме в парламента такива недоразумения!!!
10
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гепи вече е валат. Няма ги патериците му от светата троица. Русенскио македонец. Скатажията с падналата ограда и Неволята с бензиностанциите. Те се самозакопаха с това че народа ги избра да свършат някаква народна работа а те взеха памука и чатала и 4 години крепиха таааците на Бибитко. На всичкото отгоре Русенскио македонец ни заби с 3 милиарда за летящи кошници от 1974 година. Когато им казвах че тези които бяха гласували за тях ги псуват и проклинат те лиж.еха зад.ника на Бибитко.
9
2
 
7
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Аслан, не мой на думи да си опозиция, а членове на БСП да въртят общ бизнес с герберите, а в местната власт да управлявате с ГЕРБ като една партия;))) Или сте една партия или не сте;))) Ако сте опозиция, то трябва да сте радикална опозиция, за да докажете, че наистина сте опозиция. А не: мяу, мяу;))) Затва сте опаковани с герберухите, а тва означава, че щом сте в пакет с тях, с тях си отивате;)))