Росица Матева е предложението на "Изправи се! Мутри вън!" за ЦИК

Тя ще бъде номинирана за член и заместник-председател
4 май 2021 17:40, Анисия Иванова
48
Росица Матева е предложението на "Изправи се! Мутри вън!" за ЦИК
Снимка: БГНЕС

"Изправи се! Мутри вън!" /ИМВ/ ще номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК. Това обяви председателят на ПГ ИМВ Мая Манолова във видео, излъчено на личната й страница във Facebook.

Припомняме, че Матева е председател на Обществения съвет към досегашната ЦИК и имаше ключова роля при разяснителната кампания за машинното гласуване.

Утре президентът Румен Радев свиква консултации с парламентарно представените партии и коаалиции за излъчване на нова ЦИК. С последните промени в Изборния кодекс бе решено президентът да проведе консултации за нови членове на изборната комисия и да разпусне старите.

"Предлагаме г-жа Матева, която е минала през всички нива на изборната администрация. Била е член на СИК, РИК, на ЦИК през периода 2014- 2019 г. Сега е председател на Обществения съвет. Човек с опит, почтен, с експертиза, адвокат с добро име, с близо 30-годишна практика. Смятам, че и останалите партии и коалиции да излъчат такива хора, които са доказани, безспорни професионалисти и експерти, които да имат опит и подготовка за провеждането на честни избори", коментира Манолова.

Тя обясни, че според Изборния кодекс като най-малката парламентарна група "Изправи се! Мутри вън" не могат да предлагат председател на ЦИК, затова ще предложат Матева за член и зам.-председател.

По думите й водещо трябва да е експертността, доверието, почтеността.

На въпрос дали новата ЦИК ще успее бързо да свикне с изборните правила, които се приеха миналата седмица и сериозните реформи в тях особено за българите в чужбина, Манолова каза: "Сериозна е тази реформа най-вече по отношение на вота на нашите сънародници зад граница. Правилата са такива, каквито бяха през 2014 г., когато аз участвах в изготвянето на кодекса. Изборите зад граница няма да създадат никакъв проблем. Жалко е, че не бе възприето да се направи вот по пощата сега и веднага, но аз съм сигурна, че за следващите избори ще има електронно гласуване, за да може българите, където и да са те по света, да могат да упражнят своя вот".

Не разбирам защо останалите партии крият своите предложения. Според мен всеки от нас отдавна е готов с човек, който ще предложи в ЦИК. Този процес трябва да е публичен, открит и никой да няма притеснения за човека, когото предлага, каза още Манолова.

 


48
Още от Политика
Експерт: Предсрочните избори най-рано на 11 юли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
Руйо преди 1 седмица
Забрана на партии и финансова ревизия на милионерите до девето коляно от прехода до сега и нещата ще се оправят, ама не искат !!!
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
- Другарко Матева.
- Ватева!
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Голям рев за да вкарат същите хора....
36
0
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 1 седмица
15 са общо. Не 14. Така го сметнали, че да ИТН и БСП да имат по 3 ма
35
0
 
7
 
! Отговори
КЛ преди 1 седмица
„Ега ти държавата, щом аз съм ѝ вицепремиер“, каза един седесар навремето.
Аз бих добавил, „Ега ти държавата, щом не можем да сертифицираме едни машини за гласуване и се караме кой ще манипулира изборите". Един не постави под съмнение твърдението, че изборите се фалшифицират. Явно сме си крадливи и лъжливи псевдопатриоти, плюещи всичко и всички, използващи служебното си положение, фирма, администрация, парлмент, правителство, за своя изгода. Еми, няма да се оправим и след още 150 г.
34
2
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 седмица
Добре бе, Росица да е. Ама Изправисемутривън не може да има повече от 1 член, щом като всички са 14. 4 от Герб, 3 - от ИТН, по двама - от БСП, ДПС, ДСБ. И да искаш пък и заместник председателско място, малко е нахално, Росице, не мислиш ли?
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Жалко, а ние толкова очаквахме братя Галеви.
32
5
 
12
 
! Отговори
До 32 преди 1 седмица
А защо не Зайова баба ?
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слави ща предложи Годжи и Краси.
30
2
 
27
 
! Отговори
гражданин преди 1 седмица
Хе-хе, Манолова и откритост и почтеност. А не се ли договорихте скрито и задкулисно за председателя на НС, за промените в изборния кодекс? Кого баламосваш бе, сливва кюстендилска?
29
4
 
23
 
! Отговори
Баси преди 1 седмица
Манолова, Митева, Матева. МММ.
БОЖЕ ЗАЩО НИ НАКАЗВАШ
28
2
 
1
 
! Отговори
У преди 1 седмица
Ако имаше начин тази снимка да я види някой от преди 2019г, щеше да има коментари за арабели, зачохлени, а сега вече е норма. Аз вече имам колежка, която съм виждал само с маска. Само за това отворих новината.
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Долу мутрочалгарите, утре всички на протеста!
26
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След Далаверата с Алепу имв на май отиде в канала !
тоя от Приморско предаде имв и помогна на геп , и всички гласове на имв към Слави !
25
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На следващите избори "Пчеличката Мая" шъ гледа парламентя през крив к... телескоп!
24
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тези мутри как се маскират била в общественият съвет на досегашната ЦИК. Кой я избра а ? Аз не съм гласувал за нея. Измислени мутри натикани вътре от ***
23
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След като телефоните се сменят на две години, тези прескъпи машини ще изкарат ли дори и два пъти избори? Да не говорим как в Ковид обстановка да минат и да пипат всички екрана на това нещо, което ще е по-мръсно и от тоалетна чиния си е нараво безценно и супер гот.
22
7
 
22
 
! Отговори
Вън преди 1 седмица
Мутра !
21
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Машините от Венецуела
А тази ще узакони измамата за хаоса.Освен руски модел ще има и венецуелски, може и перуански.
Елита ни не пуска кокала
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стоян Михалев има личностни проблеми.Това човече не е у ред.Държи се като истерична бабушкера.