Депутатите не намалиха партийните субсидии на левче на глас

ГЕРБ подкрепи предложението на ИТН
Обновена: 5 май 2021 15:04 | 5 май 2021 15:04, Камелия Цветанова
48
Депутатите не намалиха партийните субсидии на левче на глас
Снимка: архив, БГНЕС

След близо пет часа дебати депутатите накрая решиха, че няма да намалят партийната субсидия на 1 лев на получен глас на последните избори. Така тя остава 8лева на гласа.

Предложението в Закона за политическите партии беше направено от ИТН, като причината беше подкрепата на избирателите за намаляване на субсидията на референдума, иницииран от Инициативен комитет с председател настоящия лидер на партията шоумена Слави Трифонов.

„За“ поправката в закона гласуваха 76 депутати от ИТН, ГЕРБ и ИМВ, „Против“ бяха 86 от БСП, ДПС, ДБ, шестима се въздържаха.

Още по темата

По време на дебата Вежди Рашидов от ГЕРБ обвини ИТН в популизъм.

„Вашият лидер доста забогатя напоследък, докато се подиграваше с хората. Моля ви, подарявайте по едно „Ферари“ на българския народ, няма да е лошо, замогнахте се“, коментира той.

Според Рашидов няма финансирането на партиите да е толкова малко, защото това е сериозно нещо.

„Няма да мине този популизъм. Вие не можахте с шоуто да се харесате на хората, та с пари ще се харесате“, отсече Рашидов.  

Явор Божанков от БСП се позова на становище на Венецианската комисия, която препоръчва да не се правят такива промени преди избори.

Йордан Цонев от ДПС настоя, че трябва да има публично финансиране на партиите, но призна, че може би в годините на излишъци субсидията е била малко завишена.

„Или ще има ясно финансиране, или ще се финансират непрозрачно със съответните зависимости, защото друг път няма, разходите са си разходи. Въпросът е ще преминем ли към онова финансиране от 90-те години и никой не може да го спре нито МВР, нито ДАНС“, посочи той.

На аргументите на депутати от ИТН, че в Германия субсидията е по 1 евро на глас, той отговори, че там има още два много мощни стълба на финансиране - фондациите и сградният фонд, който е ангажимент изцяло от държавата, която налива десетки стотици милиони евро от бюджета.

„Като се раздели, идва някъде около 60 евро на глас“, пресметна Цонев.

Според съпартиеца му Ерджан Ебатин предложението за орязване на парите за партиите е направено в „условията на едно шоу, на един популизъм“.
 
„Партизаните слизат от гората и раздават правосъдие. Нали не си мислите, че в този деветосептемврийски парламент царува дух на парламентаризъм, тук царува духът на Цола Драгойчева“, скочи той.  

Атанас Славов от ДБ също настоя за запазване на размера на субсидията.

„Ние винаги сме заявявали, че субсидията е гаранция за демократичен и плуралистичен процес при положение, че не сме взимали нито лев, защото не сме били в НС. Абсурдно е да оставим партиите в олигархични зависимости и дебатът е как да отвоюваме партиите от олигархията. Проблемът не  е публичното финансиране, а зависимостта на някои политически субекти от олигархията и дори от мафията“, каза той.

Славов отсече, че ДБ не може да подкрепи субсидия от 1 лев, защото въпросът е за здравето на българската демокрация.

Тошко Йорданов настоя, че 2,5 милиона българи са поискали на референдума субсидията да падне на левче и отсече, че всичко останало е алчност.

„Истината е, че вие харчите парите за какви ли не глупости - едни ги държат на влог, други правят партийна телевизия“, скочи той.

Според Мая Манолова от ИМВ икономията от намаляване на субсидията не е никак малко.

„За 4 години това са 80 милиона лева, а това са парите за личната помощ на хората с увреждания, това са половината от парите за безплатни ясли и детски гадини, за които никога няма достатъчно пари, ето сега се появява едно перо“, мотивира се тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 2 години
Простата сметка показва че 80 млн са по малко от цената за предсрочните избори които ни спретнаха.
22
1
 
4
 
! Отговори
ДА НАПОМНЯ НА БСП преди 2 години
И Нинова и БСП не ни правете на *** 6 000 000 милиона лева са пари. върнете ги или закриите БСП, ТАКА И ТАКА НЕ СТАВАТЕ ЗА НИЩО.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП минахте всякакви граници на наглостта. ПРИМЕР АКО НАГЛОСТА Е С РАЗМЕРИТЕ НА ЯБЪЛКА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ ТО ВАШАТА НАГЛОСТ Е СРАЗМЕРИТЕ НА СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА. ДА ГО КАЖА НА НЕКОЙ С МОЗЪК ЩЕ СЕ ЗАСЕГНЕ АМА ОСВЕН НАГЛИ СТЕ И ПРОСТИ ИМА ЮТУБ ИМА *** КОЯТО РАЗСЪЖДАВА ПОВЕЧЕ ОТ ВАШ РЕДОВИ ЧЛЕН.
20
1
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Вкъщи , раздават правосъдие през фейсбук . Даже не са и се вясвали в народното събрание , ама си вземаха заплатки .
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама заплатите си увеличават с мнозинство иначе
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сме народ,а не пасмина-100 000 души обсаждат парламента веднага!Представям си на Запад,при такъв резултат от Референдум,какво щеше да стане!!!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От фалшивите телкове вземете по 50 лева за пенсиите.
16
1
 
11
 
! Отговори
Бах преди 2 години
76+86=162 !!!! Къде са останалите до 240?
15
1
 
3
 
! Отговори
Изненада няма ... преди 2 години
ДГД Бедните ... !!!!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама, имз ли още някои, които вярват, че ще в НС ще преглътнат субсидия от 1лв/глас?
13
1
 
4
 
! Отговори
Изненада няма !!! преди 2 години
ДГД Бедните !!!!
12
1
 
4
 
! Отговори
Изненада няма !!! преди 2 години
ДГД Бедните !!!!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама, имз ли още някои, които вярват, че ще в НС ще преглътнат субсидия от 1лв/глас?
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На друго мнение беше съюзникът й в коалицията Татяна Дончева. Тя заяви, че партиите се финансират щедро от черни каси, пълнени от фирми, които получават обществени поръчки. И посочи, че игнорирането на референдума на Трифонов е било грешка, която обаче не бива да води по-големи грешки. "Хората, завършили право в Софийския университет, ще си спомнят лекциите на проф. Евгени Танчев, че в някои истории на човечеството с референдуми са вкарани най-тежките неща - например Хитлер. Не внушавам нищо. Не се позовавайте просто на наличието на един референдум, когато аргументите са недостатъчни", предупр
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Татяна Дончева - през корупцията олигархията финансира пак партиите, и то пак за сметка на парите на данъкоплатеца. И така излиза далеч по-скъпо на българския народ от мене да добавя от 80 те процентови де били по Иво Христов и немислещи правилно като Даниъл Канеман. Човека е получил Нобелова награда за откритието си че 80 процента от световното население са ДЕ БИ ЛИ ДЕ БИ ЛЪТ РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО КАКТО Е ИЗВЕСДТНО.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно защо сте пропуснали да посочите изказването на Татяна Дончева, която направи на пух и прах популизма на Има такъв народ и заради нея депутатите отхвърлиха поредния олигархоудобен въпрос от Референдума на Сараите и Слави.
7
1
 
8
 
! Отговори
Кмета преди 2 години
До шебека ТошкоШебек,не се опитвай да мислиш,не ти се отдава
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не трябва да се обръща внимание на ИТНдо сега нямат нормално предложение
5
3
 
20
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
Като гласоподавател съм за намаляване на субсидията на 1 лев...Вадя тефтера и пиша голям -минус на ДБ,комсомолците са ми ясни-те скоро ще се борят само за тая субсидия,от нея да кльопат....Идат избори,за някои те ще са катастрофа...
4
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще ги търпим тези да ни правят олиго. Не е ли време да вземем нещата в народни ръце. Помните ли Мария Антоанета какво е казала на френският народ. Мисля че всеки който е прочел повече от винету знае. За тези които са като еднокнижника ще кажа че тази Мария Антоанета е казала. Като нямате хляб яжте пасти. Тези и думи предизвикват Френската Революция народа я сваля от власт и я убиват. А ние какво правим. 30 години гледаме как се подиграват с нас и ги търпим. Докога.