Румен Радев: Президентът не посочва и не избира ръководството на ЦИК

Държавният глава започна консултациите с партиите
5 май 2021 14:40, Нели Христова
145
Румен Радев: Президентът не посочва и не избира ръководството на ЦИК
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Започнаха консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените партии и коалиции за номиниране на членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В новия състав на ЦИК вече ще са 15 души, като преди дни държавният глава издаде указ за правилата, по които ще бъдат назначени те. Квотите в новата комисия са: ГЕРБ - СДС - 4-има, с по трима са "Има такъв народ" и БСП, с по двама - ДПС и "Демократична България" и един представител ще има "Изправи се! Мутри вън!".

"Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат тези промени в Изборния закон да станат факт и новоназначената ЦИК да влезе в своята роля в деня на разпускането на Народното събрание. Всички тук сте опитни по отношение на изборите, знаете, че дейността на ЦИК не се мери в месеци и в дни. И ако конституцията повелява президента на назначи извънредни избори до два месеца след разпускането на Народното събрание, то дейността на ЦИК се мери в дни и ние трябва да направим така, че тя да има 60 работни дни. Иначе категорично застрашаваме реда в избориня процес", обясни Румен Радев.

Още по темата
Досега единствените ясни номинации са на Росица Матева от името на "Изправи се! Мутри вън!" и на тримата досегашни членове от БСП, одобрени от Изпълнителното бюро - Емил Войнов е издигнат за зам.-шеф, Цветанка Георгиева и Силвия Стойчева.

По-рано и Демократична България обяви своите номинации - Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

Като вариант за председател на ЦИК от името на "Има такъв народ" пък се завъртя името на Камелия Нейкова, която бе говорител на ЦИК в предишния й състав.

"Политическата логика на изборното законодателство диктува партиите да намерят консенсус при определянето на състава и ръководството на ЦИК. Изисква се диалог. Призовавам той да е спокоен. Изисква се конструктивност. Знам, че се постига трудно понякога, но очаквам вие да я проявите", каза държавния глава.

"Искам да разсея всякакви манипулации, че президентът посочва и избира ръководството на ЦИК. Затова тук са партиите, по закон парламентарно представените сили посочват кандидатите и ръководството. Президентът не решава, а единствено с акт обнародва решението на партиите", категоричен бе Румен Радев.  "Аз няма да избирам никой, избирате вие и затова очаквам да няма спекулации."

Начело на комисията, която ще проверява документите на номинираните за членове на ЦИК, е главният секретар на президентството Димитър Стоянов.

"Недопустимо е ръководен орган да бъде избиран чрез жребий. Ние сме парламентарна република и досега ЦИК, както и други държавни органи, са се избирали от Народното събрание, там се е провеждало и изслушването", заяви Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС.


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
До Нмк МАЙ ТИ УБЯГВА МИСЛЕНЕТО И НАЙ ВЕЧЕ ИНФОРМИРАНОСТТА. ИМА СИ ИЗБИРАТЕЛЕН КОДЕКС КЪДЕТО ТОЧНО Е НАПИСАНО КАК СЕ СФОРМИРА КОМИСИЯТА И СЪОТВЕТНО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ. КОЙ ГО ИЗБИРА. СТИГА СТЕ ПЛЮЛИ ПОСТОЯННО ПО ПРЕЗИДЕНТА. ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАШИЯ БОЧКО ТОЙ ЧЕТЕ И ВИ ДАВА ТОЧНИ ОТГОВОРИ. А ВИЕ СИ ЗНАЕТЕ САМО ЕДНО БЕЗ ББ БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАКРИВА. ЕЙ КАКЪВ ПРЕМИЕР СМЕ ИМАЛИ ДО СЕГА. КАТО, ЧЕ ЛИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА ВСЕ ТОЙ Я Е УПРАВЛЯВАЛ И Е УСПЯЛА ДА ПРОСЪЩЕСТВУВА ДО СЕГА.
109
0
 
2
 
! Отговори
Радиоточката преди 2 месеца
Се се пъне че всичко решава, хем като трябва да решава се оказва ,че не бил той. Другата радиоточка поп-звездата му бяха написали аналогия с котката на шрьодингер, та се чудя радиоточката със щръкнали уши преЦедент как влиза в този сетъп. Много радиоточки , много сценаристи баси хахаха Управленци Гаварит Масква Гаварит Дубай ,а ние трай да не ни бият натегачите от НСО
108
0
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 месеца
*** = гол охлиф/плюжак.
107
0
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 месеца
Гумен Главев има излъчване като на *** залепен под капака на водомерна шахта. Знаеш че е безопасен, но да го гледаш е неприятно.
106
1
 
5
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 2 месеца
Не знам ка а,ма неа така?!Нищо не казвам и пак повтарям високо,ясно и на ум?!Умрем да го на чу кам на демокрацията ,ма знам че скоро тя ще ми го на чу ка!Има такъв народ,ама нема такъв руски иб рик пРЕЗИДЕНТ,на никое друго место в света!!Говоря ви бавно,щот чета трудно и щот сте 85%ви по Иво Христов и схващати трудно!Вето,Вето,вето,пардон,пардон,пардон,никакво вето,минава,минава,минава,ще подпиша в 3 часа на зазоряване, да удушим курица не птица,че ми писна туй блато с тез гя ури в него!!
105
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев е единствения до сега достоен български президент!Показа,че когато се спазват законите,нещата се получават така,както иска народа!Четейки обидните коментари на ГЕРБ-ерските симпатизанти,оставам с впечатление,че много ги боли и много страдат!Бистрият ум,хладнокръвието и безкористността надделяха над алчността,безпардонността и Андрешковщината в БГ политическото блато!
104
2
 
9
 
! Отговори
Нмк преди 2 месеца
Вярно ти само изпълняваш .мишка
103
4
 
11
 
! Отговори
Но преди 2 месеца
Ти си не президент , а президент-фигурант, така че може и да го направиш ! Ахааа.... знаем си те ние тебе, хитрецо.. !
102
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След години в историята за Радев ще пише така: 2020 година опита да свали властта чрез уличен преврат, 2021 г успя да осъществи преврата като разпусна ЦИК!
101
6
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
До Време е...,я напиши,пожарникаря с розовите чорапи ,какво направи,че сме на дъното.
100
5
 
12
 
! Отговори
Радев за смях... преди 2 месеца
Нашият прецедент не бил червен, а само Румен...
99
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
До Анонимен-97 ,това няма как да стане,купувачите на тези бараки,са договорили,баснословни обещетения,при отказ,от получаването на таргите модел 1973г.
98
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Прочетох в "КРИТИЧНО",готви се нещо радостно ,за този изтерзан български народ.
97
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Закриването на ЦИК е първото нещо, правят всички диктатори. После следва овладяване на медии, заличаване на опозиционни партии и репресии срещу гражданите.
96
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако ГЕРБ загуби, ще има стабилно правителство
95
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Недопустимо, г-н Президент, е големината на парламентарната група (за по-елементарно - броя избиратели зад всяка партия) да е без значение при избора на състава и управлението на ЦИК. Но Вие това целяхте, нали? Сега съвсем законно можете да си ги подредите по Ваша угода. Мая Костинбродска би свършила чудесна работа, пък е и опитна в изнорните афери.
94
4
 
11
 
! Отговори
Време е... преди 2 месеца
Време е за яйца и домати срещу президенството, зеленият чорап Радеф орезили България.
93
6
 
9
 
! Отговори
и те така преди 2 месеца
честито на фигуранта , ше си има собствена ЦИК и собствено правителство , . като путин , мадуро и ким .
92
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Президентът не посочва и не избира ръководството на ЦИКсега да спре F16 и да купи Грипенако направи това ще гласувам за него
91
6
 
11
 
! Отговори
нищоправещият преди 2 месеца
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!