След пет опита най-накрая БСП успя – вдигат пенсиите от юли

Ще се стигне ли обаче до окончателно приемане на промените?
80
След пет опита най-накрая БСП успя – вдигат пенсиите от юли
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След бурни дебати депутатите приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП, с които пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, се преизчислят от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната на 2018 г.

Въпросът е обаче дали въобще ще се стигне до окончателно приемане на промените, защото най-вероятно 45-ото Народно събрание ще бъде разпуснато следващата седмица.

Още по темата
И все пак засега приетите промени от НС предвиждат всички стари пенсии да се преизчислят предвид средния доход за една и съща година - 2018. Тогава той е бил 890,90 лева. По време на дебата червената шефка Корнелия Нинова отсече, че за един месец работа този парламент не е приел нито един закон в интерес на хората.

"Приет е само Изборният кодекс. Това говори, че си гледате партийния и личния интерес, а най-големият проблем в страната е бедността и неравенството, които, уви, след кризата не само, че не намаляват, а се увеличават", коментира тя.

Нинова цитира данни на НСИ и БНБ, според които всеки един ден в България се е раждал по едни нов милионер дори по време на кризата, а половин милион лева са си изтеглили спестяванията до 1000 лева.

Нинова отговори на критиките, че предложението на БСП е популизъм с аргумента, че левицата го внася за пети път през годините. "Ние имаме приоритет бедността и мизерията на възрастните хора", отсече соцлидерката.

Според нея единият от източниците за актуализация на пенсиите е Сребърният фонд, в който има 3,3 млрд. лв. за пенсии.

Мика Зайкова от ИТН отсече, че има пари в държавата.

"Вие гласувахте да си запазите субсидията, донесохте от десет дерета вода, за да докажете, че трябва да си запазите милиончета субсидия, а сега за пенсионерите няма пари. Финансовият министър каза, че финансовия резерв е в прекрасно състояние. 185 милиона на месец трябват за актуализацията на пенсиите, 1 милиард 110 милиона до края на годината, ще намерите пари", отсече тя.

Димитър Главчев от ГЕРБ й отговори, че субсидията не отива в приходната част на НОИ, за да бъде използвана за пенсии.

"Това, което се предлага, трябва да мине през актуализация на бюджета, трябва да има редовно правителство, за да актуализира, това е начинът", настоя той.

Според Георги Ганев ДБ не може да се приемат така урболешката закони, защото има сериозни разлики между сметките на БСП и сметките на НОИ.

"Няма ги парите, това е помен не с чужда пита, а без пита. Тези пари не съществуват, това което можем да направим е да запалим една искрица надежда, която да бъде удавена след седмица и да умре. Проблемите с пенсии са поради три причини – застаряващо население, намаляващо население и липса на увеличаване на пенсионната възраст. Физически е невъзможно един работещ да издържа двама пенсионери и тези двама пенсионери да живеят добре", обясни той.

Според Това Биков от ГЕРБ разговорът за увеличаване на пенсии е свързан със скок на осигуровките.

Хасан Адемов от ДПС предупреди, че ако депутатите приемат предложението на БСП, ще завещаят празен чек на следващото Народно събрание. По думите му това преизчисление може да се направи с бюджета за следващата година.

"Това, което се предлага в момента, струва 1 млрд. и 110 млн. до края на годината допълнителен разход към бюджета на ДОО. Тези пари ги няма. Няма ги и 50-те лв., които се дават с постановление на МС за месец април и месец май", заяви още Адемов.

Според Рамадан Аталай от ДПС предложението на БСП е див популизъм.


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
9
 
6
 
! Отговори
НОВО ПЕТ преди 1 месец
БАЦЕ, ВРЪЩАЙ СЕ ЧЕ ТИЯ НОВИТЕ ДЕМОКРАТИ ЩЕ НИ ОСТАВЯТ БЕЗ...ПЕНСИИ.....ТАКИВА КАШИ ЗАБЪРКАХА
72
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нинова когато изкараш 5 лева заработени с пот на челото ще казваш кой да ги разпределя. открДНАХТЕ ПЕНСИОННИЯ ФОНД 90 год и си го поделихте купихте си долари изкупихте теноимпексите после долара стана 3000 и вие ни лук яли ни мирисали. само да знаеш ГОСПОД ГЛЕДА и ще ви го върне.
71
13
 
27
 
! Отговори
Люба преди 1 месец
Този ход е популистки.Пенсиите трябваше да се увеличат с процент колкото беше до 300 лева.ВМРО предложиха минимална 300 без осигуровки,без трудов стаж.Стана така,че хора работили 40 г.също са с 300 лева като тези без пенсионни вноски.Това е нечестно,с процента с който увеличиха минималните трябваше да се увеличат всичките пенсии,които са 40%от дохода. Най ниският в света!
70
10
 
29
 
! Отговори
НИЕ помним! преди 1 месец
Браво БСП браво Нинче, помним че 28 МИЛИАРДА от пенсионните фондове ИЗЧЕЗНАХА по времето ЛУКАНОВО В НЯКОЕ ЧЕКМЕДЖЕ кога ако не сега му е време да ги извадите И ДА ЗАРАДВАТЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ.
69
9
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 месец
До 68И ако намалят партийните субсидии на 1 лева какво? Това са 20 милиона за година. Къде са 20 милиона къде са 1 милиард 120 милиона.Този Георги Ганев правилно е синтезирал проблема на пенсионната система. Не ми харесва, че вижда решението в увеличаване на пенсионната възраст. Това обезмисля въобще този вид осигуряване. Така или иначе този вид осигуряване рано или късно ще изчезне в страните в които населението продължават да застарява. Просто няма как да функционира.
68
1
 
11
 
! Отговори
asd преди 1 месец
Нямам коментар по темата, ясно е че има нужда от актуализация на пенсиите. По интересното е как сегашния парламент прилича на цирка от началото на 90-те години. Старата зала и скандалите и обвиненията буквално ме върнаха 30 години назад и петъчния парламентарен контрол по онова време. Същият цирк! Само обвинения и разсъждения кой какво крал без никой да мисли напред и как да се оправи ситуацията.
67
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гадове гадни, ще си направите субсидията 1 лв. и ще има за пенсии. Как само гракнаха тия от ГЕРБ за намаляването на депутатските заплати, а никой не вижда, че нищо не правят и вземат хиляди левове, даже не ходят в Парламента. Докато не се изчистят тези оядени нищоправци няма да се промени нищо. Страх ги е да не изтъкват кокала до който са се докопали, а пенсионерите да карат с 300-500 лв. Да им вържат заплатите с ниските пенсии, а не с измислената средна заплата. Хората работят за 600-1000 лв.
66
7
 
10
 
! Отговори
Корнелия преди 1 месец
Скъпи наши майки и бащи, баби и дядовци, трябва да знаете истината за лицемерието и задкулисието. Днес в Народното събрание се гласува на първо четене нашето предложение за преизчисляване на пенсиите със завидно единодушие. Поради това, че парламентът се разпуска другата седмица, предложихме да се приеме днес и на второ четене и най-накрая да получите справедливост за труда си. И тук маските паднаха. Има такъв народ, чийто представител е председателят на парламента, отказаха гласуването. ГЕРБ и Демократична България се обявиха също против. Всичко се случи под директния натиск на ДПС. Какво с
65
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това трябва да се случи, но не редно да е по този начин. Нека имаме правителство то да покаже от къде ще дойдат парите за по-големите разходи.. Защото иначе същите тези ще питат каде е фискалния резерв или защо теглим заеми...
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен., че не успя да получи нито лев от нея!?В Гърция получават наследствени пенсии в размер на 70-80% от пенсията на починалия. За други държави нямам информация. Само за Украйна знам, че не дават нищо. Освен това платихме всички операции и лекарства, с изключение на химио и лъче терапията-беше кошмар и мизерия. Не искам трохи и подаяние, искам пенсията на съпруга си, дори и половината!Срамно е да работиш години, и когато имаш нужда от лекар и лекарства да ги плащаш на 100%.
63
18
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
И какво,300 лв минимална пенсия с 38 г.трудов стаж ви е малко,така ли?
62
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Червената к,рва гони няколко заека с този див пополизъм, див като кантонерски х,й!!Първо да се докара и да измами за хиляден път наивните бабички,че много се загрижила за тях,та да и гласуват на следващите избори,второ да го начука на следващите управляващи да се потят като биволи из баир да се чудят от къде да смитат още един милиард,с който може да се поднови армията,полицията,медицината!Тоест да върже ръцете на Борисов евентуално при нов мандат,щото е ясно,че тя власт няма да види дока е жива
61
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 27 години трудов стаж в България ми дадоха 138 лв-пенсия през 2016 година.В Гърция за 7.5 години-75 евро. За нещастие съпругът ми почина 1 година преди да се пенсионира след 43 години стаж. От неговата пенсия от 450 лв. ми дадоха 115 лв-26 %. В момента с увеличенията пенсията ми е 364 лв. За сам човек е много трудно! Не се оплаквам, защото продължавам да работя, но ... докога ще мога? Не е ли много малък процента на наследствените пенсии и къде отива пенсията на съпруга ми, при положение,
60
3
 
5
 
! Отговори
Нов преди 1 месец
Вземам 600+ лв. инвалидна пенсия, защото са ме осигурявали редовно (не винаги). Не събирам 30 год. стаж. Майка ми с 40+ год учителски стаж взема 400 лв.
59
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А хотелчето на Нинова в Гърция, купено с партийни пари как е ?!
58
27
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не че нещо, но Мика Зайкова е много зле с икономиката.
57
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво нинова браво БСП УСПЕЛИ СТЕ И СУБСИДИИТЕ ДА ЗАЩИТИТЕ МАЙНеТА И НА ПЕНСИОНЕРИТЕ КАУЗА ПЕРДУТА ВАЖНО Е СУБСИДИИ ДА ИМА АКО МОЖЕ ТАЙНО ДА СЕ НАПРАВЯТ 2О ЛЕВА СЛЕД 5 ГОДИНИ ЩЕ ДЪЛЖИТЕ САМО 34 895 329лева плюс ток на позитано20 за 2 243 594 лева и неплатени сметки за 861 793 лева и неплатени кебапчета за 4 756 789 лева. МАЙ ПАК ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА СПИШ С НЯКОЙ ОЛИГАРХ.
56
3
 
12
 
! Отговори
Лицемерие преди 1 месец
Сценаристите не са ЛИЦЕМЕРИ!Те са просто професионалисти - за *** могат да правят всичко, в т.ч. и да гласуват.(спомняте си как Нешка казваше, че е професионалист, когато подкрепи Бареката)
55
4
 
44
 
! Отговори
защо лъжете преди 1 месец
Заглавието е подвеждащо, нищо не е успяла БСП. Не лъжете хората, заседанието беше преждевременно закрито.
54
5
 
21
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
5000 лева минимална заплата . Или се махайте от парламента