След пет опита най-накрая БСП успя – вдигат пенсиите от юли

Ще се стигне ли обаче до окончателно приемане на промените?
80
След пет опита най-накрая БСП успя – вдигат пенсиите от юли
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След бурни дебати депутатите приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП, с които пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, се преизчислят от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната на 2018 г.

Въпросът е обаче дали въобще ще се стигне до окончателно приемане на промените, защото най-вероятно 45-ото Народно събрание ще бъде разпуснато следващата седмица.

Още по темата
И все пак засега приетите промени от НС предвиждат всички стари пенсии да се преизчислят предвид средния доход за една и съща година - 2018. Тогава той е бил 890,90 лева. По време на дебата червената шефка Корнелия Нинова отсече, че за един месец работа този парламент не е приел нито един закон в интерес на хората.

"Приет е само Изборният кодекс. Това говори, че си гледате партийния и личния интерес, а най-големият проблем в страната е бедността и неравенството, които, уви, след кризата не само, че не намаляват, а се увеличават", коментира тя.

Нинова цитира данни на НСИ и БНБ, според които всеки един ден в България се е раждал по едни нов милионер дори по време на кризата, а половин милион лева са си изтеглили спестяванията до 1000 лева.

Нинова отговори на критиките, че предложението на БСП е популизъм с аргумента, че левицата го внася за пети път през годините. "Ние имаме приоритет бедността и мизерията на възрастните хора", отсече соцлидерката.

Според нея единият от източниците за актуализация на пенсиите е Сребърният фонд, в който има 3,3 млрд. лв. за пенсии.

Мика Зайкова от ИТН отсече, че има пари в държавата.

"Вие гласувахте да си запазите субсидията, донесохте от десет дерета вода, за да докажете, че трябва да си запазите милиончета субсидия, а сега за пенсионерите няма пари. Финансовият министър каза, че финансовия резерв е в прекрасно състояние. 185 милиона на месец трябват за актуализацията на пенсиите, 1 милиард 110 милиона до края на годината, ще намерите пари", отсече тя.

Димитър Главчев от ГЕРБ й отговори, че субсидията не отива в приходната част на НОИ, за да бъде използвана за пенсии.

"Това, което се предлага, трябва да мине през актуализация на бюджета, трябва да има редовно правителство, за да актуализира, това е начинът", настоя той.

Според Георги Ганев ДБ не може да се приемат така урболешката закони, защото има сериозни разлики между сметките на БСП и сметките на НОИ.

"Няма ги парите, това е помен не с чужда пита, а без пита. Тези пари не съществуват, това което можем да направим е да запалим една искрица надежда, която да бъде удавена след седмица и да умре. Проблемите с пенсии са поради три причини – застаряващо население, намаляващо население и липса на увеличаване на пенсионната възраст. Физически е невъзможно един работещ да издържа двама пенсионери и тези двама пенсионери да живеят добре", обясни той.

Според Това Биков от ГЕРБ разговорът за увеличаване на пенсии е свързан със скок на осигуровките.

Хасан Адемов от ДПС предупреди, че ако депутатите приемат предложението на БСП, ще завещаят празен чек на следващото Народно събрание. По думите му това преизчисление може да се направи с бюджета за следващата година.

"Това, което се предлага в момента, струва 1 млрд. и 110 млн. до края на годината допълнителен разход към бюджета на ДОО. Тези пари ги няма. Няма ги и 50-те лв., които се дават с постановление на МС за месец април и месец май", заяви още Адемов.

Според Рамадан Аталай от ДПС предложението на БСП е див популизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
10
 
12
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Ко р ве лия Са та нинова мрази са та нишев,но добре му е изучила нумерата!!Язяде си п,ката да вдига пенсии,щот добре знае,че ще види власт през крив макарон!!Про ста кенделите от останалата лумпениада и те вместо да я блокират,наляха вода в мелницата и,та да може да получи повече гласове на новите избори!!*** то управлението било т,шак работа ве?!Събират са 160 гл упака,надрабят попарата за милиарди,изпозакриват и уволняват сичко и сядат да чакат Ва тен ките да ни освободят!!
42
8
 
14
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До ДА НАПОМНЯ НА БСП: Там ли са парите за актуализация на пенсиите? Я раздели 6 милиона лева на два милиона пенсионери. По три левчета на човек.Виж два милиарда и кусур лева за Ф16 (които не се знае кога ще получим), ако бяха дадени за актулизация на пенсиите, са малко повечко, нали?
41
4
 
17
 
! Отговори
БРАВО преди 2 години
Нова. Ако това стане много пенсионери ще бъдат БЛАГОДАРНИПенсиите не са ПРЕИЗЧЕСЛЯВАНИОТ 2008 ГОД. Мои колеги сега взимат 940 ЛВ. А ние 470.
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сат НВсички неща, които спомена са направени изцяло с пари на ЕС, без 1 лев от бюджета.
39
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И СИ ПЛАТЕТЕ ТОКА НА ПОЗИТАНО 20
38
11
 
15
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Спецсъда и Спецпрокуратурата ядат всеки месец грешни пенсионерски пари. Гешев си накупи коли за десетки милиони и изхарчи стотици милиони за нищо. Даже и вреди донесе на бюджета.
37
9
 
11
 
! Отговори
ДА НАПОМНЯ НА БСП преди 2 години
Няма ги Нинова няма ги парите откъде да дойдат нали БСП дължи на бюджета 6 148 180 лева. И само вие ли дължите? значи аз ако умра и дължа пари НА БАНКА до девето коляно ще си ги РЕКЕТИРАТЕ да да това е думата РЕКЕТИРАТЕ ПОНЕЖЕ ВИЕ СТЕ ПРИЕЛИ ТАКИВА ЗАКОНИ ИСКАМЕ СИ ПАРИТЕ СЕГА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ А НЕ ДА СИ ПРАВИТЕ ПИАР ЧЕ СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ. ДОКАЖЕТЕ КАТО ВЪРНЕТЕ ПАРИТЕ.
36
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До истината е че,Гласуваха ЗА и ГЕРБ и ДПС
35
6
 
13
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Борисов твърдеше, че имаме излишъци. Къде са?
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ха-ха-ха 40Преди няколко години увеличението на пенсиите не беше с 5%. Трябва да съкратят с 50% държавните хрантутници като теб. И ще има пари за пенсии.Да ви изпратят в реалния сектор да се потрудите наистина. Да видим дали ще си Ха-ха-ха.
33
30
 
4
 
! Отговори
Петя Иванова преди 2 години
БСП отново саботираха парламента и работата на НС . Моето семейство гласувахме за БСП но сега през юли категорично ще гласуваме за ИТН . Само те доказаха ме са АНТИ статуквото
32
6
 
18
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 години
По-добре е да се осъвременят спрямо сегашния им размер, защото преизчислението е "пунта мара" и предварително е изядено от ежегодното увеличение по "швейцарското правило", което действа от 2013 г. При средно 5% ежегодно, всички пенсии до отпуснати до 2013 са се увеличили с 40%, така че забравете, че ще имате увеличение. Нинова или не може да смята, или си прави тънки сметки да получи увеличение на изборния резултат.
31
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДБ си показаха истинското лице- ще оставят народа с ниски доходи, ще вдигнат пенсионната възраст и още какви ли не методи в угода на олигарсите. Техният гуру Костов май живее 25 год. назад. Някой да каже на говорещия с теменужки, че времето на първоначално натрупване на капитала и ограбване труда на хората мина отдавна. ЕС се състои от СОЦИАЛНИ ДЪРЖАВИ, а не див капитализъм от края на XIX век.
30
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес 4 гласа на моето семейство минаха от итн към ДБ ! тая истерична кака от итн Не ни допада - Командори без законово основание !- Гнусотия Бе !
29
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да няма пари? Слагате наем на американските бази и толкова. Втори вариянт съкращавате 10% администрацията и ок.
28
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а оная с говорния дефект да се маха - Не спазва Конституцията ! -само истерично кряяяка - Славиии тая ти изяде главата и полвината от гласовете !
27
6
 
15
 
! Отговори
истината е че, преди 2 години
ГеП и дпс Ортаците бяха Против ! 50 лв Не им се дават на пенсионерите !
26
11
 
26
 
! Отговори
Хммммм преди 2 години
За ЕФ 16, за самолети и заплати на американските работници, които го произвеждат - пари има, за нашите майки и бащи - пари няма.Мизерници!
25
13
 
22
 
! Отговори
до Чичо преди 2 години
Не се кахъри, всичко от БСП и ИТН е дрън-дрън. Има пари за 10000 лв. депутатски заплати плюс надбавките и Изплезеният език се прави на разочарован,че субсидиите не са намалени на лев. Нали затова се бореше- защо не го направиха? Каквото и да плюете ГЕРБ, ако управляваха ,нямаше да допуснат такива депутатски заплати. Но, както е казал един умен човек- беднотията на един народ се измерва с простотията и лкомията.
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето на... туризмът на България е спасен. Сега като се юрнат с пенсиите по какао бийч и марина диневи и сезона е ок