Борисов: Даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме

За първите четири месеца на 2021 г. бюджетът е на излишък от 115,4 млн. лв
7 май 2021 12:11, Нели Христова
225
Борисов: Даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме
Снимка: БГНЕС

За първите четири месеца на 2021 г. бюджетът е на излишък от 115,4 млн. лв., като само за месец април очакваният излишък е около 735 млн. лева. Докато се правеха експерименти с парламента и „изтъргване“, усилията на правителството и на приходните агенции доведоха до събираемост от НАП, която е с над 915 млн. лева повече спрямо миналата година, при това в условията на тежка пандемия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното работно съвещание с министри от кабинета, на което бяха отчетени предварителните данни за изпълнението на бюджета на държавата към края на април.

Премиерът изтъкна, че добрите показатели са резултат и на разумните мерки на правителството в кризата, с които беше подкрепена икономиката и се даде възможност на бизнеса да работи максимално дори в пандемията. Същевременно Борисов изтъкна, че държавата осигури подкрепа за българските пенсионери и за борещите се на първа линия с COVID-19. „Затова не актуализираме бюджета. Ние даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме“, посочи министър-председателят.

Премиерът Борисов акцентира, че приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към април 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 16,660 млрд. лв., като спрямо първите четири месеца на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 2 млрд. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2,3 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0,3 млрд. лева. Борисов отбеляза още, че към края на април събраните от НАП средства са в размер на почти 9 млрд. лв., което е с над 915 млн. лв. повече спрямо миналата година. С близо 67 млн. лв. повече от планираните средства са събрали и Агенция „Митници“, като събраните приходи към април надхвърлят 3 млрд. лв. Приходите от ДДС при внос са 1,304 млрд. лв. Към края на април се очаква от Митниците преизпълнение на плана за периода със 130,5 млн. лв.

Ръст спрямо първите четири месеца на 2020 г. се отчита и при приходите от мита, които са в размер на 78,6 млн. лв., с 9,2 млн. лв. над събраните през същия период на миналата година и с 2.2 млн. лв. над планираните. Добра е събираемостта и при приходите от акцизи - към края на месец април те са в размер на 1,654 млрд. лв., което представлява 96,1 % изпълнение на планираните за периода.

По отношение на борбата с контрабандата премиерът Борисов обърна внимание, че през първото тримесечие на настоящата година са задържани близо 16 милиона къса нелегални цигари, което е почти колкото задържаното количество през цялата 2020 г. и 4,5 пъти повече от задържаното през първото тримесечие. Според министър-председателя причина за този ръст може да бъде търсена в очакваната нестабилност в държавата, което настоящото правителство не е допуснало.

Министърът на финансите Кирил Ананиев изтъкна добрата работа на приходните администрации и доброто им партньорство с гражданите и бизнеса, което дава положително отражение и на приходите в бюджета. Министър Ананиев изтъкна, че пандемията продължава и служебното правителство би следвало също да направи мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Министър Ананиев изтъкна още, че до този момент са изтеглени само 800 млн. лв. от общо 4,5 млрд. лв., колкото е максималният размер на дълга, който може да тегли българското правителство.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков акцентира върху постъпилите предвидени приходи от концесията на Летище София в размер на 660 млн. лв. с ДДС. „660 млн. постъпиха, което даде началото на изпълнението на концесионния договор. Това даде възможност неоперативни финансови активи от публични вземания, които до този момент бяха по сметките на държавното дружество – оператор, в размер на близо 80 млн. да се добавят до тази стойност. Тоест имаме сума, която ефективно постъпи в държавния бюджет в размер на близо 750 млн. лв.“, отбеляза Желязков. Министърът напомни, че до този момент всички постъпления от концесиите влизат в Сребърния фонд. Изключение направи концесията на летище София, които пари са в държавния бюджет за подпомагане на социалните и на икономическите мерки, които са предприети своевременно. Министър Желязков напомни също така, че през 2019 година бяха погасени задълженията на БДЖ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
4
 
20
 
! Отговори
В затвора преди 2 години
В затвора Бойко Борисов не само разшири приятелският си кръг , но и новите му приятели му разшириха кръга.
134
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бръкни в чекмеджето дай още не се скръндзи толкова. Явно сме богати ама не знаем
133
4
 
11
 
! Отговори
сметна палата преди 2 години
Понеже изхарчихме няколко милиона за този парламент и файда няма, предлагам всичките 240 депутата или да бъдат наказани с бой по задниците на центъра на София или да метът улиците един месец
132
2
 
19
 
! Отговори
Тоз' преди 2 години
Типигьоз вече говори в множествено число. Страх го тресе и има защо ...Не го чака нищо добро.Каквото е посял, това ще жъне ...
131
2
 
4
 
! Отговори
СВОБОДА преди 2 години
Неограничена волностспрямо болката и живота на хората.Расте всеки ден цинизмътспрямо смирените.Но ражда се слънце,и в сърцатана слабите,и от тишината един гласще се възкреси (Търси теб).Свобода,колко хора накара да плачат...Без тебкаква самота само...Докатоимам чувство за живот,ще живея,за да имам теб (Да имам теб).Свободабез повече сълзи.Без тебкаква самота само...Докатоимам чувство за живот,ще живея,за да имам теб.
130
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага в панделата за рекет. Белене до живот.
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПенсионерПоне едно хубаво направи Боце в края на карирата си, даде от "собствения" си джоб 50 кинта на пенсиите, баща ми не оцени, свършиха за тоалетна хартия :))) Как пък се сети да даде от "неговите" средства на старите хора преди избори :))
128
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над околийския началник стоеше областният, над областния министърът, над министъра правителството, а над правителството мафията невидима, всемогъща и безчовечна!
127
0
 
8
 
! Отговори
СВОБОДА преди 2 години
Спуска севечертанад плещите на човек,който си отиваОтвъд нощта,в сърцето си тайна ще отнесе.Измежду къщи и църкви жена търси този,който вече го няма.И в твоето име колкохора не ще се завърнат...Свобода,колко хора накара да плачат...Без тебкаква самота само...Докатоимам чувство за живот,ще живея,за да имам теб.Свобода,когато един хор извиси глас,ще пее,за да има теб.
126
1
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЛЪЖЕ КАКТО ВИНАГИ!!!ЦЯЛОТО МУ УПРАВЛЕНИЕ Е ВЗИМАНЕ НА ВСЕ НОВИ И НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ОБЩО 30 МИЛИАРДА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ЗА 3 МАНДАТА!АКО Е ДАЛ НЕЩО ЗА ДА СИ ПРАВИ ДОБЪР ПИ АР Е НЕ, ЗАЩОТО Е ИЗКАРАНО А ЗАЩОТО ГО Е ВЗЕЛ НА ЗАЕМ -------------БОРИСОВ Е ФИНАНСОВ РАЗСИПНИК НА БЪЛГАРИЯ УПРАВЛЯВАЛ В ПЪТИ ПО-ЗЛЕ И ОТ ЦАРЯ И ОТ СТАНИШЕВ КОЕТО ГО ПРАВИ НАЙ-ЛОШИЯ УПРАВНИК НА БЪЛГАРИЯ ЗА 21 ВЕК!
125
1
 
12
 
! Отговори
Б.Б. преди 2 години
Щом ваксината е от ГЕРБ значи е Гранясал, Еднодневен, Развален, Бокклукк!Гнил, Ефтин, Рядък, Батак.Ваксинирай Своите Роднини и приятели.
124
3
 
11
 
! Отговори
Че Гобара преди 2 години
Парите на данъкоплатците всички видяхме къде отиват - за кюлчета, къщи и бутици в Барселона, и плеймейтки на повикване. Там отиват парите. Няма нужда от повече обяснения, ако не последва голямата сопа значи сме не народ, а . знаете.
123
4
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Борисов и ГЕРБ са силни в опозиция, а Слави е силен по телевизията и във Фейсбук. В реалността са пълен провал, ако трябва да са на власт.
122
1
 
8
 
! Отговори
и в затвора преди 2 години
и в затова Боко бива обливан с надорна любов.
121
1
 
10
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Бойко, а тия 5000 лева нали не са от парите на данъкоплатците? Каже ми човек, че от вчера ме тревожи мисълта, че съм ти платил аз за кефа с плеймейтката.
120
1
 
14
 
! Отговори
SS преди 2 години
да де, ама на кюлче-башията ББ вече никой не му вярва, тъй като всяка негова дума е лъжа! ДОКАЗАНО! И крайно време е вече изобщо да не му се излъчват брътвежите, понеже замърсява политическото пространство.герб е ПОЗОР за България !
119
1
 
10
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
Мъж спира с колата си на светофар. Към колата се приближава някакъв човек и чyka по стъклото. Мъжът спуска стъклото и пита: - Какво има? - Ами, как да Ви кажа, терористи са взели за заложник Bibitko. Искат един милион долара откуп. Ако, не се плати, щели да го полеят с бензин и да го запалят. И ето сега ние ходим и събираме - кой колкото даде.... - И много ли сте събрали? - Ами към 5000 литра...
118
3
 
10
 
! Отговори
Б.Б. преди 2 години
Сър БОКИЧ през комунизма във всеки град работеха по 1 месокомбинат, 1 млекокомбинат, 1 хлебозавод, 1 консервно предприятие, 2-3 винзавода, 1 пивоварен завод и пр. И хората можеха да си позволят ивтина, качествена и вкусна българска храна! Днес ти харчиш пари за да причиняваш инвалидизация или смърт по непредпазливост с тези нескопосани ваксини. Като злоупотребяваш с парите поне не лъжи че всички желаят твоите ваксини! Поне 50 % са против ваксините, давай ги на своите РОДНИНИ
117
1
 
9
 
! Отговори
питат Боко преди 2 години
Съкилийна пита Бойко Борисов:- Защо на тоя от съседната клия му викат "доктора"?- Защото ми излекува xeмоpougume.
116
1
 
7
 
! Отговори
ще го онождат, май преди 2 години
Притеснявам се ... БиБи и него ли ще го oнoждaт в затвора по протокол както известният бизнесмен.... Божеее, а дали преторианците Стъки и оня комсомолеца Гьорг като върли защитници нема да го отменят, като по млади дЪ*****та!!!!