Депутати за по-малко от месец - последният звънец на 45-ото НС удари

Какво свършиха законотворците и как ще ги запомнят избирателите?
Обновена: 7 май 2021 16:55 | 7 май 2021 16:55, Камелия Цветанова
101
Депутати за по-малко от месец - последният звънец на 45-ото НС удари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Точно в 16,42 ч. на 7 май удари последният звънец на 45-ото Народно събрание.

Животът му продължи само 23 дни и 9 заседания. Президентът Румен Радев вече обяви, че на 11 май ще подпише указа за разпускането му и ще назначи служебен кабинет.

Така това е Народното събрание, просъществувало най-кратко в новата ни история и единственото, което не успя да излъчи премиер и правителство. То премина под знака на взаимни обвинения, лични нападки и скандали. Така и ще го запомнят избирателите.

Още по темата
На 15 април депутатите от 45-ото Народно събрание прекрачиха прага на историческата сграда на парламента за първото си заседание, което е тържествено.

В 9:00 ч. законотворците заеха местата си на депутатските банки в сградата на пл. "Народно събрание" № 2. Тържественото заседание беше открито от най-възрастният народен представител - Мика Зайкова от ИТН, която с чувство за хумор призова депутатите да се усмихнат и да покажат добро настроение, защото камерите на обществената телевизия са включени и хората ги гледат.

"Ние тук наистина можем да направим нещо много важно независимо от това, че сме различни. Имаме една цел, а това е просперитет на България и нейното достойно място в европейското семейство", обърна се към новите депутати Зайкова, но те май не я разбраха, защото така и не успяха да постигнат консенсус за правителство и така се стигна до предсрочни избори през юли.

Първото решение, което новите депутати взеха, беше да сменят сградите – новоизбраните отказаха да влязат в новата парламентарна зала заради факта, че сградата някога беше Партиен дом.

За краткия си живот този парламент направи само едно нещо - да промени Изборния кодекс. Основните промени са без ограничения за броя на секциите в чужбина, изцяло машинно гласуване, видеонаблюдение в секциите. Промените бяха обнародвани в извънреден брой на Държавен вестник, а ГЕРБ ги даде на КС.

Искането на ИТН да се намали субсидията за партиите от 8 лева на 1 лев на действителен клас не срещна одобрението на пленарната зала. Депутатите не намалиха и заплатите си, въпреки че такива заявки имаше от няколко политически сили.

Надеждата на пенсионерите, че ще получат индексация на доходите си също беше попарена набързо, въпреки че на първо четене бяха одобрени промените в Кодекса за социално осигуряване на БСП. До окончателното им приемане обаче така и не се стигна заради краткият живот на 45-ото Народно събрание.

45-ият парламент прие точно 17 решения, включително за избор на председател, зам.-председатели и секретари на НС, както и за отмяна на великденската ваканция за 2021 година.
Едно от тях беше за задължаването премиера в оставка Бойко Борисов да се яви пред депутатите за изслушване по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това доведе до неговото преждевременно излизане в отпуск. След това обаче Борисов реши да се яви в парламента на 21 април, но това така и не се случи, тъй като дни по-рано лидерът на ГЕРБ влезе в УМБАЛ „Софиямед“  за спешна операция заради травма на дясното коляно, получена по време на футболен мач.

Междувременно бе приет и мораториум върху действията на Министерския съвет в оставка. Срещу това решение на 26 април от ГЕРБ внесоха жалба в Конституционния съд.

В последния си работен пък депутатите отново направиха опит да накарат Борисов да дойде при тях и приеха решение за задължително явяване на МС в оставка за парламентарен контрол. Нито един от министрите в оставка обаче не дойде.
 
5 от решенията или почти една трета от тях обаче са свързани с учредяване на комисии, а всички те са оглавени от представители на новите политически формации.

В 45-ото Народно събрание имаше и друг прецедент. За първи път депутати никога не стъпиха в Народното събрание. Заради пандемията се заклеха онлайн, а някои то тях така и не стигнаха до НС, сред тях и лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Също така за първи път в новата ни история не беше направена обща снимка на народните представители в първия им работен ден – причината беше протест пред парламента.

Последният им работен ден също остана без "семейна снимка" за спомен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
13
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
Новите партии в парламента показаха, че не могат да работят конструктивно. Всичко това работи в полза на ГЕРБ.
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано не гледаме такива абсурди повече.
59
0
 
13
 
! Отговори
HMLF преди 2 години
По-големи прос*таци надали ще могат да бъдат избрани отново, така че оптимизмът е на лице. И дано симпатизантите на Дългото разберат, че баш те ще го ядат най-яко Дедовия!
58
0
 
10
 
! Отговори
Бунтата преди 2 години
Този парламент беше кратък!!!То ако го няма ще е по-добре!!!
57
1
 
6
 
! Отговори
Рт преди 2 години
*** проклети да сте вие и вашите заплати аз и моето семейство гладуваме
56
5
 
22
 
! Отговори
истина преди 2 години
Парламент на омразата, заченат с лъжливи обещания и нито едно не изпълнено , и приключил като емпотентен. Този парламент е огледален образ на резидента.
55
3
 
26
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Най-хубавият ден от месец насамСлавчо чалгарчето не можа да свали памперса
54
3
 
19
 
! Отговори
гербер преди 2 години
До 58. ТИ лично, ако искаш, гласувай и за Митьо Пищова. Само че ще ми изчегърташ коччана, защото ГЕРБ отново ще е първи, и то с още по-голяма преднина.
53
3
 
13
 
! Отговори
ганьо преди 2 години
До 51. А ти си абсолютен глу.пак щом след толкова години не си разбрал, че Костинбродската афера беше измислена от Доган и Станишев, за да спрат ГЕРБ.
52
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващите избори ще са битка между ГЕРБ и ИТН.Аз лично ще гласувам за ИТН за да иЗчегъркаме ГЕРБ от властта
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия за нищо не стават, там са само за да оправят себе си 😆
50
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 49Друго си е "сексбомбата" от Кърджали с празния поглед, дори Бокича когато го подслушваха го спомена :)))
49
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая бабичка на едно интервю пушеше и говореше направо повръщам
48
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъчно ми е за баба Зайка..ще ми липсва
47
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Панаирът свърши, панаирджиите се разотидоха.
46
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКонстинброд не беше измислен,по-скоро Мая трябва да ви осъди,за много неща и за Костинброд влючително,а и по погрешка Ви натиснах плюс, но исках да натисна минус!
45
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази Манолова кухата лейка се опитва да вкарва адвокатските хватки с лъжесвидетели и в парламента. Айде сега нея да я разследват малко може ли, ще ми стане голям кеф като я почнат от измисления Констинброд, после за шефа на ДАНС и т.н.
44
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Мика си я харесваме, даже много, не нервничи,не крещи,не фъфли,като онази нервачка и баба Мика е икономист и инженер по образование,добра си е!
43
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойкова е достойна българка, винаги с интерес съм слушал какво ще каже,нищо че пуши цицари (аз също) :)) Тошето ако бъдем честни, въобще не го смятах за човек, обаче се доказа , малкия-голям човек със сърце на лъв, не съм очаквал да има такива топки :)) Иначе общо приетото сред народа понятие за сборището е - *** :)))
42
5
 
18
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Никой не иска да се ваксинира с руската ваксина!Говорят така,защото политизират проблема ,петнят Борисов и знаят,че няма как да се дават пари и за Руски ваксини при положение,че има други договорени от партньорите ни ЕС !Искал бил руска,иска ама друг път ! Ей ся да му хвърлиш една доза и ще избяга като дявол от тамян.Спрете се да дребнавчите и да се излагате!Елате в реалността !Прогледнете малко по-далеч от носа си!Стига плюхте само Борисов,а анализирайте поведението и актовете до тук на "новите