Дончев: Всички оперативни програми и финансови проекти работят

Следващите правителства ще могат да инвестират 4,5 млрд. лв.
35
Дончев: Всички оперативни програми и финансови проекти работят
Снимка: МС

„Всички оперативни програми, всички финансови проекти работят, което означава че следващите правителства ще имат възможността да инвестират над 4,5 милиарда лева на годишна база само в рамките на текущия програмен период. Тази година би трябвало да започне и изпълнението и на следващия програмен период. След 3 години съвместна работа с Европейската комисия, всички оперативни програми са разработени и изпратени на Комисията“, заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев на работно съвещание с министър-председателя Бойко Борисов.

Дончев заяви, в момента продължава реализацията по изпълнение на Програмния период 2014 – 2020 г и поясни, че по правилото "n+3" програмният период ще завърши през 2023 година, когато е крайният период за плащане.

Още по темата
"Темповете за договаряне и плащане са в рамките на средноевропейските, договорени са близо 89% от цялото финансиране – това 26,7 милиарда лева, включително и с националното съфинансиране. Разплатени са близо 48% от средствата", каза още Дончев.

Той допълни, че основен акцент в новия програмен период са темата за реиндустриализация, иновации и дигитално включване, но е предвидено да продължат и традиционните инвестиции в пътна и железопътна мрежа, ВиК инфраструктура, градска среда, както и мерките в подкрепа на социалното включване и на бизнеса. "Това, че европейското финансиране не е обичайна тема от обществен интерес издава, че нещата са в рамка – няма трусове, няма проблеми, няма спряно финансиране", добави още Дончев.

Премиерът Бойко Борисов заяви от своя страна, че еврофондовете в основните програми са били спирани по време на управлението на други правителства. "Ние финишираме с пълен мандат с работещи всички програми. Тогава обяснението беше, че след нас спирали фондовете, защото сме работили лошо. 4 години, пълен мандат, а всички европейски програми работиха", заяви министър-председателят в оставка.

Дончев даде и информация за напредъка по разработването на Плана за възстановяване и устойчивост. „Той е представен на Европейската комисия още на 20 април. Той не е подаден за официално одобрение, това може да се случи на база волята на служебното или на следващо правителство. Аз толерантно съм оставил, всеки бъдещ екип, ако реши и поиска да направи промени в него, да го ревизира тотално или в някои части. Този вариант е най-добрият, най-справедливият и най-толерантният от политическа гледна точка“, отбеляза още Дончев.

Министър-председателят Борисов, коментира, че Планът за възстановяване и устойчивост се използва само като претекст за развитие на предизборна дейност в Народното събрание. "Ние се държим отговорно затова информираме обществото за направеното от нас", каза още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
3
 
! Отговори
БРАУС преди 2 години
СЪР БОКИЧ ВИЕ СТЕ НАЙ-ВИСОКИЯ ДОРИ ЕВЕРСТ СМИРЕНО СЕ ПРЕКЛАНЯ ПРЕД ВШИЯ ОРЕОЛ И ВЕЛИЧИЕ!МИСТЪР БОКИЧ ВИИЕ СТЕ СУПЕР!
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото ние - обикновените граждани, от тия пари нищо не сме видели.Нали не е случайно внезапното ви замогване ,новите коли ,купените апартаменти, вили хотели, земи....това се видя. Видя се ,че Дончев във властта не си губи времето
19
5
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Дончев това ще го каже служебното правителство кое работи и кое не.Ти стягай багажа за към бай Ставри
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е огромна работа и спасение на икономическия живот в следващите няколко години. Ако се допусне да изтървем темпа заложен от сегашните, ще прекъсне фин. поток. Е тогава ще видим, що е пирова победа. И чисто икономически, ще се отрази на всички.Тези новите, има да разграждат поне няколко години държавата, преди да се намърдат в власта с корени. А нещо ми се струва, че основно са от отбора вечно втори, т. е. ще разходват повече ресурс за подобна полезност. Такива ми ти мисли.
17
3
 
1
 
! Отговори
24320 преди 2 години
Хайде първо в Парламента, а после и на други места. После ще се разправяме какво направихте от 2011 до днес по разкритията за взривове и диверсии в оръжейната област. Чак сега информирате и съюзниците ни за инцидентите и резулаттите от разслевдането. А защоо нямаше нито звук толкова време? Или и ние се нареждаме до отлични;и като Чехия където взривовете били 2014... Толкова *** на едно място не е имало.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тООлупи, в парламента Ви викат, или Вие сте над него.
15
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брееей, все добрите хора от Гроб ги клеветят!Те милите се раздават за народа, ама едни лоши хора ги клеветят...Ангелчета бели те...
14
4
 
13
 
! Отговори
Илчовски преди 2 години
До Анонимен 24Някаква приказка ли е разказвал? Доказателства представил ли е или просто е клеветил?
13
6
 
3
 
! Отговори
Вуто Цолов преди 2 години
Аз дадох най-голямото кюлче!
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващото редовно правителство, пак ще е на ГЕРБ, така, че няма да се губи време.
11
12
 
7
 
! Отговори
Маги Бадер преди 2 години
Който купува пилета от Градус , пълни чекмеджето на Бойко и краде спестяванията на пенсионерите !
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дончев за 12 г не успя с електронното управление. Нищо.Обаче едни 2,5 млрд по европрограните бяха "усвоени" незнайно от кого.Знаем само в чие чекмедже са комисионните.
9
6
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Значи:-"Всички програми работят,всичко е НАРЕД в държавата /благодарение на суперуправлението на Тиквите/",обаче..БЯГАТ ОТ НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРЕН ОТЧЕТ пред НС!!!..ЗАЩО?!?!Защо ги е СТРАХ да се вестнат там?..-Нали "сичко им точно" на тия?!......СЪД и ПРИСЪДА за тия САМОЗАБРАВИЛИ СЕ НАГЛЕЦИ!!!
8
6
 
5
 
! Отговори
Упс! преди 2 години
Какво значи "Всички оперативни програми и финансови проекти работят"?Едни наши хора и фирми вземат едни пари и дават едни комисионни за едни чекмеджета ли?Щото ние - обикновените граждани, от тия пари нищо не сме видели.
7
7
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Това са фалшиви новини. Истината е че в сделката с Ердоган е имало клауза Слави да се обреже. След обрязването е станало възпаление и за това Слави не може още да излиза.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Всички проекти,програми работят " - значи Народа си лае усвояването си върви ! герберашките фирми перат и тъпчат чекмеджетата
5
4
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Няма съмнение че друго не знаеш
4
5
 
4
 
! Отговори
Парамун преди 2 години
Друго не знам , но Дончев е дървен философ нищоправец.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по свястна партия от ГЕРБ. ФАКТАлтернативата я виждаме за втори път.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиите зашо крият че Слави го държат в мазето на руското посолство, друсат го и му пишат постове от фейсбука?