Обиди, нападки... Последният работен ден на 45-ото НС започна със скандал

Христо Иванов: Това прилича на някакъв маймунарник
Обновена: 7 май 2021 10:40 | 7 май 2021 10:18, Камелия Цветанова
144
Обиди, нападки... Последният работен ден на 45-ото НС започна със скандал
Снимка: архив, БГНЕС

На финала на 45-ото Народно събрание депутатите отново влязоха в спорове за дневния си ред.

Причината за това станаха исканията на ДБ и на ИМВ да бъдат обсъдени някои от точките, които останаха недоразгледани в сряда. Те обаче минаха по член 53, алинея 8 от Правилника за дейността на НС, според която всяка първа сряда на месеца парламентарните групи имат право да предлагат точка в дневния ред, която се включва автоматично, но не може да остане за обсъждане в друг ден.

Червената шефка Корнелия Нинова пък настоя да бъдат обсъдени и одобрени окончателно приетите на първо четене в сряда промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се актуализират пенсиите. В сряда депутатите не ги приеха на второ четене, защото шефката на НС Ива Митева прекъсна заседанието заради скандал.

Още по темата

Антоанета Христова от ДБ пък поиска да разгледа проекта за създаването на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните органи относно незаконни строежи и обекти на територията на Лесопарк „Росенец“.

Мая Манолава от ИМВ настоя днес парламентът да обсъдят промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които се отпускат по 50 лева на пенсионерите до края на годината, които също бяха като предложение за дневния ред на първата сряда на месеца.

Йордан Цонев от ДПС обаче отсече, че никога досега не са се обсъждали предложения, които са останали от първата сряда.

„От 25 години съм в парламента и никога след сряда не е използвана привилегията на опозицията да се обсъждат точките, които са по алинея 8 от Правилника. Това никога не е ставало, няма да стане и в този парламент“, отсече той.

Цонев увери, че ДПС също иска да има комисия „Росенец“ и да се приемат социалните закони, но не и с цената на нарушаване на Правилника.

Заради това Стоян Мирчев от БСП обвини ДПС, че не иска да се актуализират доходите на пенсионерите.

„Отговорност за това носи и ИТН и лидерът на партията, който не е стъпвал в тази зала“, скочи той.

Вежди Рашидов от ГЕРБ отсече, че съпартийците му също искат да има комисия „Росенец“, която обаче да разгледа и строителството в местността Буджака, където вила има бизнесменът Иво Прокопиев.
 
„Настояваме да се провери и Гълъбарника в Алепу, който има топла връзка с Мая Манолова, както и Буджака, който е лятна вила на един ваш любим олигарх“, призова той.

Мая Манолова му отговори, че със строежа на Алепу има връзка архитектурното бюро на съпруга на вицепремиера Екатерина Захариева.

Маноил Манев от ГЕРБ се опита да успокои страстите.

„Днешното представление няма нищо общо с живота. Нито една от тези комисии няма да работи повече от 24 часа, защото президентът обяви, че ни разпуска на 11 май. Последното заседание на НС е днес и как временна комисия ще съществува след края на 45-ото Народно събрание“, отсече той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според него случващото се днес в пленарната зала обслужва предизборната кампания на Мая Манолова.

„Не на партиите в НС, а на Манолова, известна със своята изключителна енергия и своята комбинативна мисъл по създаването на всякакъв вид интриги и компромати“, обвини той председателя на ПГ на ИМВ.

Накрая лидерът на ДБ Христо Иванов взе думата и поиска почивка, през която да се събере Председателски съвет и да се реши какво ще бъде обсъждано днес от депутатите.

„Това прилича на някакъв маймунарник“, призна той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
7
 
! Отговори
Зидаро-мазач преди 2 години
Герб защо не дигна заплатите на зидаро мазачите, а кофражистите взимат една шапка пари и нищо не правят дойде изсипе си кофаража и си заминава и една шапка пари а за зидаро мазачите нищо, а!
11
22
 
6
 
! Отговори
Мариана преди 2 години
Аз и моето семейство и всички мои приятели и познати ще гласувама през юли за ДБ и за Христо! За една демократична България за да живеят децата ни в демокрация!
10
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно къде е чалгаря депутат? Карантината нещо много продължи, да не е преминала в хронична диария?
9
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива са работите в сборището, гербавите допринесоха много за интимната селска обстановка у парламенто :)) Боце му се затяга примката около врата, комсомолците начело с Георг скачат пламенно с гърди да го защитават а самия бог-слънце не смее да се яви у парламенто :))) Това ако не е шоу здраве му кажи :))
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така се радвам че не съм чалгаропитек
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18 Напълно си прав.Това е истината.
6
12
 
15
 
! Отговори
Az преди 2 години
Аз няма да гласувам на следващите избори. Стана ясно, че е все тая кой ще управлява. Всички са един дол дренки. Нищо няма да се промени. Просто народът ни си е такъв, шантав. Всеки гледа далаверка да има, правила не се спазват за нищо, контрол няма никакъв. Ей така ще си живеем. Няма смисъл да се хабим, да си гласува там партийният актив и това е.
5
7
 
18
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Има такъв народ си мисли на предстоящите избори 11 юли 2021 много българи в България гласуват това никога няма да се случи пак малко българи в България ще отидат до урните да си подадат своя глас и вечерта всички от има такъв народ са с наакани *** но кои каквото си надроби това сърбa
4
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо новото народно събрание си първо си увеличи заплатата и не иска да разследва олигарсите?
3
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е гербавата твар да не иска да мре лесно.Като настъпиш отровна змия с висока обувка, змията се гърчи, съска и се опитва да хапе.Работата се довършва с тояга или голям камък.
2
3
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Че няма един с картечница на балкона да ви оправи всичките ненаяли се!
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tова си е практика.Нищо ново.