Прокуратурата сезира европейските институции за закриването на спецсъда

Реакциите на различните политически сили в НС не закъсняха
7 май 2021 20:38, Петя Славова
34

Прокуратурата сезира евроинституции за политически натиск от страна на депутатите от българския парламент. Причината е взетото на първо четене решение от правната комисия за закриване специализираните съд и прокуратура. Реакциите сред представителите на различните политически сили в Народното събрание не закъсняха. Партиите на протеста остават на позицията "за" закриване на органите на спецправосъдието.

От държавното обвинение предупреждават, че приемането на законодателните промени, свързани със закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура, ще доведат до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт, предава Bulgaria ON AIR.

"Приемането им ще доведе до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт, ще засегне правата на множество лица, ще заличи постигнатия от държавата напредък по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и приноса ѝ към Върховенството на правото в Европейския съюз".

Писма с такова предупреждение са изпратени до председателите на Европейската комисия, Европейския парламент, Групата на държавите, борещи се срещу корупцията и Венецианската комисия.

С друго писмо, изпратено до председателя на 45-ото Народно събрание Ива Митева и до председателя на Комисията по правни въпроси Радостин Василев, от прокуратурата заявяват, че законопроектите, отнасящи се до специализираното правосъдие, не са нито правно аргументирани, нито са в интерес на българските граждани.

Решението на прокуратурата да сезира европейските институции предизвика реакции в парламента.

"Каквато е волята на политическите партии, такава ще е и съдбата на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Нашата позиция е - и в нашата програма, и в правната ни група, е че в този им вид тези органи трябва да бъдат закрити и служат като бухалка на властта", посочи председателят на парламентарната Правна комисия ИТН Радостин Василев.

"Става дума за следното: да възстановим принципите на правовата държава в България, да не допуснем селективно правосъдие по отношение на лица, които са в опозиция на властта или са бизнес конкуренти на близки до властта фирми", подчерта Атанас Славов от "Демократична България".

"Те са инструмент за политически натиск, те работят по поръчка на министър-председателя, което е абсолютно недопустимо", обясни Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!".

Закриването на специализираните съд и прокуратура беше прието на първо четене от правната комисия в парламента на 28 април. Последваха масови протести на магистрати в цялата страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без това нищо не вьршат , за толкова години ако бяха погледнали поне в приватизацията - камара хора щяха да са на топло за контрабандата , проституцията даже не говорим , знаковите убииства едно раскрито нямаЗа какво са ни още хрантутници , дето по цял ден се чудят какво да правят
30
7
 
2
 
! Отговори
човек от народа преди 2 години
Рдев презира закона. Той го нарушава пред очите на напода от първия ден на неуспешното си президентктво. Нарушавал го е и преди и затова са ни го пробутали. За да спрат възхода на Бйлгария.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледате ли Евроком?
28
5
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Смешно е, че един съд и прокуратура работели по поръчка на Премиера! Това "селективно"осъждане на лица може да се направи винаги и навсякъде-разбира се, че изправените пред съда на са случайни хора, а селективно избрани престъпници. Премиерът може да изпрати във всеки съд всеки заподозрян и в това няма нищо лошо - защо им пречи този специализиран съд, който ще е много по-компетентен и по-бърз, специализиран за определен вид дела?Искат делата да се проточват и прекратяват както в другите съдилища
27
4
 
5
 
! Отговори
време е преди 2 години
Време е Румен Радев да се предаде в ръцете на правосъдието.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твърдите, че спец съд и прокуратура не вършат нищо?Не е така.Всички оправдани, за които писахте, да не мислите, че са оправдани безплатно?Значи не е да не вършат нищо. Събират пари и то сигурно добри пари!
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в 'сезирането на Европейските институции" - дали са споменали за 'грандиозните си успехи' в преследване на "специалните престъпници"?Че аз не се сещам за нито един "успех"!Някой да се сеща за такъв?
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега да видим кой има интерес от закриването на спец съда, да почна ли да ги изброявам?
23
3
 
9
 
! Отговори
Представяте ли си преди 2 години
Гешев самосезирай се за терористите от Пернишката секта с участието на Гешев!
22
6
 
11
 
! Отговори
Има записи преди 2 години
А за рекета и тероризма на сатрапа Борисов пак нищо!
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАко трябва, да има. Лойко да се маха, всички сме запознати с неговото управление.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че театъра, който ни разиграват намирисва на гражданска война...
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май пак мутрагенно изменените ще си делят властта.Нас са ни оставили да ни крадат и сигаромите... без задръжки и наказание.Длъжни сме били да ги храниме...
18
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Щом ГЕРБха ха!..Адмирации!!...НАЙ-ТОЧНИЯ ,разумен и адекватен коментар за дивотията "СС" и "СП".. !
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този съд не само, че не е осъдил никого, но играейки го бухалка на мутрата ще ни осъдят в Страсбург и накрая ще плащат данъкоплатците.
16
7
 
12
 
! Отговори
Щом ГЕРБ преди 2 години
Си има Специализиран съд,народът си иска Народен съд.
15
6
 
13
 
! Отговори
Няма нито преди 2 години
Един осъден политик,олигарх или висш държавен служител.Зсщи ни е такъв Специализиран съд и прокуратура.
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите искат собствена прокуратура за техните клиенти , които са подсъдими , колко удобно>
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имаше прокуратура , нямаше някой да лежи по 5 години, защото пуши нещо което е легално в цял сват. Друг който е УБИЕЦ да лежи по 1-2 годинки, защото е човек на някой от властта. Аеее у лево....пародия
12
1
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
накратко казано:оплакват се че институция създадена за една дейност не си я върши а върши друга извън закона по собственно предпочитание ?а дали ще изпратят отчет за успехите на тази унституция като аргумент дали е супер ефективна и има смисъл от съществуването и?