Радев: Нуждаем се от силен и ефективен ЕС

Дилата на Сюъза се състои в демокрацията
88
Радев: Нуждаем се от силен и ефективен ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нуждаем се от силен и ефективен Европейски съюз, който да бъде световен лидер в прехода към устойчиво развитие, неутрално по отношение на климата и подкрепено дигитално. Това заявяват в съвместно обръщение към гражданите на ЕС президентите на 21 държави-членки на съюза, сред които и българският държавен глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентите поздравяват гражданите на ЕС по повод Деня на Европа – 9 май, и ги насърчават да участват в Конференцията за бъдещето на Европа – поредица от дискусии, които ще дадат възможност на хората от цяла Европа да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото бъдеще на съюза.
 
Заедно с българския държавен глава обръщението е подкрепено от президентите на Словения, Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Германия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия.
 
В обръщението се посочва, че от създаването си до днес ЕС продължава да е проект за мир и помирение. „Всички основни принципи на европейската интеграция остават изключително актуални и днес: свобода, равенство, зачитане на правата на човека, върховенство на закона и свобода на изразяване, солидарност, демокрация и лоялност между държавите-членки“, заявяват президентите. Те отбелязват, че днес европейците са изправени пред многобройни предизвикателства: от справяне с климатичната криза и създаването на зелени икономики, балансирайки същевременно с нарастващата конкуренция между глобалните участници, до стремежа към цифровата трансформация на нашите общества. „Ще трябва да разработим нови методи и нови решения“, пише в обръщението.
 
„Въпреки че понякога Европейският съюз може да изглежда затруднен да се справи с многобройните предизвикателства, възникнали през последното десетилетие - от икономическата и финансовата криза до предизвикателствата в работата за справедлива миграционна система и продължаващата пандемия, ние сме наясно че би било много по-трудно за всеки от нас, ако трябва да се справяме самостоятелно“, заявяват президентите. Те отбелязват, че силата на ЕС се състои в демокрацията и в приобщаването на повече представители на обществото в дискусията, посветена на бъдещето на Европа. „Конференцията за бъдещето на Европа ще създаде възможност да говорим открито за Европейския съюз и да чуем гражданите, особено младите хора. Тя създава пространство за диалог, разговори и дискусии за това, което очакваме от ЕС утре и какво можем да допринесем днес“, се посочва в обръщението.
 
Нуждаем се от Европейски съюз, който да олицетворява всички ни, и убеденост, че сме направили всичко възможно за бъдещите поколения. Заедно можем да постигнем това, заявяват президентите от 21-те държави.  


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: ЕСрадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
26
 
! Отговори
ненужен преди 2 години
Разединителя на нацията е ненужен.
33
3
 
22
 
! Отговори
Силен и ефективен преди 2 години
ЕС но не с твоите, от БСП, ДПС И Мая Галева, костинбродска
32
3
 
29
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ТОВА НЕДОРАЗОМЕНИЕ ФИГУРАНТА !!!!!!!!!!!!!!!!
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев вече се съгласил от есента в бълагарските училища да започне изучаването на турски език в рамките на задължителната програма одобрена от МОН.
30
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕМА ЛИ УТРЕ ДА СИ НА ПАРАДА В МОСКВЕ.......
29
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев единствено ходи в Албания за 5 години мандат, даже и в Москва не го поканиха. За Брюксел да не говорим. От Литвангомизгониха, защото отиде так заразен не предупреди никого.
28
2
 
34
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ФИГУРАНТА НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ !!!!!!!!!!!!!!
27
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев спокойно можеше да каже и че се нуждаем от хубаво време да сме щастливи, от дъжд за да растат дърветата, от сняг за да се радват децата.Радев кажи нещо конкретно, ти току що се провали с твоите партии на протеста, които 9 месеца галиш по главичките.Това ни струваше по 19 млн на ден и сега ти ще профукаш още 150 млн за нови избори и никому ненужни машини?
26
4
 
1
 
! Отговори
Херо преди 2 години
Ме кефи.
25
3
 
21
 
! Отговори
Божков преди 2 години
Браво *** нашия чалга президентА Шиши нареди ли ти кабинета, или още се мотае
24
2
 
29
 
! Отговори
хихих преди 2 години
И този изведнъж станал европеец....да не повярва човек направо.Явно натам е задухал днешния вятър кой знае...
23
2
 
9
 
! Отговори
САМО ЧЕРЕПА преди 2 години
И КОСТИНБРОДСКА ЩЕ СЕ СПРАВЯТ С ЕС- Е НА ГЛЕДАЙТЕ ДАЖЕ ЕЛЕНКЪ НЕ МОЖА ДА ГИ ПРЕОДОЛЕЕ, ОБАЧЕ БЕЛОСЛАФ КАТО ГИ ИЗГЛЕДА И СИ ПОДПРЕ ЕЗИКА НА ДВАТА ПРЪСТА, ОНИЯ ЩА СЪ ГРЪМНАТ.
22
2
 
24
 
! Отговори
факти преди 2 години
кой те познава теб ?! ти фигурираш като президент само на тефтер , иначе си си фигурант марионетка !
21
3
 
25
 
! Отговори
европеец преди 2 години
абе фигурант , ходи го кажи това слово в Брюксел , ше се превиват от смях ! ти ли ше даваш съвет какво трябва ?
20
2
 
25
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Поискай им и на тях оставката, и прати Мая и хората на Божков да правят циркове пред сградата, и да замярват евродепутатите с яйца и домати !
19
7
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
РАДЕВ РАДЕВ И ТИ ДЪРЖАВА УПРАВЛЯВАШ ПИЯН ЛИ СИ ЗАЛЯН ЛИ СИ СЛЯП ЛИ СИ ТА НЕ ВИДИШ ЧЕ ЕС СЕ РАЗПАДА . КАРУЦАТА С ТРИ КОЛЕЛА ( ГЕРМАНИЯ ФРАНЦИЯ И ИТАЛИЯ ) ЗАПОЧВА ДА ЗАДИРА.
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименА някой да ви кани в Евразийския съюз?
17
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това и аз го знам, но ЕС не е силен и се разпада, а и да беше силен, България е навлек, никой не искаше българите в ЕС, бяхме прието под натиска на САЩ за да сме санитарен кордон срещу Русия. Но при новите военни технологии на Русия това вече е излишно, скоро източно европейците може да отпаднат от ЕС, а дотогава винаги ще бъдат слуги и членове втора категория.
16
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5"Тоя драпа за Евразийския съюз и на 9 май да се кипри до Лилипутин на Красная площадь само двамцата."Дано отФърчи за там, утре да им дръпне едно жизнерадостно погребално слово в характерния си стил и ония да "забравят" да го пуснат обатно!
15
3
 
21
 
! Отговори
ХА ДАНО, АМА НАДАЛИ преди 2 години
До КойчоСКЪПИ КОЙЧО- МОГАТ ПЛАЩАТ- А РЕЗИДЕНТ ГАДЕВ УПРАВИ ЧАЛГАРИЯ, ТРИТЕ МОРЕТА И СЕГА СЕ СПРЯ НА ЕВРОПА, ДАНО САМО НЕ НИ ИЗРИТАТ В ЕВРАЗИЯ КАК ГО ИЗРИТАХА ОТ ТАЛИН.