Радев: Пукотът на Априлското въстание събужда Европа

Президентът участва в отбелязването на 145 години от обявяването му в Петрич
8 май 2021 22:37, Анисия Иванова
97
Радев: Пукотът на Априлското въстание събужда Европа
Снимка: БГНЕС

Пукотът на Априлското въстание събужда Европа, каза президентът Румен Радев, който участва в отбелязването на 145-годишнината от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, община Златица.

"В сърцето на тирана нашите предци не забиха лъскава сабя. Те забиха ръждив нож. Днес ние, техните наследници, също водим своите борби - с апатията, забравата, страха, примирението и разделението. Че саможертвата на априлци не беше напразна. Да живее България!", каза той, цитиран от БНР.

Годишнината беше отбелязана с тържествената заря-проверка и възстановка на посрещането през 1877 г. на лейди Емили Странгфорд, която след потушаването на Априлското въстание събира средства и изгражда и оборудва 6 болници на територията на България, една от които е в Петрич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
18
 
13
 
! Отговори
ОСМАН преди 2 години
ИЗМИСЛЕНА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ КАКТО И ВСИЧКО ОСТАНАЛО .....СЪЩО КАТО АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД...ВСЕКИ СИ ПЕЕ СВОЯТА ВЕРСИЯ....АКО НЕ БЕШЕ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ СЕГА ЖИВ БЪЛГАРИН НЯМАШЕ ДА ИМА ПО СВЕТА..ЗАПАЗИХМЕ И АРМЕНЦИТЕ И БЪЛГАРИТЕ ...НАЙ РАЗГЛЕЗЕНИТЕ ПЛЕМЕНА НА ИМПЕРИЯТА......
46
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се, някой пише ли му речите или сам ги мисли тия тъпизми.За най-лошия президент в историята ни говоря.
45
4
 
8
 
! Отговори
Право куме та в Очи преди 2 години
Борбата е и с неоосманизма.Тук редовно се дава трибуна на всякакви неоосманисти.
44
3
 
20
 
! Отговори
Говедар преди 2 години
Чудя се кой пукот ще събуди заспалата ти ушата чут ура
43
5
 
26
 
! Отговори
я па тоя преди 2 години
фигуранта тръгна на предизборна кампания . *** !!!
42
6
 
24
 
! Отговори
нищоправещият преди 2 години
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!
41
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топчето пукна, Европа стресна,Русия скокна Клисура да брани.Пустите клисурци станали московци,а панагюрци донски казаци.Как ще го изтриеш това от съзнанието на българския народ? Не се гаси туй, що не гасне.
40
2
 
15
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
До до 38Гърция 50 години се бори за свободата си.Вярно е, а ние само 500. Нулата след 50 не е от особено значение.Освен това, всички предателства на подготвяни въстания са ставали от българи: Ботев е гръмнат от четници, Левски - предаден от българин, Петко Войвода и той, че даже е ял бой и от фалшивите властници - поборниците, хайдутите са били криминални пладнешки разбойници, като партизаните и т.н.Та как да се освободим, когато е имало хора, на които им е било рахат през робството.
39
1
 
11
 
! Отговори
Бе преди 2 години
Как бих та разпукал кокалите аз на тебе...
38
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правил съм тройка с жена ми и сестра й! Малката беше тогава на 21 години здраво цепеняче и днес като седнем да пием с баджанака ме напушва смях само ако знае как съм я копал тази градинка преди него
37
7
 
21
 
! Отговори
Някои си мислят, преди 2 години
че Русия ни е освободила! ЧИСТА ЛЪЖА! Не само, че не ни е освободила, но е и раздала територии населени с българи на съседите ни, след което спрямо сънародниците ни започва ГЕНОЦИД - ОТ ВСЯКАКВО ЕСТЕСТВО! ТОЗИ ГЕНОЦИД - ПРОДЪЛЖАВА И ДНЕС! Русия по всякакъв начин се стреми да пречи на Национално-освободителното ни движение и на борбите за Независима българска църква! След "Освобождението ни", което си е ЧИСТА ОКУПАЦИЯ(Берлинският Конгрес я узаконява) - Русия пречи и на Съединението ни!
36
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не четете историята ня сърби и гърци.Техният път към свободата също не е покрит с цветя.Те също не се освобождават от Турски гнет бързо.Точно обратното - бавно и мъчително.Не знам защо е тази робска психика - как не сме могли да се освободим. Разбуди ли се един народ - накрая се освобождава.Терорът тук - на 200 км от столицата Истанбул е бил мого по-силен и кървав.Вижте само след няколко години какво направиха българките опълченци на Шипка.Те обърнаха хода на Руско-терската война.
35
5
 
16
 
! Отговори
до чичо Христо преди 2 години
Чичо Христо, махалата е за Мая. Още не са си изчистили плакатите. Имаше масирано гласуване за Мая. Има и клипове от дни преди изборите как скандират. Нещо си се объркал, чиче. Взе ли си гинко билобата и простамол уно ?
34
5
 
15
 
! Отговори
Радев: Пукотът на преди 2 години
Априлското въстание събужда Европа - ТА ЗАРАДИ ТОВА централните сили и Русия НИ РАЗПАРЧЕТОСАХА! То не беше Райхщадското споразумение(между Русия и АвстроУнгария); санстефано(Русия/Турция и Всички останали); накрая Берлинския конгрес! ОТ НАД 280 000 кв. км. - населени с българи, сега сме в само 111 000 кв. км.(прибл.). И съседите ни, а и Русия - пак искат да ни разпарчетосат! На всичкото отгоре ни крадат историята, литературата и фолклора!Ако някой си мисли, че Русия ни е "ОСВОБОДИЛА" - ЛЪЖЕ СЕ!
33
5
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
95% от българите по време на априлското въстание са си дремели на сянка с фесовете вмирисаните потури и ***, измисляли са си поговорки - наведена глава сабя не я сече и са предавали на турците малкото дръзнали да се борят за свободата им. Положението след 145 години е покъртително еднакво. Същият робски дребнав крадлив подмолен и комплексиран манталитет. Напълно деградирало племе.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въстанието не обхваща цялата българска територия.Някъде то е масово,като в Търновски и в Пловдивско-Панагюрски окръг.Другаде, като в Сливенско,са формирани чети.В Северозападна България въстание въобще не избухва.Турската власт изпраща срещу въстаналите градове и села нередовни части от въоръжени мюсюлмани (т.нар. башибозуци), както и редовни войски.Въпреки своя героизъм въстаниците не могат да им устоят във военно отношение.Героична защита на Стрелча,Панагюрище,Батак, Клисура,Брацигово,Перущица
31
7
 
12
 
! Отговори
до 15-тия преди 2 години
Бацето не може да изнесе никаква реч по простата причина че не му позволява интелектуалният му капацитет ! В най-добрият случай и при добра концентрация от негова страна може да преразкаже в общи линии бестселъра си ,, Винету ,, ...!
30
4
 
11
 
! Отговори
до 38 преди 2 години
България е била в центъра на Империята и най-близо да Истанбул.Затова и по-трудно се е освободила.Гърция и Сърбия водят няколко войни и въстания докато се освободят.Ние искаме веднага - Априлско въстание и веднага - хоп свободни.Никой не може да се освободи веднага.Гърция 50 години се бори за свободата си.
29
6
 
12
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Въстанието неуспява защото сме страхливци, малодушници и затова от тогава до днен днешен се спасяваме "поединично"!
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Граф Игнатиев беше казал:"Всяка победа на България е смърт за Русия."Надявали са се да направят България руска губерния и да сложат ръка на проливите.Затова слагат за цар Батенберг - братовчедът на руската императрица.Затова в Сан Стефано се опитват да прибавят всички български земи - с цел да са в Руската губерния България.Затова, когато българите избраха равителство с не руска насоченост направиха преврат начело с Олимпий Панов, за да го заменят с русофилско и под шапката на Петербург.