Радев: Пукотът на Априлското въстание събужда Европа

Президентът участва в отбелязването на 145 години от обявяването му в Петрич
8 май 2021 22:37, Анисия Иванова
97
Радев: Пукотът на Априлското въстание събужда Европа
Снимка: БГНЕС

Пукотът на Априлското въстание събужда Европа, каза президентът Румен Радев, който участва в отбелязването на 145-годишнината от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, община Златица.

"В сърцето на тирана нашите предци не забиха лъскава сабя. Те забиха ръждив нож. Днес ние, техните наследници, също водим своите борби - с апатията, забравата, страха, примирението и разделението. Че саможертвата на априлци не беше напразна. Да живее България!", каза той, цитиран от БНР.

Годишнината беше отбелязана с тържествената заря-проверка и възстановка на посрещането през 1877 г. на лейди Емили Странгфорд, която след потушаването на Априлското въстание събира средства и изгражда и оборудва 6 болници на територията на България, една от които е в Петрич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Граф Игнатиев беше казал:"Всяка победа на България е смърт за Русия."Надявали са се да направят България руска губерния и да сложат ръка на проливите.Затова слагат за цар Батенберг - братовчедът на руската императрица.Затова в Сан Стефано се опитват да прибавят всички български земи - с цел да са в Руската губерния България.Затова, когато българите избраха равителство с не руска насоченост направиха преврат начело с Олимпий Панов, за да го заменят с русофилско и под шапката на Петербург.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовНе сте добре
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТи не си нормален.Цяла Одринска Тракия са били с българско население , в И стамбул също е имало българско население, чак до Истамбул включително е имало българско население тогава!Просто не познаваш историята, нали е имало кланета на турците над тези българи там, има даже български църкви там!Просто явно си турчин и не ти харесват фактите от историята.
24
1
 
5
 
! Отговори
3 преди 2 години
Третият - Врачански окръг, се разпростира върху Северозападна България, Софийско и Македония. Главен апостол на окръга е Ст. Заимов, с помощници Н. Обретенов и Н. Славков.Четвъртият - Пловдивски окръг, обхваща Средногорието, Тракийската низина, Родопите. Като главен апостол е назначен П. Волов, а помощници са му - Г. Икономов, З. Стоянов и I'. Бенковски.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия така хубаво вни освободи, че в Сан Стефано нямаше кьорав българин.Русия и Турция се разбраха как да си делнат Балканите.А дружината български опълченци бяха своевременно изведени от Сан Стефано от страх, че няма представител на българския народ и те не си поплюват.През 85та година насърчи крал Милан да ни удари в гръб докато чакаме удар от изток - от Турция.
22
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Радев е голям българин и патриот!Ще го изберем отново за ужас на гербавите плъхове!
21
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е от турски произход.
20
0
 
5
 
! Отговори
3 преди 2 години
Гюргевският комитет разделя страната на четири революционни окръга, в които изпраща апостоли, за да ръководят подготовката и провеждането на въстанието.Първият революционен окръг - Търновският, обхваща Северна България, Габровско и Севлиевско. За главен апостол е определен Ст. Стамболов, с помощници Хр. Караминков Бунито и Г. Измирлиев.Вторият - Сливенски окръг, включва Сливенско,Ямболско,Котелско.Негов главен апостол е Ил. Драгостинов с помощници Г. Обретенов и Стоил войводаТретият - Вр
19
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пукотът на Априлското въстание събужда Европа, каза президентът Румен Радев!!!!!!!!!Незам как ги събужда или въобще дали ги събужда но Русия ни освобождава колкото и някои хора да я мразят.
18
4
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство,води до обявяването на единадесетата Руско-турска война, довела до Освобождението на България и възстановяването на българската държава.Въпреки че Априлското въстание не променя военната обстановка в България,то до голяма степен дава световен отзвук на проблема с България, разрешен с Руско-турската Освободителна война и подписването на Сан Стефанския мирен договор.
17
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
Жестокото потушаване на въстанието и отзвукът на турските зверства в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Решенията на Цариградската конференция са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници, очертани вече от борбата за църковна независимост,санкционирано от всички Велики сили. Така Априлското въстание, макар и военен провал, непосредствено води до най-големия политически успех на българската нация дотогава
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее Сан Стефанска България и нека се възроди отново!
15
3
 
5
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Личи си че кръглакаБНА е учил история по времето на соца и до там!
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези червени барети на снимката?
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Априлското въстание еманация на българския дух!Годината е 1876, денят 20 април една паметна дата в българската история. На него нашите предци се вдигат срещу цяла империя в името на едно свободата. Макар действията им да не водят пряко до нея, те си остават един от най-ярките примери за себеотрицанието и храбростта, на която е способен българина в името на по-висше благо - свободата!
12
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие видяли ли сте някога Бойко да изнася реч на някой български празник?Аз - неееееееее,никога!Не само това,но Бойко и искаше да развали празника на Шипка и освобождението на България и българите от турско робство!Предател!
11
3
 
14
 
! Отговори
Многонимен преди 2 години
Радефф , внимавай че както те закука кукувичката така ще я караш до края .....
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Априлското въстание е било провал, поради типичното наше неразбирателство, само че именно този провал и и изкланите българи кара Европа и Русия да вперят поглед в нас :)) Нема нужда да храните Радев, не е казал нищо против Бокича :))
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е повод за гордост това е повод за тъга жал и срам. Това въстание е залято с кръв. Защото племето и в днешно време е същото каквото е било и тогава. Вместо да се обединят и да излязат стотици хиляди те са стояли в дупките си и са треперели от страх. Открай време това племе гледа сеира на другите и стои далеч от огъня да му се на подпалят потурите. Същото като в оная приказка за Нане и Вуте.
8
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, защо даде на ДПС 160 нови секции да гласуват в Турция хора, нямащи нищо общо със съраната ни?Отговори, Радев?