45-ото НС отиде в историята, беше ли полезно за демокрацията?

Слави Василев: Служебното правителство ще бъде с различна енергия
10 май 2021 10:25, Красимир Ангелов
33

След като партиите в парламента не успяха да съставят правителство, предстои да бъде назначено служебно от президента Румен Радев. Какъв кабинет може да очакваме от държавния глава?

"По-голямата част от българите очакват нещата да са по-различни, отколкото това, което се случи. Преживяли сме вече веднъж опита да се върне справедливостта и дано този път тя да се върне. Тя е част от онова, заради което се създаде НС, и заради което ще имаме един служебен кабинет", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин".

"За българската демокрация, а не за българските политици, 45-ото НС направи много. Първо, защото отстрани владението на Борисов над НС. Вижда се хаосът, който привидно съществува и е следствие на това, че нито един от политическите играчи не може да си наложи волята. Отстъплението на политическата класа е за сметка на българските граждани, които виждат състоянието на държавата", заяви на свой ред политологът Слави Василев.

Буруджиева добави, че 45-ото НС е било полезно с това, че се е върнал гражданският интерес към парламентаризма. Тя отбеляза, че в момента хората искат да видят какво ще направят техните избраници.

"Тепърва ще видим доказателства дали се направи нещо полезно за демокрацията, защото смяната на властта стана на изборите. От политиците в НС се очаква да действат като в институция, без да е необходимо някой да ги контролира", подчерта политологът.

Още по темата
Буруджиева е категорична, че в НС сме били свидетели на нещо като предкампания за новите избори - всеки ден е използван от всяка партия за свалянето на ГЕРБ от власт.

"Служебното правителство ще бъде с различна енергия, ако трябва да го сравним с първото на президента Радев. Той е натрупал опит и знания, има информация какво се случва в държавата. Да се надяваме, че служебният кабинет ще покаже на обществото истината за управлението на държавата", отбеляза Василев пред Bulgaria ON AIR.

Toй заяви, че всичко, което се случва в държавата от протестите напред, показва успех за президента.

"Президент и премиер - тези две фигури са водещите опоненти на политическата сцена на България. В контекста на това, което се случи от началото на лятото, ние виждаме, че по-скоро Радев излиза отгоре", коментира Василев.

"Основната разлика между парламент, в който има патриоти или няма патриоти, е това, дали Борисов ще намери с кого да прави коалиция", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видя се колко струват и какво могат тези дето много плюха ГЕРБ и Бойко. НИЩО
5
0
 
15
 
! Отговори
питащ преди 2 години
ама имаше ли НС # 45 ?!
4
1
 
16
 
! Отговори
античалгар преди 2 години
Няма по-лошо от войнстващата простотия. Така и ще го запомним.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беше доста полезно да, видяхме за втори път прословутата алтетнатива на ГЕРБ.
2
0
 
16
 
! Отговори
Т К О преди 2 години
Победи.....ОЛИГАРХИЯТА!!!!!
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгата победи фашизма.